Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ii on innovatiivinen ja tarkoittaa hauskaa japaniksi

Siinä missä hiilenmusta Helsinki hamuaa väkeä muualta maasta ja milloin mitäkin virastoa maailmalta pieni Iin kunta perämeren rannikolta menee ja voittaa eurooppalaisen ympäristöpalkinnon. InnoHiili – Innovatiiviset vähähiiliset palvelut​ on projekti nimeltään jolla palkinto tuli. 

"Ratkomme Iissä globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan. Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siksi, pohtii hankkeessa mukana oleva PROTO- Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n toiminnanjohtaja Johannes Helama tiedotteessa."

Tuossa lainauksessa on paljon mietittävää suomalaisille päätöksentekijöille. Poliitikkoja ja kaupunkipomoja jotka ajavat ihmisten keskittämistä vaikka puoliväkisin saastuttaviin kaupunkeihin ei ympäristöasiat kiinnosta. Linkin takana olevassa uutisessa on myös mallia siitä kuinka kunnan asukkaat otetaan mukaan esimerkiksi liikenteen järjestämisessä.

Iiläiset eivät kuitenkaan aio tyytyä vielä siihen mitä tähän mennessä on saavutettu. Hiilidioksidipäästöjä on vähennetty puoleen vuoden 2007 tasosta, ja tavoitteena on saavuttaa 80 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kunnan sanotaan olevan 30 vuotta edellä EU:n ilmastotavoitteita. 

Iissä on varmaan hauska suunnitella ja ennen muuta saada aikaiseksi ympäristötekoja. Kun siitä vielä palkitaan jo ennenkuin ollaan tavoitteessa on se sitäkin hauskempaa. Sinänsä hauska yhteensattuma että Ii merkitsee hauskaa japanin kielessä, missä sielläkin innovointi osataan. Ii!

https://yle.fi/uutiset/3-9876188

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuriositeettina mainittakoon, että kun tuo "ii" tarkoittaa japaniksi todellakin "hyvä", "kiva" tai "hauska", niin sen vastakohta on "joku nai" (transskriptoidaan yleensä länsimaalaisilla aakkosilla tosin "yoku nai", mutta esittämäni muoto vastaa suomen kielen ääntämystä). Adjektiivit saadaan japanissa vastakohdakseen lisäämällä tuo "-ku" -tavu loppuun ja sitten kielteistä osoittavava "nai" -sana. "Ii":n kohdalla lausuminen muuttuu kuitenkin "jo" -äänteeksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt on muilla sopivan kokoisilla kunnilla mahdollisuus ottaa mallia iiläisistä. Tosin monissa kunnissa on jo paljolti siirrytty pois öljylämmityksestä ja muitakin muutoksia on tehty, mutta toimet ovat perustuneet enemmän talouteen kuin ympäristöarvoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Iillä on varmaan ollut hyvät lobbarit Brysselissä. Valinta tuntuu nimittäin suoraan sanottuna käsittämättömältä, kun ajattelee kuinka monia tuhansia vähintään samankokoisia kuntia olisi Euroopassa valittavana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Päästöjen puolittaminen kymmenessä vuodessa on kuitenkin päämäärätietoisen työn tulosta. Ei kaikkea pidä aina laittaa päivällisiä tarjoavien lobbareiden piikkiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

No joo, mutta kymmenentuhannen asukkaan porukka pohjolan perukoilla voisi ilmaston puolesta päästellä kaikessa rauhassa miten lystää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Ei kai se ihan noinkaan mene. Pikemminkin luulen, että kehityssuunta on sellainen että kaupungit paskoo kuten tähänkin asti, mutta maaseutu lisää vetovoimaansa energiatehokkuudella ja puhtaalla ympäristöllä. Helsingin herrat kyllä ottavat sitten aikanaan vastaan kiitokset EU:lta kun Suomi on maaseudun ansiosta saavuttanut sen asettamat ympäristötavoitteet.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Iihin on hankittu sähköautoja ja rakennettu tuulivoimaloita. Tämä on taas tällaista viherpesua jolla ei ole mitään tekemistä oikeasti ilmastonsuojelun kanssa, kunhan puuhaillaan ja sitten kun tulee palkinto niin saadaan glooriaa.

Kunnilla oli ainakin takavuosina, en tiedä onko edelleen, Hiilineutraali kunta -hanke jonka piikkiin pantiin joka ainoa "hiilineutraali" asia. Esimerkiksi Uudessakaupungissa hankevastaavat esittelivät tuloksia kun Ugissa ryhdyttiin tekemään hetkeksi sähköautoja ja sähköllä käyviä golf-autoja. Autotehtaan työntekijöiden katsottiin olevan hiilineutraali-hankkeen aikaansaamia työpaikkoja.
Samoin Yaran piippujen puhdistamo laskettiin Hinkuun.

Mitään tekemistähän noilla ei hankkeen kanssa ollut.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Sähköautot eivät tupruttele saasteita ilmaan, myöskin voiteluöljyn tarve on niissä pienempi. Kun sähköä saadaan tuulesta ja auringosta, jää ympäristöä kuormittamaan ainoastaan niihin tarvittavien laitteistojen valmistaminen. Sitä kuormitusta on myös nykyisissä tuotantotavoissa.

Iin tapauksessa on kyse myös joukkoliikenteen järkeistämisestä, mistä tuskin on pahaa sanottavaa muilla kuin automyyjillä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Iissä on ideaa...Ja kunnat, jotka vastustavat uusiutuvia, jäävät näppejään nuolemaan...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Uusiutuvat on tulevaisuutta, pitää kuitenkin muistaa että paikkakunnat eroavat toisistaan esimerkiksi maastoltaan ja asutukseltaan ja Iin suora kopiointi sopii vain olosuhteiltaan samanlaisiin kuntiin tai alueisiin.

Innovaatiokykyjä vaaditaan siis edelleen parhaan mahdollisen tuloksen aikaansaamiseksi kulloisessakin ympäristössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset