Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Köyhyys, kouluttamattomuus ja ylipaino

Köyhyydellä on yhä selkeämpi yhteys ylipainoon ja kouluttamattomuuteen, mikäli uskomme Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen professori Pekka Jousilahtea. Ja miksi emme ammattimiehen sanaa uskoisi. Asiantuntijoiden mielipiteitä pitää pilkkanaan lähinnä maamme hallitus, ja siihen kuuluu kovin pieni otanta suomalaisista.

Hallitus onkin leikannut pienituloisimpien sosiaaliturvasta sekä koulutuksesta. Onko hallituksemme vielä siinä uskossa, että mitä enemmän kaduilla kulkee ylipainoisia ihmisiä, sitä paremminvoivia ihmiset ovat? Menneinä vuosikymmeninä hyvinvoinnin osoitus olivat lähinnä möhömahaiset johtajat. Nykyään asiantuntijat pitävät ainakin reilua ylipainoa terveyden kannalta haitallisena.

Meneillään on kuulemma jonkin aikaa ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistustyö. Yhtenä tavoitteena mainittiin säästöt. Mitenkähän onnistuu, jos hallituksen politiikalla kouluttamattomuus ja ylipainoisuus ja sen seurauksena tulevat sairaudet vain lisääntyvät? Kovin hankalaa yhtälöä hallitus on rakentamassa. Tällä menolla arkuntekijöille saattaa tulla jonkin aikaa kestävä suhdannehuippu, mutta sillä ei maamme taloutta pelasteta.

Hallituksen on syytä ottaa edelläoleva vakavasti, koska en ole minkään maailman dosentti tai asiantuntija ja siten täysin uskottava henkilö.

 

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/148286-ylipaino-yha-vahvemmin-yhteydessa-koyhyyteen-ja-kouluttamattomuuteen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ihmiset ovat tosiaan menettäneet tolkkunsa. Ylensyönti, tupakointi ja liikkumattomuus ovat hallituksen vika?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tupakoivia on enää noin 20 prosenttia väestöstä, mikäli tutkijoita uskoo. Trendi on ollut aleneva jo pitkän aikaa.

Lihavuus ei ole varmaan läheskään aina ylensyönnin vika, pikemminkin syödyn ruuan laadusta johtuvaa. Hyvää ei saa halvalla. Lisäksi pitää ottaa huomioon henkilökohtaiset ominaisuudet. Kaikki eivät liho vaikka mässäilisivät kuinka.

Liikkumisen edistämiseen kannattaisi panostaa muuten kuin autoveron alennuksilla. Köyhällä ei ole varaa tukea kuntosalibisnestä, mutta samoilla tossuilla joilla käy leipäjonossa tai kirpparilla voisi kyllä käydä jonkun muunkin lenkin.

Pekka Pylkkönen

Paskapuhetta. Terveellinen ruoka ei ole sen kalliimpaa kuin epäterveellinenkään.

Ihan sairasta syntipukkien kaivamista. Syy on käytännössä aina vain ja ainoastaan itsessä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #4

Nälissään oleminen on tosiaan varma keino hallita painoaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Joo. Tälläistä painonhallintaa on viimeksi harrastettu ilman omaa syytä ehkä sotien tienoilla.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olipa erinomaisen hyvin kirjoitettu!

Köyhyys ja ylipaino: totta. Mutta geeniperimää ei pidä unohtaa. Viimeksi eilen poikani sanoi minulle, että on yksi hyvä ominaisuus jonka hän on minulta perinyt: saa syödä mitä tykkää eikä silti liho.

-itse nyt jo vanhemmiten olen alkanut jopa lihoa jos liikaa syön. Siksi pyrin syömään terveellisesti.

Totta on, että HALLITUS SÄÄSTÄÄ väärästä päästä. Olen aina sanonut, että veroprosentissa on korottamisen varaa aina sataan saakka - rikkaille se ei sovi.

SOTE -uudistuksen kannattaja olen sikälin mikäli sen tavoitteista ja tulevasta totetutuksesta mitään tiedän. Sen tiedän, että moni uskaltaa olla kanssani samaa mieltä - työväestöstä enemmistä on eri mieltä mutta he ovat väärässä.

Aikoinaan äänestin EU:n puolesta - enkä ole päivääkään katunut valintaani.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos! EU kelpaa nykyään syntipukiksi kaikkeen mahdolliseen, meidänkin päättäjämme väittävät usein EU:n vaativan sitä tai tätä, jotta he saisivat omat poliittiset tavoitteensa perusteltua. Siihen ei kannata puuttua tässä yhteydessä tämän enempää.

Geeniperimälle ei mitään voi, eikä kohtuullinen ylipaino välttämättä merkitse sairastumista. Esimerkiksi mummollani sitä oli niin kauan kuin häntä muistan ja hän eli 99-vuotiaaksi. Omakin painoindeksini on vahvasti ylipainon puolella, ollut jo parikymppisestä lähtien kun varusmiesaikana sissikoulutuksessa paino nousi kuusi kiloa. Helpommalla siellä pääsi kuin metsätöissä :)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Paino loppujen lopuksi korreloi elinikään melko vähän. Huomattava ylipaino sitä tosin laskee, mutta ilmeisesti merkittävä alipaino vielä enemmän. Tärkeintä lienee, että itse on tyytyväineen omaan painoonsa ja kävelee päivittäin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Lihaksen ja rasvan suhde voi kehossa muuttua paljonkin ilman että paino muuttuu juuri ollenkaan. Älyvaakaa olen pitänyt humpuukina, mutta näyttää siitä jotain suuntaa-antavaa tietoa saavan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On tässä se aspekti, että keski- ja hyvätuloisen on huomattavasti helpompi huolehtia terveydestään kuin köyhän, toki mm. kävely on ainakin toistaiseksi ilmaista , mutta minimibudjetilla ruoka-aine ympyrä syöminen onkin jo kertaluokkaa haastavampaa.

Radikaali (?) ajatus olisi, että valtio tukisi ns. terveellistä syömistä (alv) ja verottaisi enemmän roska- ja einesruokaa. Aihe ei vain ole yhtä seksikäs kuin esim. alkoholi haittoineen ...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kyllä yhdelle ihmiselle 250€/kk riittää siihen että syö sekä hyvin että terveellisesti.

Kumoan edellisen toteamukseni: se riittää täällä missä minä asun, koska pystyn täällä elämään ja hengissä selviämään nollan euron menoilla - terveellisesti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei sitä kymppiä eläkeläisen tarvitse ruokaan joka päivä "tuhlata" kun tekee oikeita valintoja. Terveellisyys voi kyllä joskus olla kysymysmerkki. Työssäkäyvät maksavat yhdestä lounaasta enemmän.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Ei tarvitse - tosin riippuu paljon siitä missä asuu. Itse jos saisin asua jossain missä voisin kasvejakin kasvattaa niin olisin tyytyväinen. Nyt on vaan perunoita tulossa pervekelaatikossa.

Koskaan en olisi valmis edes vitosta päivittäin ateriasta maksamaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Hyvinvointijohtajan mukaan viime vuonna Pellon kunta peri kuusi euroa keskuskeittiöllä valmistetusta vanhusten kotipalveluannoksesta. Siihen hintaan se tuotiin kotiin asti. Jos pärjää yhdellä annoksella päivän, niin meno on 180€/kk.

Ruoka täyttänee terveellisyysvaatimukset.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Työssäkäyvä maksaa lounaasta enemmän koska joku sen sapuskan valmistaa ja työ on Suomessa kallista.

Kouluihin pystytään valmistamaan suositusten mukaista ruokaa eurolla per lounas, maitoineen ja leipineen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #14

Totta. Asiaa on tutkittu ja laskettu. Ellen väärin muista niin halvin annoshinta jäi alle 0,50 euroa per annos ja kallein taisi olla kolmen euron luokkaa. Itse kyllä valmistan itselleni hyvän aterian kolmella eurolla (keskimäärin).

Tohon hintaan joudun kyllä sitten itse ruuan valmistamaan ja astiat tiskaamaan. - ajankulua se on sekin.

* * *

Täydennys:

Saatoin olla väärässä: https://yle.fi/uutiset/3-7054037

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Sähkö, vesi ja pesuaineet tulevat vielä lisäksi jos saivarrellaan syömisen kokonaiskuluilla :) Kouluruuista ei luulisi olevan enää vara leikata, vaikka opetuksesta nipistetäänkin.

Syystä miksi kouluttamattomuus vaikuttaa ylipainoisuuteen ei ole tullut mielipiteitä. Olisiko yksinkertaisesti niin, että peruskoulupohjaiset ihmiset eivät yleensä seuraa ravintoon ja terveyteen liittyvää uutisointia tai keskustelua?

Voisiko sittenkin olla kyse hälläväliä-asenteesta koko elämää kohtaan. Silloin näiden henkilöiden kohdalla on kyse laajemmasta asiasta kuin ravinnosta ja liikunnasta yhdistettynä köyhyyteen. Antaa mennä kun on alamäki, koska uskoa paremmasta huomisesta ei enää ole.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #17

Uskon, että kyse on juurikin asioista joita esität. Ei suinkaan siitä minkälaista se kuoluruoka on. Kun minä kävin koulua niin ei ollut niin tarkkaa ravintoympyrää kuin mitäö nykyisin on. Olen minua kymmenen vuotta nuorempi joten ehkä jo silloin oli - ainakin parempi ravintoympyrä.

Itse syön nykyisin terveellisesti. Lapseni tietääkseni eivät - eivät siis syö ainakaan niin terveellisesti kuin minä.

Vaikuttaako sitten koulutus painoon? Jossain määrin kyllä - mutta eilen viimeksi poikani minulle totesi, että hän on siinä mielessä geeneihinstä tyytyväinen, että saa syödä "rajattomasti" eikä silti liho.

Itse olen joskus taannoin painanut liki 20 kiloa enemmän kuin mitä nyt painan. Tämän olen jo toisaalla kertonutkin. Mutta en koskaan enää aio painaa liikaa. Mielestäni sopiva paino itselleni on pituus miinus sata, olen rakenteeltani hoikka. Jos olisin rakenteeltani tukeva niin tuolla painolla taitaisin olla anorektikko.

Kalaa tykkään syödä, ja kanaa, ja salaattia :-.)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #18

Itse olen jostakin syystä kala-allergikko ja kanakin on minusta liian pieni kaksijalkainen nautittavaksi :)

Itse olen "parrunpätkä" ja mitoissa pituus miinus sata olisin miltei pelkkää luuta ja nahkaa. Joku viiden kilon keventyminen olisi kyllä paikallaan, seitsemän kiloa olen tullut alas huippuvuodesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset