Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Miten seuraavat puoluekannatusmittaukset tehdään?

Nyt kun puoluekentässä on  rytissyt, on aika alkaa ihmettelemään tulevia puoluekannatusmittauksia. Jos viime viikonlopun aikana ja ja jälkeen on ollut menossa kyselyitä, niin ainakaan Perussuomalaisten kohdalta saatuun tulokseen ei ole juuri luottamista.

Toinen asia on, että otetaanko vastaisuudessa Uusi Vaihtoehto mukaan kyselyihin, vai mennäänkö perinteisellä puolueasetelmalla. Mielestäni kahdenkymmenen edustajan joukko tulisi huomioida kyselyissä omana ryhmänään, koska muuten kohdan "muut" vastaukset lisääntyisivät eikä UV:n kannatusta voitaisi arvioida.

Oma lukunsa on Perussuomalaisten ja UV:n kannatuksen jakaantuminen. On liian varhaista sanoa asiasta mitään painokasta. Todennäköistä kuitenkin on, että molemmat osapuolet putoavat takiaispuolueiden suuruusluokkaan, jonnekin Rkp:n ja kristillisten tasolle. Demokratialla on aina hintansa, varsinkin huonosti hoidetulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Uuden Vaihtoehdon mukaan tuleminen poliittiselle värikartalle näinkin keskeisesti pitää vaikuttaa myös virallisina pidettyjen puoluekannatusmittausten toteuttamiseen - itse asiassa olisi peräti omituista, jos useita ministerinposteja hallussaan pitävää ja ainakin vielä nyt yhtenäistä eduskuntaryhmää ei huomioitaisi kannatusarvioissa.

Demokratian ominaisuuksia koskevasta lauseestasi ole samaa mieltä...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoitin toissapäiväisessä blogissani mm. näin:

"On jännä nähdä vajaan kuukauden päästä julkaistava seuraava YLE'n puoluekannatusmittaus. Veikkaan, että tuossa mittauksessa kysytään myös Persuista eronneen ryhmän kannatusta. YLE tekee tuon lisäyksen puoluerekisterin antamaan puoluelistaan, jotta kannatusluvut saataisiin näyttämään toivotunlaiselta – eli että Persujen kannatuksen säilyminen tai jopa kasvaminen nykyisestä ei tulisi niin selvästi kaikelle kansalle näkyväksi. Saa nähdä, toimiiko tuo."

Puolet eduskuntaryhmästä meni, mutta Persujen kannatusta se ei vähennä

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei tuossa liene suurempaa ongelmaa. Noissahan kysytään, mitä puoluetta on äänestänyt viimeksi ja mitä puoluetta äänestäisi nyt. Lisätään sinne vain uuvatit vaihtoehdoksi. Ainoa ongelma on, poikkeaako uuvattien kannattajien äänestyskäyttäytyminen persujen kannattajista. Perstuntumalta arvelisin, että uuvattien kannattajat ovat iäkkäämpiä, josta voisi olettaa, että äänestävät varmemmin. Tietysti jossain vaiheessa uuvatit voivat tippua ryhmään muut kun merkittävää kannatusta ei löydy.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuota ikänäkökulmaa en tullut ajatelleeksi. Juuri pidettyjen kuntavaalien ansiosta Perussuomalaiset ovat vahvoilla, koska juuri jaettuja luottamuspaikkoja on helpompi hoitaa kun pitää suunsa soukemmalla vaikka mitä ajattelisi.

Jotkut ovat jo vaatineet UV-porukkaan siirtyneiltä luopumista kuntavaaleissa saamistaan luottamuspaikoista. Äänestäjät ovat antaneet äänensä ihmiselle kuntapolitiikkaa varten, eikä nähdäkseni Perussuomalaisilla ole näille vaateille muuta katetta kuin rajaton vallanhimo. Minkään lain turvin ei kunnallisista luottamustehtävistä voi puoluemyllerrysten vuoksi ketään karkottaa. Vauhtisokeus näyttää vallanneen Halla-ahon joukot.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Jotkut ovat jo vaatineet UV-porukkaan siirtyneiltä luopumista kuntavaaleissa saamistaan luottamuspaikoista. Äänestäjät ovat antaneet äänensä ihmiselle kuntapolitiikkaa varten, eikä nähdäkseni Perussuomalaisilla ole näille vaateille muuta katetta kuin rajaton vallanhimo."
Valtuustopaikka on selkeä tapaus: loikkari pitää tämän äänestäjiltä saamansa luottamustoimen. Tähän ei varmaan ole ollut kukaan vähänkään asioista tietävä vaatimassa muutosta.
Lautakuntapaikat ja vastaavat onkin jo eri juttu. Nehän jaetaan puolueiden koon mukaan jyvitettyinä. Loikkari vie puolueelle jyvitetyn paikan. Näitä voi oikeutetusti vaatia takaisin, tai siis uuta jyvitystä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

En muista yhtään tapausta, jossa kunnissa olisi kesken toimikauden lähdetty mulkkaamaan luottamusmiespaikkoja loikkausten perusteella. Jos toimikauden pituudeksi on määritelty esimerkiksi kaksi vuotta kuten Pellossa, niin silloin vaalikauden puolivälissä tehdään taas uudet valinnat puhtaalta pöydältä.

Meillä Pellossa päästään asian suhteen vähällä, koska täällä tuli valituksi vain yksi ps-valtuutettu. On aivan sama mitä puoluetunnusta hän haluaa käyttää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Onhan siellä varmaankin se varavaltuutettu, jonka kanssa voi tapella, jos meinaa jäädä muuten sisällissota kokematta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Sinäpä sen huomasit! Kyllä siinä neuvotellessa ainakin yhdet munkkikahvit menee. Kolmen valtuustopaikan muuttuminen vaaleissa yhdeksi oli jo sinällään poliittisen apatian merkki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset