Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Huonompaa laatua kalliimmalla

Rovaniemen kaupunki on liittymässä niiden kuntien joukkoon, joissa on todettu siivouksen ulkoistamisen tulleen  kalliimmaksi kuin oman työvoiman käyttö ja lisäksi työn laatu on heikentynyt. Suuren ulkoistusaallon jälkeen on monissa kunnissa osin palattu vanhaan hyväksi koettuun tapaan hoitaa palveluita. Usein kysymyksessä on olleet siivous- tai pesulapalvelut.

"Harri Rapo kertoo, että kokemusten mukaan siivousfirmojen työntekijät ovat usein nuoria työntekijöitä, jotka ovat läpikulkumatkalla ehkä toisiin töihin."

Työpaikat ovat nuorille tärkeitä. Työnantajan vastuulla on kuitenkin kouluttaa myös nuoret työntekijät niin, että työn jälki vastaa yleiset alalle asetetut vaatimukset. Tällaista ei ilmeisestikään tapahdu ainakaan riittävästi, lisäksi jotkut työntekijät saattavat olla työvoimaviranomaisten tahdosta osoitettu vastenmieliseen työhön, jolloin motiivi hyvään työn jälkeen puuttuu.

On aivan selvää, että kun kuntien palveluksessa olevat  koulutetut työntekijät vuodesta toiseen tekevät samaa työtä niin saadaan parempaa laatua. Myös yksityisten kermankuorintafirmojen on syytä pitää huolta työntekijöidensä osaamistasosta, motivaatiosta ja hinnoittelusta tai ennen pitkää ne menettävät koko alan takaisin kunnille kuten paikoin on jo käynyt.

https://yle.fi/uutiset/3-9912946

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Vielä kun vaihdetaan sana "ulkoistaa" sanaan "ulostaa", ilmaisusta tulee kuvaavampi ja todentuntuisempi :-).
Taas herää ihmetys, millä päättäjät on saatu ulostamaan toimintoja.
Vanha sanonta, jonka mukaan viisaus tulee viran mukana ei vieläkään päde.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuvio on se, että yksityiset tekevät aluksi halvan tarjouksen johon sitten hakevat reilua korotusta vuosittain. Näin kunnan omana työnä tekemien palveluiden hinnat ylittyvät. Ensimmäinen halpa tarjous perustuu kunnan julkista tietoa olevaan omaan selvitykseen toteutuneista kustannuksista, jonka alle siis yritykset menevät tietoisesti myöhempää rahastusta varten.

Omasta päättäjähistoriasta muistan yhden pesulatoiminnan palauttamisen kunnalle jo neljän vuoden ja jatkuvien taksojen korotusvaatimusten sekä toimitusten aikatauluongelmien jälkeen. Pyrkimys yhteisten veroeurojen säästämiseen ohjaa päättäjiä, mutta monesti käy niin että huomaa tulleensa huijatuksi niin säästöjen kuin työn laadunkin suhteen.

Kriittisyystasoa ulkoistamisissa on syytä nostaa, samoin kynnystä palauttaa palveluita kunnan tehtäväksi on syytä alentaa kuntalaisten verorahojen säästämiseksi. Pelkästä ideologian ilosta ei kannata maksaa ylimääräistä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Vasta neljän vuoden jälkeen ! Miksi ihmeessä odotettiin niin kauan ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Ensimmäinen ja toinen vuosi olivat vielä "halpoja" vuosia, kolmantena vuonna taksankorotuksen yhteydessä kehotettiin korjaamaan toimitusongelmat ja kun kaksivuotisilla sopimuksilla mentiin, niin neljäntenä vuonna ei sopparia enää uusittu kun vielä uudet tuntuvat taksankorotusesityksetkin tulivat pöydälle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kokomusta veroparasiitti kiittää ulkoistuksista.
(Tapailiin mustaa huumoria, tiedä miten onnistuin?)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ihan mustaa oli, kelpaa. Vakavasti ottaen mitenkähän sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa käy, kun etukäteenkään ei ole yksimielisyyttä siitä säästetäänkö jotakin vai ei. Veroparasiitit taitavat olla ainoita oikeita voittajia. Ehkä meillä on tulevaisuudessa nykyistä likaisemmat ja kalliimmat sairaalat sekä entistä suurempi joukko tyytyväisiä veroparatiisien asiakkaita. Näkymä on musta, ilman huumorin häivääkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset