Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Yhä harvempi välittää vaaleista

Joku kylänmies lohkaisi, että ranskalaiset eivät pidä vaaleista, kun Le Pen ei tullut valituksi. Presidentin puoliso saa sen sijaan olla vaalea, kun muita vaihtoehtoja ei enää ollut tarjolla. 

Se vitsailusta. Suomalainenkin media on korostanut jostain syystä Ransakan presidentinvaalien äänestysprosentin  (n.75) alhaisuutta. Suomalaisista ei ole kuitenkaan tässä asiassa minkäänlaiseksi oppimestareiksi ranskalaisille.

Viimeksi Suomessa toimitetuissa presidentinvaaleissa toisen kierroksen äänestysprosentti oli vaivaiset 68,9 eli selvästi alle sen mikä Ranskassa nyt. Lapissa vain 62%.  Suomessa siis pidetään presidentinvaaleista vielä vähemmän kuin Ranskassa.

Presidentinvaalien äänestysprosenttia selitetään joskus sillä, että kun loppusuoralla on vain kaksi ehdokasta, niin ensimmäisellä kierroksella pudonneiden ehdokkaiden kannattajilla ei ole riittävää motivaatiota osallistua toisen kierroksen äänestykseen. Ensimmäisen kierroksen äänestysaktiivisuus oli viime vaaleissakin korkeampi.

Jos otetaan tarkasteluun mukaan muut Suomessa käytävät vaalit, niin vastaan tulee tosi surkeita osallistumisprosentteja. Jonkinlainen pohjanoteeraus ovat vuoden 2014 EU-vaalit, jolloin vain 41 prosenttia käytti äänioikeuttaan. Ehkä motivaation puutetta lisää se, että valituksi tulee aina sama määrä ehdokkaita eikä nähdä niin suurta väliä ketä valitaan.

Juuri käytyjen kuntavaalien äänestysaktiivisuus ei myöskään päätä huimannut. Alle kuudenkymmenen (58,9) jäävä prosenttiluku on todella pieni, kun ajatellaan että kuntavaaleissa valitaan juuri lähiympäristöön vaikuttavat päättäjät. Turhautuneisuutta tuntuvat aiheuttavan oletettu virkamiesvalta ja maan hallituksen kuritustoimet.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa päästiin vielä nipin napin yli seitsemänkymmenen prosentin (70,1) mutta trendi on sielläkin ollut laskeva. Näyttää siltä, että ne joilla on tässä yhteiskunnassa vielä jotain puolustettavaa säilyttävät äänestysaktiivisuutensa, kun taas oravanpyörästä tippuneet tai ne jotka siihen eivät ole koskaan päässeetkään jättävät herkemmin äänestämättä. Se joukko näyttää lisääntyvän.

Alussa mainitsemani kylänmiehen mukaan äänestäneille pitäisi jakaa muovisankoja, jotta aktiivisuus lisääntyisi. Uurnaan tiputettujen äänestyslippujen laatu saattaisi kyllä muuttua sillä keinolla entistä sekalaisemmaksi. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos nyt Ranskaan verrataan niin siellä on presidentillä valtaoikeuksia kuin meillä Kekkosella.

Edellisissä Ranskan 2012 kansalliskokouksen vaaleissa äänestysprosentti oli 1. kierroksella 57,22 ja toisella 55,40, joten sen suhteen meillä ei ole valittamista.

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89lections_l%C3%...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ranskassa asuu paljon muualta, erityisesti Afrikasta tulleita ihmisiä jotka eivät ole ehkä integroituneet vielä sillä tavalla että osallistuisivat aktiivisesti yhteiskunnallisiin asioihin. Presidentinvaalien asetelma on varmaan helpompi, kun kyse on henkilöistä suorassa vaalissa. Eriryisesti nyt kun asetelma ehdokkaiden välillä oli mikä oli. Äänestysprosenttia laskeva tekijä oli todennäköisesti vasemmistolaisen vaihtoehdon puute toisella kierroksella.

Pekka Iiskonmaki

''Yhä harvempi välittää vaaleista''

On tulossa uusia ammatteja. jossa voidaan esim. verottaja pelata pois.

Jo nyt on suuri joukko ihmisiä, että virallinen taho ei tiedä missä he ovat ja tekevät.

Siksi ei äänestämisen kautta vaikuttaminen kiinnosta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllähän ihmisiä nykyään kannustetaan siirtymään elämään yhteiskunnan ulkopuolelle. Parhaita kansalaisia ovat ne, jotka eivät näy työttömyystilastoissa eivätkä käytä yhteiskunnan tukipalveluja. Mitään ei paina se, että he eivät myöskään maksa veroja kuin kulutuksestaan.

Äänestämättömyys heidän kohdallaan on ymmärrettävää, etenkin jos osoitetiedotkin ovat viranomaisten tietymättömissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En minä ainakaan vaaleista välitä sen vähempää kuin tummistakaan. Kokonaisuus ratkaisee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset