Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ruotsi käännytti marjastajat

Ruotsi on lehtitietojen mukaan lyönyt alueelleen tunkeutuneille thaipoimijoille käännytyspaperit kouraan. Suomalaisten firmojen värväämät poimijat olivat autokunnittain ylittäneet rajan marjanpoimintaa varten, ilman minkäänlaisia maahantulolupia. Ruotsalaiset tietysti närkästyivät ja poliisi reagoi kerrotulla tavalla.

Suomalaisen marjanpoimintafirman edustaja puolustautuu sillä, että kaikki poimijat saavat koulutuksen ja allekirjoittavat paperin, jossa he vakuuttavat ymmärtäneensä ehdot. Niitä ei ole hänen mukaansa tässä tapauksessa noudatettu.

Millainen on marjanpoimijalle annettava koulutus, millä kielellä se annetaan ja onko nimen laittaminen paperiin vain rutiinitoimi, jolla yrittäjä välttää vastuun poimijoidensa tekemisistä? Ymmärtävätkö kaikki todella sen mitä heille kerrotaan jos kerrotaan? Sivusta katsoen yrittäjä tarjoaa nukkumapaikan, poimintavälineet ja autot, jonka jälkeen kartta kouraan ja menoksi. Kaikki poimintayrityksetkään eivät tunnu toimivan samalla tavalla.

Suomalainen jokamiehenoikeus tarjoaa vapaan pelikentän tällaiselle toiminnalle. Ruotsissa ammattimainen marjanpoiminta perustuu työsuhteeseen, josta on maksettava palkkaa ja työlupakin on oltava. Täällä työnteko sallitaan turistiluvilla, ja jos marjoja on huonosti tai kyvyt ei riitä kunnon ansioihin voi poimija jäädä jopa velkaa matkan järjestäneelle.

Ruotsin poliisi ei ole ilmoittanut käännytettyjen tarkkaa lukua, mutta kertoo heitä olevan suurempi määrä. Tuskinpa kyse on kuitenkaan normaalista eksymisestä, vaikka rajan ylitys helppoa onkin eikä outo kulkija sitä välttämättä rajamuodollisuuksien puuttuessa sellaiseksi osaa mieltääkään. 

Joka tapauksessa yksi marjayritys on vetänyt poimijansa pois länsirajan läheltä, jotta vastaava toiminta ei jatkuisi. Kyllähän siinä useamman viikon aikana ehti jo hyvin käymään läpi niin Suomen kuin Ruotsin puolisetkin rajaseudun marjamaat. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos artikkelistasi. Selvisi sekin, miksei Suomi tee samoin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olisi pyrittävä Ruotsin malliseen normaaliin työsuhteeseen ammatillisessa marjanpoiminnassa, jolloin toiminnalla olisi valvova esimies sekä kiistaton vastuutaho. Nykyinen "wild east" meininki aiheuttaa vain närää poimijoiden käyttäytymisen vuoksi niin meillä kuin naapurissa.

Poimittavaa kyllä riittää, mutta ehtojen pitäisi olla kaikille muualta tuleville yhteneväiset.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Jokamiehenoikeudesta ei kannata luopua. Saa mennä rauhassa mettään ilman että omistaja on haulikon kanssa. :D

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei tarvitsekaan, jos toiminta muutetaan työsopimussuhteiseksi jolloin esimies valvoo toimintaa.

Eero Mattila

Onhgelma on juurikin se, että Suomessa marjanpoimintayrityksille on annettu oikeus ratsastaa jokamiehenoikeudella... siinä saa työsopimukset väistyä.

- Hyvä esimerkki todella outosta laintulkinnasta Suomen virkamiehiltä. Annetaan lupa riistää sekä ulkomaisia työntekijöitä että maanomistajia...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Eikös asetelma juridisesti ole sellainen, että tänne saapuu marjayhtiön avustamana ryhmä thaimaalaisia turisteja, jotka hyödyntävät halutessaan suomalaista jokamiehen oikeutta marjan poimimiseen niin kuin kaikki muutkin voivat hyödyntää. Sitten he myyvät marjansa heitä avustaneelle yhtiölle, mikä on aivan luvallista ja lain mukaista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Laillista kai touhu on, eikä laki säätele sitä oikein millään tavalla. Herrasmiessopimuksia esimerkiksi aivan asuntojen lähellä tapahtuvan poiminnan välttämiseksi marjafirmojen kanssa on tehty, mutta ne eivät tahdo käytännössä pitää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Ei siihen kummoistakaan lainmuutosta tarvitsisi tehdä, kun marjanpoimijatkin olisi saatettu samanlaisten etujen ja vastuiden piiriin kuin muutkin vierastyöntekijät. Marjafirmat tietysti vastustavat tällaista kehitystä verisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Minäkin vastustan sitä, sillä kuten sanoin, kyse on ihmisistä, jotka keräävät marjoja ja myyvät niitä eteenpäin. Jos tähän tehtäisiin poikkeuksia joidenkin kansallisuuksien kohdalla, niin se nakertaisi perinteistä vapautta ja jokamiehenoikeutta. Suomessa on sääntöjä jo vähintäänkin tarpeeksi. Jos jokin alue on vapaampaa, niin otettakoon siitä oppia muillekin alueille. Ei päinvastoin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Poikkeushan on jo tehty, tulevat turistiviisumilla ja rajalla ei tarkasteta onko heillä riittävästi vaidettavaa valuuttaa mukanaan maksaakseen oleskeluaikansa kustannukset.
Kutsuviisumin vaatiminen varmistaisi näiden marjanpoimijoidenkin ihmisoikeudet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Harvojen turistien kohdalla tuollaista tarkistusta tehdään muutoinkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

Rajamuodollisuuksia on Suomessakin vaadittu suoritettavaksi ja Ruotsi nähtävästi näin toimii koska pohjoismainen sopimus tätä edellyttää. Kun Suomessa vaaditaan samanlaisia tarkastuksia alkaa teillä vihervasemmistossa huuto ja parku natseista sekä Suomen perikadosta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #15

Ruotsin poliisi toimi saamiensa ilmoitusten vuoksi, ei rajatarkastusten perusteella. Jos sellaisia olisi, eivät ulkomaalaiset poimijat olisi Ruotsin maaperälle koskaan päässeetkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

Suomen poliisi taas ei ilmoituksestakaan lähde palauttamaan Suomen puolelle eksyneitä turisteja. -95 Suomeen tuli yli 30 000 turistia eikä poliisi tehnyt mitään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Kuikka, sekö on mielestäsi oiketa taimintaa viranomaisilta ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Ei työsopimussuhde nakerra millään tavalla jokamiehenoikeutta. Ruotsissa homma toimii, miksi ei meillä toimisi? Sitä paitsi halvemmalla tuosta joen takaa saa kaupan pakasteesta marjoja talvella kuin Suomen puolelta, joten ei se malli kalliimpikaan pitäisi olla. Tietysti yrittäjien vastuut vähän lisääntyisivät ja heidän asiallaan kai uudistuksen vastustajat lähinnä ovatkin.

Eero Mattila

Jos Jokamiehenoikeus rajattaisiin koskemaan Suomen kansalaisia niin tämäkin ongelma poistuisi... mutta kun Suomi halutaan pitää avoinna koko maailmalle niin siinä ei thaipoimijoiden riistäminen paljoa paina, he menevät pesuveden mukana.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jokamiehenoikeus ei koske lehtien ja varsienrepimistä paikallisilta asukkailtakaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Surkeita kuvia oli lehdessä ukrainalaisten hillankerääjien jäljiltä. Raakana kerätty ja sitten yritetty kypsyttää, mutta eiväthän sellaiset ostajille kelvanneet. Sinne oli sitten pitkin tietä heitetty ämpärillisittäin pilaantuneita hilloja. Tämä oli tapahtunut Ranualla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Meidän kylälle thaipoimijoita on tullut jo kymmenenvuoden ajan, ei heitä tulisi jos toiminta olisi kannattamatonta. Mitään haittaa ei heistä ole, on hienoa että metsän aarteet kerätään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä keräsin tänään jokamiehen oikeudella kuusi kiloa rouskuja, Tatteja piti kerätä, mutta kun osuin sellaiselle rouskuapajalle, että niitä sai poimia kuin mustikoita konsanaan ja kopat täyttyi alta aikayksikön kauniista pienistä puhtaista yksilöistä, niin pitihän ne ottaa talteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset