Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Eduskunnan puhemies vaihtumassa mieheen

Kaikkien aikojen pitkäaikaisin kansanedustajamme Ilkka Kanerva (kok) on nousemassa eduskunnan puhemieheksi ensi vuoden puolella. Perussuomalaiset jättänyt Sinisten "ottotyttö" Maria Lohela saa tehdä tilaa eduskuntaryhmien kokoonpanossa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Vaikka ex-Perussuomalaiset saivat pitää ministerinpaikkansa, niin eduskunnan puhemiehen paikan suojaamiseen eivät rahkeet nähtävästi riittäneet. Neuvotteluiden kerrotaan olleen vaikeat, joten vallasta on yritetty tosissaan pitää kiinni. On ymmärrettävää, että noinkin merkittävä voimasuhteiden muutos ryhmien kokoonpanossa luo paineita myös tehtävien päivittämiselle.

Myös SDP on saamassa edustajan puheenjohtajistoon pitkälti samoin perustein kuin Lohela menettää paikkansa. Suurimman oppositiopuolueen jättäminen ulos puheenjohtajistosta herätti närää jo vaalien jälkeen, koska siinä katkaistiin yksi perinne. Perussuomalaisten hajoaminen aiheutti sen, että tässäkin asiassa aletaan taas  elämään perinteen mukaisesti.

 

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/is-eduskunnan-puhemies-vaihtuu-kanerva-syrjayttaa-lohelan/6595244#gs.YqRvELI

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Seuraava kysymys: Palaako puhemiehen paikkansa ja -palkkionsa menettävä Lohela Perussuomalaisiin? Kovasti maahanmuuttovastainen historia takavuosilta antaisi sille hyvät perusteet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi olla, että kiukuspäissään näin tekee. "Eivät ne siniset minua suojelleet" ...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lohela sai puhemiehen paikkansa poliittiseen historiaansa nähden helposti. Ymmärrettävästi hänen toimintansa on ollut sopivasti näkymätöntä, eikä siitä pahaa sanaa. Rajansa on syytä tuntea.

Ilkka Kanervalla taas eväät riittävät eduskunnan ulkopuolella tapahtuviin merkittäviinkin poliittisiin avauksiin. Nähtäväksi jää vieläkö "Ile" innostuu. Kansainvälisesti parlamenttien puhemiehet näyttävät olevan monissa maissa arvostetumpia mielipidevaikuttajia kuin meillä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #7

Ile innostuu aina kun on vakanssi tarjolla ja kun vaalit lähestyy hän rupeaa taas tervehtimään innolla kaikkea mikä liikkuu Turun kaduilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Ilkka "Ike" Kanerva ainakin Kokoomuksen virallisilla sivuilla.

Rakkaalla lapsella on tosin monta nimeä, mutta ministeri Kanervan lempinimi on Ike.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #43

Ainoa oikea "Ike" on kenraali, Yhdysvaltain 34 presidentti ja aikanaan maailmanpolitiikan suurvaikuttaja Dwight David Eisenhower. Muut ovat halpoja kopioita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Aika ikävästi todettu Kansallisen kokoomuksen Ikeksi nimeämästä ministeri Ilkka Kanervasta, " halpa kopio".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #46

Kanerva on suomalaisittain ansioitunut, Eisenhower maailman mitassa niin sotilaana kuin poliitikkona. Onhan siinä eroa, jos kohta ymmärrän kokoomuslaisten halun verrata Kanervaa alkuperäiseen Ikeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

Tuota noin, veikkaisin että se Ike on jo Kanervan kouluajoilta, pitäisikö ottaa selvää?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #48

Vuonna 1976 konkurssiin ajautuneesta Suomen Teiniliitosta lienee alkanut Ilkka Kanervan (kok.) tie Ikenä kohti politiikan huippua.

Ike-Tiimin kerrotaan syntyneen jo 1970-luvun alussa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kommenttiin nro2: "Voi olla, että kiukuspäissään näin tekee. "Eivät ne siniset minua suojelleet" ..."

Eikö siinä ole jo "suojelua" tarpeeksi, kun nainen liki tuntemattomuudesta - ja vielä perussuomalainen, silloin) nousee maamme poliittisen protokollan ylähyllylle.

Ei sen puoleen; hyvin ja asiallisesti ko. nainen on toiminut "miehenä". Mediakin on kohdellut häntä kuten se persuja kohtelee; edustavasta maamme edustusnaisesta en ole nähnyt juurikaan näyttäviä naistenlehtien juttuja - kuten yleensä tapana on - muistellaan vaikka Uosukaista ja kummappaninaisia maamme johtopaikoilla.

(Voi olla että jutut ovat menneet ohi, koska luen "naistenlehtiä" vain hammaslääkärillä ja muutenkin vain "salaa" (((

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Turun vaalikadulla 2011 tuli pikkasen kovisteltua Lohelaa nuivan vaalimanifestin tiimoilta.Lohela vastasi,että hänen osuutta asiaan ei kannata ottaa kovin vakavasti.
En ole koskaan osannut suhtautua kovin vakavasti käytettyjen hevosten kauppiaisiin enkä myöskään populisteihin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaikissa teattereissa on näyttelijät ja kuiskaajat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ihan mukavaa saada puhemieheksi taas konkari. Hiukan käy sääliksi Lohela tippumassa kuiluun, mutta vain hiukan.

Sinisille on naurettu kovasti, mutta koko paletin hajoittaja oli Jussi Halla-aho. Se on ihan hänen ansiotaan, että asiat kehittyivät tähän pisteeseen. Tämä tietysti kielletään viimeiseen asti, mutta olisiko näin tapahtunut jos johdossa olisi Terho? Ei.

Marko Parkkola

Halla-aho siis loikkasi persuista sinisiin? Aika erikoinen tulkinta. Kyllä uuvatit ovat petinsä ihan itse pedanneet.

Ja miksi Terho ei ole johdossa? No siksi, että puolueväki ei halunnut häntä johtoon. Ei demokratia ole näin hankala ymmärtää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Uuvatteja ei ollut olemassakaan silloin kun sittemmin revennyttä petiä petattiin.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #11

Uuvatit ovat soinilaisia sekä muutama onnenonkija. Kyllä soinilaisiet olivat olemassa, jonka vuoksi nimenomaan Terhoa ei valittu puheenjohtajaksi. Monta asiaa olisi mennyt toisin, jos Soini olisi joko tehnyt niin kuin puhunut tai puhunut niin kuin aikoi tehdä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minusta Perussuomalaisten hajoaminen oli paitsi odotettua mutta myös tervettä poliittista kehitystä. On hyvä jos edes jotkut roolit ovat selvillä sekalaisessa poliittisessa kentässä. On parempi että mato pilaa vain yhden omenan ja melonin, kuin että se pilaisi kaikki.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

#4

Jos Terho olisi valittu, mitä todennäköisemmin nykyiset perussuomalaiset olisi heitetty pois puolueesta. Itseasiassa kuulemani mukaan Soini olisi halunnut ennen puoluekokousta jo erottaa ns. "halla-aholaiset" kuten heitä nimitettiin.

Ja söpöä että vastaat itsellesi että EI, kun tiedät asioiden tolasta ainoastaan minimaalisesti jos sitäkään.

Suurin syy hajoamiseen on Soinin hillotolppa ja muutaman eduskunnan jättävän sinisen oma tulevaisuus (mihin oksaan ei voisi tarttua oppositiopositiosta), siitä ei pääse mihinkään.

Marko Parkkola

Terhi Kiemunkihan erotettiinkin. Minua ei taas hyväksytty puolueeseen, vaikken mikään halla-aholainen olekaan. Ehkä luulivat minun olevan. Vainoharhaista sakkia nuo soinilaiset.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ymmärtääkseni Lohelan toiminnasta puhemiehenä ei ole pahaa sanaa sanottavana. No, hän onkin syntyjään Keski-Pohjanmaalta, joten jämpti täti ihan kotikulttuurinsa puolesta.

Muistaakseni hän tuli esille silloin, kun eräät kansanedustajat hieman irrottelivat Ruotsin reissulla. Ei jokainen hoida tilannetta hallitusti, varsinkaan jos joukossa on myös 'omia'. Ja arvelisin hänen kyllä tienneen ja tietävän, että seuraavien valtiopäivien avauksessa paikat jaetaan uudelleen ja silloin voimassa olevien voimasuhteiden mukaan.

Joten minun ei käy sääliksi Lohelaa, koska enpä luule hänen edes sääliä kaipaavankaan. Business as usual.

(Sinänsä voisi tietenkin kysyä, pitääkö edes puhemiehen tehtävän olla palkkiovirka. Vai olisiko parempi, että puhemiehiksi valitaan henkilöt, joilla on nopea käsityskyky ja taito hallita muuttuvia tilanteita.)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nähtäneen sitten sekin että valtiopäivien avajaisissa Kanerva pitää puheen yhden kauden kansanedustaja Niinistölle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Poliittisesta historiasta löytyy herkkupaloja ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Täytyy myöntää, että nyt ei lanttu leikkaa. Mitä Seija tarkoitat? Näköjään Tuure kyllä ymmärsi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Silloin kun Niinistö pääsi ensimmäistä kertaa eduskuntaan niin Kanerva loihe lausumahan että tulee vain yhden kauden kansanedustaja = epäili Niinistön kykyjä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Kiitos selityksestä! Aina oppii uutta. Olen elänyt Niinistön uran alkutaipaleilla sen verran kauan poissa Suomesta, etten kaikkia aikoinaan ilmassa olleita lentäviä lauseita osaa tunnistaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #16

Mutta luonnehti kyllä Niinistön hiustyyliä, käkkäräpää.
Vastaavanlaisesta kommentista James Hirvisaari sai sakkotuomion.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Ei, James sanoi "kikkarapää"!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Eikun Harri sanoi "Vastaavanlaisesta", joka kattaa kikkarapäänkin (-;

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

"...tyypillinen yhden kauden edustaja..." muistan lukeneeni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Oikeassa olet: Kun Niinistö aloitti eduskunnassa, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) totesi nuoresta juristista, että Niinistö on salolainen käkkäräpää, tyypillinen yhden kauden edustaja.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kangasalla-tehdaa...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Lohelaa kismittää varmasti senkin takia, että Siplä oli luvannut kesäkuussa että kaikki positiot säilyvät, myös puhemiehen paikka. Mutta jos siniset ja Lohela kuvittelivat että valtakunnan kakkoshenkilön paikka säilyy viiden ministerin lisäksi, niin sitten siellä on kyllä ollut naiviutta ihan kunnolla. Saas nähdä kuka ottaa ulkoministerin postin kun Soini hyppää hillotolpalle... veikkaan ettei jää sinisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vahingonilo pilkottaa ennustuksesi näennäiobjektiivisuuden takaa. On se hassua että kansallismielisten hommaforumoikeistopopulistien suurin voitto eli puhemiehen hieno paikka muuttuu yhdeksi "juhlituksi tappioksi". I love it.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sinä se Sini olet melkoinen epeli kun osaat olla lähimmäistesi pään sisässä ja nähdä heidän ajatuksensa. Tai sitten et osaa ja vain kuvittelet.

Se vaan eduskunnassa menee niin, että puolueiden kokojärjestyksessä valtiopäiville kerrallaan valitaan puhemiehistö. Olisi aika epistä jos hallitus keskuudestaan valitsisi yksin puhemiehistön.

Niko Sillanpää

Tämähän (että Lohela menettää paikkansa sääntöjen mukaisesti seuraavien valtiopäivien alussa) oli selvä asia jo kesällä. Miksi tämä on yht'äkkiä uutinen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinulle oli siellä ohjaustornissasi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No kun Juha Sipilä oli kesäkuussa kertonut Timo Soinille että saavat pitää kaikki paikkansa, 5 ministeriä ja puhemiehen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ile on sopiva tohon hommaan. Niin ja kyllähän tämä Lohelan poisjoutuminen oli kyllä jo tiedossa kesällä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Juu Ilkka Kanerva on ihan sopiva Mies Puhemiehen paikalle. Persut ei ole enää iso puolue kun ovat jakaantuneet

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLEn uutisen mukaan Lohela joutuu väistymään koska ei enää edusta eduskunnan toiseksi suurinta puoluetta. Tuli vain mieleen kuinka suuri puolue Lohelan takanaa on?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lohelan olisi kannattanut loikata kokoomukseen, niin olisi pysynyt toiseksi suurimmassa puolueessa ja puhemiehenä. Sitä ei olisi enää kukaan ihmetellyt kesän ministerishown jälkeen. Tämän julkisuuden jälkeen asiasta on enää vaikea neuvotella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi olla että neovottelikin mutta kokoomus halusi palkita pitkän linjan suomettajan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Piti ottaa tilaisuudesta vaarin, kun Makkosella oli suosittelemisen arvoinen oivallus. Toki vain ja ainoastaan Ylen toimittajan pojattomaan tietämättömyyteen liittyen. Luulisi politiikantoimittajan tietävän, etteivät puolueet liity eduskuntatyöhön tai eduskunnan järjestäytymiseen millään tavoin. Oletan Makkosen ironisoineen tuota, eikä suinkaan sitä, ettei Sininen tulevaisuus ole puolue. Silloinhan hän olisi vain tehnyt itsestään pellen, enkä osaa kuvitella miten se olisi mahdollista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa Maria Lohelasta. Yllätys toki, että hän kohosi eduskunnan puhemieheksi, mutta on hyvin pestinsä hoitanut. Yllätys siksi, että siinä on usein ollut nuijan varressa vanhempi valtiomies tai -nainen.
Jos jossitellaan, ettei sinisten syntyessä Lohela olisikaan loikannut sinisiin, puhemiehen pesti olisi ollut kaiketi samanmittainen kuin nytkin. Eli loikalla ei ollut olennaista vaikutusta tähän asiaan. Pitemmälle tulevaisuuteen en nyt tässä spekuloi.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

...mutta jos puhemies nyt edustaisi perussuomalaisia, olisi tälläkin palstalla vallitsevana itku, valitus ja vääryyden valittelu huonosti peitellyn vahingonilon sijasta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska komenttisi oli osoitettu minulle, niin annan neuvon: älä yritä hakeutua ajatustenlukijan tehtäviin.
Jos asia olisi minun päätettävissäni, niin näillä tiedoin ottaisin Maria Lohelan milloin vain takaisin Perussuomalaisiin. Miksipä silloin olisin vahingoniloinenkaan, jos hänelle tapahtuu jotain epäedullista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset