Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ihmisten romutuspalkkio

Ihmisistä jotka eivät omin avuin pysty pitämään huolta itsestään on tullut yhteiskunnan hylkiöitä. Kaikki mitataan rahassa ja nämä ihmiset ovat kuluerä, joita varten pitää kerätä veroja. Niistä jotka pystyvät hankkimaan tuloja, eivät kaikki ole iloisia veronmaksajia vaikka tietävät että rahoilla hankitaan sotilastarvikkeiden, hallinnon ja yritystukien lisäksi tukea ja huolenpitoa myös avun tarpeessa oleville yhteiskuntamme jäsenille.

Aika ajoin pinnalle nousee keskustelu eutanasiasta. Se olisi joissakin tapauksissa hyvinkin inhimillinen ratkaisu, eikä sitä ole syytä yhdistää julkisen talouden säästöihin millään tavalla.

Sen sijaan olen alkanut pikkuhiljaa odotella esitystä hyödyttömien ihmisten romutuspalkkiosta, sillä niin tunteettomaksi on meno äitynyt. Aivan oikeasti sellaista ei varmaan ole tulossa, mutta asiaa hoidetaan sivistyneemmin muilla keinoin. Rakenteilla oleva sote - jos se lopulta joskus toteutuu -  antaa eri tavoin työkaluja sairastavien ihmisten elinajan lyhentämiseen. 

Yksi keino on säädellä köyhille ihmisille tulevan rahan määrää. Tämä hallitus on tehnyt linjavalinnan, jossa kaksi alinta tulodesiiliä menettää osan vähistäkin tuloistaan. Se ei voi olla näkymättä sairauksien hoitamisessa ja terveyden ylläpidossa. Terveyskeskusten käynti- ja palvelumaksut ovat monin paikoin nousseet tuntuvasti, ja nousevat vielä lisää. Neljäsataatuhatta ihmistä on ulosotossa hoitomaksujen takia. Lisäksi on kuntia, jotka eivät anna tk-maksuja perintäfirmojen hoidettavaksi, vaan sopivat tapauskohtaisesti lyhennyksistä.

Kynnys mennä hakemaan hoitoa rahanpuutteen vuoksi nousee väistämättä. Kukapa haluaa vapaaehtoisesti ulosottokierteeseen sairauksiensa vuoksi, jos ei ole aivan pakko. Kun pakko sitten lopulta tulee, se tulee monesti yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin muuten olisi tullut. Siksi kynnyksen hoitoonmenolle tulisi olla taloudellisessa mielessä mahdollisimman matala, se olisi lopulta kaikkien etu. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ainakin Hangossa on tätä asiaa mietitty ja kehitetty vanhusten kotihoitoa myös muistisairaille, hoitosuunnitelman mukaisesti:
https://www.hanko.fi/palvelut/terveyspalvelut/koti...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kotihoidossa on puolensa. Ihminen, jonka pää on kunnossa, mutta fysiikka ei toimi niin paljoa että pystyisi turvallisesti edes kahvia keittämään on kovin yksinäinen eläjä kotonaan. Terveydenhoitaja voi käydä huolehtimassa lääkkeet, mutta hänenkin autonsa seurantalaite rekisteröi liikkeet niin tarkoin, että aikaa ei yhdessä paikassa voi paljoa käyttää tai pomolta tulee sanomista.

Ruuanjakajan käynti on päivän toinen kohokohta, tosin hänkään ei käy viikonloppuisin. Vähissä ovat kotona hoidettavankin virikkeet.

Saattohoito on myös suunnitelmissa siirtää kotona tapahtuvaksi. Se edellyttää kyllä suurempaa läsnäoloa, ja nähtäväksi jää miten se asia käytännössä suunnitellaan toimivaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset