Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Luottamushenkilövalintojen ongelmia

Kuntavaalien tulosten selvittyä, ovat neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta käynnistyneet ja joillakin paikkakunnilla saatu jo koputtelua vaille valmiiksi. En ole itse millään tavalla neuvotteluissa mukana, mutta joitakin ongelmatilanteita on korviini kantautunut. Niitä ovat aiheuttaneet tasa-arvolaki, kuten jo aikaisemminkin, sekä kunnan työntekijöiden jättäminen ulos oman alansa lautakunnista.

Neljänkymmenen prosentin sääntö aiheuttaa tilanteita, joissa joku pienempi ryhmä pakotetaan valitsemaan nainen johonkin tehtävään vaikka sopivaa henkilöä ei olisi tarjolla. Täällä maaseudulla se on yleensä ukkopuolue Keskusta, joka suurimpana ryhmänä vie miespaikkojen enemmistön. Kun esimerkiksi seitsemän jäsenen lautakuntaan Keskusta saa neljä edustajaa ja nimeää vain yhden naisen, niin lopuille kolmelle paikalle täytyy muiden ryhmien hankkia kaksi naista. 

Yksi esille tullut asia on myös kuntien työntekijöiden rajoitukset osallistua kuntansa hallintoon. Ylemmiltä virkamiehiltä se on ollut jo aiemmin estetty, mutta nyt ei kunnan tai kunnan omistaman yhtiön palveluksessa olevaa henkilöä ei nimitetä sellaiseen lautakuntaan joka käsittelee hänen alansa asioita. Tuntuu jotenkin hätävarjelun liioittelulta, koska yleensä alan ihmisen ajatellaan tuovan mukanaan asiantuntemusta. Ei kai yksi lautakunnan jäsen voi pyörittää koko porukkaa omaksi edukseen. Nyt kelpaa päätösten perusteeksi vain viranhaltijan oma tai muualta hankkima asiantuntemus.

Erityisen hassulta tämä tuntuu, kun valtakunnan hallitus on ajamassa hallintarekisteriä, joka mahdollistaa asioita valmistelevien virkamiesten ja  poliitikkojen suoran omien etujen ajamisen päätöksenteossa. Piilotetuilla omistuksilla varmistettaisiin, että eliitin omia tai sukulaisten omistuksia ja heidän sijoituksilleen maksettuja tukia veronmaksajien rahoista ei päästä julkisuudessa retostelemaan. Vallan vahtikoiralta viedään näin hampaat. Vaikuttiko pääministerin ympärillä ollut kohu hallintarekisterin esilletuloon uudelleen?

Tähän verrattuna pieniä olisivat yksittäisten kuntatyöntekijöiden - vaikkapa siivoojien -   mahdollisuudet lautakuntien jäseninä ajaa läpi omia henkilökohtaisia etujaan. Poliittisella eliitillä on omat mahdollistuutensa suojata omia vehkeilyjään. Samalla se pitää huolen siitä, että lähimpänä tavallista arjen eläjää oleva kuntien päätöksenteko pysyy mahdollisimman steriilinä. Jopa luulosairauteen verrattavin keinoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvä aihe minkä otit esiin. Etenkin kuntapuolella.
"Hyvävelisysteemi" joka ei aina ole veronmaksajien hyödyksi.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705032200119193...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ehkä nykyiset järjestelymahdollisuudet katsotaan riittämättömiksi tai liian työläiksi kun ajetaan vielä hallintarekisteriä päälle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mihin lautakuntaan siivoojalla voisi olla pääsy kielletty?
Itse ymmärrän hyvin että vaikka rakennustarkastaja ei voi kuulua teklaan. Ylipäänsä Suomessa rehottavan rakenteellisen korruption välttämäminen ei ole hätävarjelun liiottelua, korkeintaan hätävarjelua.

Sukupuolikiintiöstä samaa mieltä. Esim. meillä Kemiönsaarella vain reilu viidennes valtuutetuista on naisia, mutta jostain se 40% vaan pitää löytää. Tällöin vaaleissa paremmin menestynyt voi jäädä rannalle haluamastaan lautakuntapaikasta sukupuolensa vuoksi, tämä ei voi olla tasa-arvoa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No saiko esim.Siivooja enemmän ääniä kuin Sipilän vaimo kuntavaaleissa?

Kummalla oli se "verkosto" käytössä tulevissa päätöksissä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pellossa on elinvoimalautakunta jolle kuuluvat kiinteistöihin liittyvät asiat. En tiedä, että onko siivoojaa ollut lautakuntaan tarjolla.

Toinen suuri lautakunta on hyvinvointilautakunta ja siihen olisi ollut tarjolla kaksikin lähihoitajaa, mutta heitä ei sinne kelpuutettu. Lautakunta käsittelee mm. sosiaalialan asiat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noinhan se jako tapahtuu. Juuri niinkuin sen hetkinen Sipilän hallitus on asiat suunnitellut SOTE ym. varten.

Näkynyt hyvin täällä Mansessakin kun KOK oli johdossa. Lautakunnissa on enemmistönä hallituspuolueiden päättäjät.

Koska EU ja hallituksesta tulee ohjeet kunnille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset