Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Nyt kyllä säälittää

Hallituksen alkutaipaleella pääministeri Juha Sipilä lausui jotain "kaiken maailman dosenteista". Sillä hän halusi antaa tutkimustyötä tekeville jonkinlaisen propellihattuisten leiman joita ei tarvitse ottaa tosissaan. Niistä päivistä asiat ovat edenneet vielä säälittävämpään suuntaan.

Kun tutkijoilta ja selvitysmiehiltä tulee tuloksia jotka miellyttävät pääministeriä ja hallitusta, ne kelpaavat ja saatuihin tuloksiin vedotaan mieluusti. Kun taas tulokset eivät vastaa hallituksen poliittisia toiveita jätetään ne tylysti huomiotta. Silloin hallitus tietää paremmin.

Aivan viime aikoina on nettiin ilmestynyt muutamia hallitusta tukevia blogisteja ja keskustelupalstoille niinsanottuja erityisasiantuntijoita. Heidän viestinsä on se, että selvitykset jotka eivät tue hallituksen näkemyksiä ovat vasemmistolaisten tekemiä. Kun usein käytetään samoja asiantuntijoita pitää ihmetellä, että millaisia poliittisia kameleontteja tutkijat mahtavat ollakaan kun heiltä tulee sekä hallitukselle mieluisia että epämieluisia tuloksia.

Säälittävää on hallituksen toimintatapa. Säälittävää on hallitusta tukevien rakkikoirien toiminta netissä. Oman säälinsä ansaitsevat myös ne tutkijat ja selvitysmiehet joiden tärkeä työpanos nollataan saman tien, jos tulokset eivät vastaa hallituksen poliittisia tavoitteita. Palkkapäivä pelastaa heille sentään jotakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...Juha Sipilä lausui jotain "kaiken maailman dosenteista"

Dosentti ei välttämättä ole asianomaisen yliopiston aktiivinen tutkija, vaan pikemminkin tarvittaessa opetukseen käytettävissä oleva resurssi.

Vrt. esim. dos. Johan Bänckman

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tiedän kyllä, mutta tutkija voi hyvinkin olla saanut oppinsa dosentilta. Tässä tapauksessa dosentti on kaiken "pahan" alku ja juuri. Tai "hyvän" silloin kun tutkija päätyy hallitusta miellyttävään tulokseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tälläkin termin valinnallaan Sipilä osoitti asiantuntemattomuutensa tai piittaamattomuutensa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mitä me tehtäisiin yleensäkään hallituksella ja eduskunnalla jos asiat päätettäisiin näitten erilaisten "asiantuntijoiden" pisteytyksen mukaan ?
Ihan oikein on kuunnella asiantuntijoita ja tutkijoita ja sitten tehdä päätökset siten kuin hyvältä kulloinkin omasta mielestä tuntuu, siihenhän heidät on valittu siihen heille on mandaatti annettu ja siitä heille maksetaan eikä kumileimasimena olemisesta. Tehtyjen päätösten tulokset näkyvät sitten viiveellä ja silloin voidaan arvostella tuloksia ja verrata vaihtoehtoisia menetelmiä mutta silloinkaan ei paremmuutta voida ratkaista koska sitä toista vaihtoehtoa ei toteutettu eikä sen vaikutuksia nähty.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tottakai tutkijoiden työstämät tulokset ja ehdotukset pitää suhteuttaa esimerkiksi taloudellisiin resursseihin. Tulosten sivuuttaminen ideologisin perustein ilman minkäänlaista jatkovalmistelua ei ole hyvä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ehkäpä heidät on valittu hoitamaan tehtäviään hallituksessa ja eduskunnassa juuri ideologisten syiden takia ja haluttu että se näkyy myös päätöksissä ? Nyt näyttäisi olevan että jotkut haluavat että hallituksen Suomen taloutta ja työllisyyttä edistävä politiikka ei ole hyvä vaan pitäisi keskittyä sosiaaliseen velanottoon ja kakun jakamiseen vaikka leivontatarvikkeet on vielä hankkimatta.
Nyt kun suunta on Suomessa saatu kääntymään monella elämänalueella parempaan tulisi rauhassa katsoa mihin tämä politiikka johtaa ja sitten vasta arvostella kovemmin jos aihetta on ja missä on. Kokonaisvaltainen hallituksen haukkuminen joka nyt näyttää olevan vallalla ei johda mihinkään hyvään ja on sitä paitsi äänestäjien halveksimista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Miten hyvänsä, nyt näyttää ideologia olevan sellainen, että juuri tavallista taapertajaa auttavat esitykset jätetään huomiotta.

Eikä tämäkään hallitus ansaitse kokonaisvaltaista haukkumista, vaikka toiminnan painopiste onkin yhtiöittämisessä, valtion omaisuuden myynissä ja sijoittajien etujen ajamisessa.

Pienituloisten ihmisten etuuksien leikkaamista pidän ideologiaan kuuluvana asiana ja se on hallituksen kokoonpano huomioiden aivan odotettua ja normaalia.

Kansalaisten holhoamisen lisäämistä pidän hieman yllättävänä, koska poliittinen keskusta ja oikeisto ovat julistaneet perinteisesti vapausaatetta. Ehkä tämäkin on normaalia vallan aiheuttamaa rapautumista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #6

Siltähän se saattaa näyttääkin.
Toisaalta jos vaikka sille pienelle ja keskisuurelle ihmiselle annettaisiin valtion kassasta minkälaiset edut hyvänsä niin se ei lisäisi työllisyyttä eikä teollisuuden kaupankäyntiä sanottavasti, no ruokatuonti ehkä vilkastuisi. Siksi onkin huolehdittava sekä köyhistä että työpaikkojen lisäämisestä ja teollisuuden kasvumahdollisuuksista ja siinä kehityksen hitaus on turhauttavaa. Mikään satsaus ei riitä jos terveille ihmisille ei ole työpaikkoja joissa voisivat tienata itse elämänsä tarpeet. Mikään ei kuitenkaan osoita etteikö nykyhallituksella olisi tarkoitus kohentaa kaikkien olosuhteita mutta ensin täytyy saada jaettavaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

"Nyt kun suunta on Suomessa saatu kääntymään monella elämänalueella parempaan"

Esimerkiksi?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #7

Esimerkiksi !

"Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan talous kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. OP:n mukaan suhdannekyselyt puoltavat vauhdin jatkuvan reippaana myös lähitulevaisuudessa, pankki perustelee aiempaa valoisampaa näkemystään.

– Kaikki osatekijät ovat liikkuneet viennin osalta parempaan suuntaan. Maailmankauppa on elpynyt, hintakilpailukyky kohenee ja kapasiteettia on tullut lisää. Vientisektori tarvitsee silti paria vuotta pidempää nousukautta, jotta heikkojen vuosien jälkeen päästään hyvälle tasolle, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo tiedotteessa."
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005217285.html

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

Tuo on lähinnä toiveajatttelua.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #10

Mikä esimerkiksi ?
Joku viisas kirjoitti jo 6.3.15
"Itseäni kiinnostaa lähinnä Suomen ja suomalaisten talous ja jaksan ihmetellä miten tämä aihealue on lähinnä julistusta leikkauksista, säästöistä ja veronkorotuksista ilman että keskusteltaisiin näiden vaikutuksista kansantalouteemme. On herännyt epäilys että vaalishowkin käytäisiin läpi lähinnä turvallisuuspolitiikasta ja Venäjä, Venäjä Venäjä-teemalla, siinähän ei sitten tarvitse sanoa että Suomi on konkursissa ja pohjavedet meni justiinsa. Onko hallitus myynyt jo kaikki valtion metsät, ainakin aikeet ja toimet ovat kaiken kansallisomaisuuden hävittämisessä. Suurin osa ongelmista joita US-blokien keskusteluissa käsitellään pohjautuvat kuitenkin rahaan, tai sen riittämättömyyteen, rikas valtiohan voi antaa vaikka mitä etuja. Oleellista siis on miten Suomen talous saadaan nousu-uralle ja onko se edes mahdollista ilman omaa rahapolitiikkaa?"
http://tampere515.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188958-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Makkoselle ei kelpaa mikään muu kuin euroalueesta ja EU:sta eroaminen. Siksi hän ei usko mihinkään muuhun. Hän maksattaisi esim. euroeron nuorilla asuntovelkaisilla perheillä ja esimerkiksi velkaisilla yrityksillä, jotka voiaivat tehdä jopa konkurssin oman valuutan devalvoitummisen myötä euromääräisten velkojen pysyessä euromääräisinä. Tämä koskee tietysti myös julkista velkaa.

Makkonen on vain yhden asian mies. Siksi Makkonen pitää taloudessa näkyviä positiivisia näkymiä ainoastaan toiveajatteluna.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #10

Eikö asiantuntijoiden arvio kelpaakaan tässä nimenomaisessa tapauksessa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itseäni ei ainakaan yllätä se, että Suomen vientiteollisuus lähtee viivellä nousuun maailmantalouden piristyessä. Syynä on vientiteolisuutemme rakenne, joka perustuu pääosin investointitavaroiden valmistamiseen.Paras tapa tuhota tämä orastava nousu olisi ero eurosta, EU:a puhumattakaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Paras tapa tuhota tämä orastava nousu olisi ero eurosta"
Kyllä kovat palkankorotusvaatimuksetkin heti syksyllä ovat melko tehokas keino tuhota orastava nousu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllähän kaikki tietävät että velaksi Suomi elää, valtio, kunnat ja yksityiset ottavat velkaa minkä irti saavat, varsinainen lisäarvo ei ole Suomessa lisääntynyt. Joku alkuvuoden piristys viennissä ei kerro muuta kuin yksi risteilijä on luovutettu tilajalleen. Sipilä on myöntänyt ettei työllisyyttä pystytä parantamaan ja siinä olisi ainoa lääke todelliseen talouskasvuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meyer Werft Turku palkkaa koko ajan lisää työvoimaa. Niin tekevät myös sen alihankkijat. Valmet Automotive Uusikaupunki tekee samaa kuten myös sen alihankkijat. Ja myös muut investointituotteita tuottavat yritykset ympäri Suomen tekevät samaa kysynnän lisääntyessä.

Tämä vain ei sovi Makkosen yhden asian ideologiaan. Siksi hän kirjoittelee nyt omiaan. Pessimismi ei kanna mihinkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Realisti on eri asia kuin pessimisti. Puoli miljoonaa työtöntä kuluttaa sohviaan kun voisivat olla tuottavina veronmaksajina. Ainakin saman verran on uusia yt-neuvotteluja mitä joku Meyer ja autokasaamo tulevat palkkaamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kerro nyt vaikkapa ne suurimmat käynnissä olevat yt-neuvottelut? Äänekoskelle rakennetaan parhaillaan uutta bioenergia- ja sellutehdasta. Jonkun ajan päästä myös Kuopioon. Nämä molemmat työllistävät merkittävästi rakennusaikanaan ja myös pysyviä työpaikkoja syntyy satoja myös puunhankintaan, metsäkoneyrittäjille ja puun kuljetukseen. Sama tapahtuu Kuopiossa ja sen ympäristössä lähitulevaisuudessa. Investoinnit ovat jo lähteneet käyntiin, tätä ei Makkonenkaan voi kieltää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Juuri edellisviikolla Turun telakan johtaja Jan Mayer ilmoitti telakan työllistävän lähivuosina 30.000 uutta työntekijää, vain pieni osa siitä tulee telakalle, loput alihankintaketjulle ympäri Suomea. Yt-neuvotteluja on käyty niin kauan kun laki on ollut voimassa ja tullaan käymään tulevaisuudessakin riippumatta työllisyystilanteesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yt-neuvotteluja käydään siksi, että yritysten on pidettävä huolta kilpailukyvystään. Jos näin ei tehdä on yritys nopeasti entinen yritys ja kaikki sen työntekijät ovat työttömiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pelkkä keskustelu kansanäänestyksestä euroerosta, jota Sampo Terho ja Paavo Väyrynen pyrkivät pitämään yllä on jo sinänsä haitallista Suomelle. Tahot, jotka harkitsevat investointia Suomeen haluavat takeet, että se vakaus, joka nyky-Suomessa vallitsee, kuten kuuluminen EU:n ja nykyinen valuuttamme säilyy jatkossakin. Pm. Sipilä kyllä "bisnesmiehenä" tämän ymmärtää ja siksi puhuu myönteisesti kuulumisestamme EU:n. eikä ole kannattamassa eroa eurosta.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Sipilän hallituksen ohjelma-n alusta asti olen asiasta ollut samaa mieltä Tämähän on selvää pässin lihaa. Kaikki hallituksen toimet ovat menneet ok. Punavihreät media paskajauhajat ovat pahinta humpuukia

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset