Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kuntavaalien oikeat voittajat

Mediassa on hehkutettu kokoomuksen voittaneen kuntavaalit. Puolue sai kyllä suurimman ääniosuuden, mutta mitään se ei valtakunnan tasolla voittanut. Paitsi jos joku oli julistanut ääniosuuskilpailun. Kokoomus menetti kunnallispoliittista valtaansa 243 paikan verran. Vaikea sitä on voitoksi vääntää.

Vaalien todellinen voittaja on kiistatta Vihreät. Kun paikat lisääntyvät 213:sta oloissa, jolloin osa valtuustoista  pieneni on kyse merkittävästä eteenpäin menosta. Valtuustojen pienentyminen korostaa hävinneiden paikkalukuja ja vastaavasti piilottaa hyvin menestyneiden puolueiden voiton todellista suuruutta.

Vihreiden jälkeen paikkamääräänsä lisänneisiin kuuluvat myös Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Vasemmisto sai 21 lisäpaikkaa, Kristilliset 14. Valtakunnallisesti luvut eivät ole suuria, mutta monien valtuustojen kokomuutokset vaikuttavat tässäkin.

Pellossa valtuusto pieneni 21:sta kolmeentoista. Vasemmistoliitto sai uuteenkin valtuustoon neljä paikkaa kuten edellisessäkin oli. Tulos oli selkeä voitto myös kannatusosuudessa, mikä ei luonnollisestikaan näy menestyksenä valtakunnan paikkatilastossa. 

Lisäksi voittajiksi voidaan luokitella ensimmäistä kertaa valtuutettuja saaneet uudet puolueet kuten Piraatit. Loput puolueet saavat ripotella tuhkaa päälleen jos niin tahtovat. Paitsi tietenkin Perussuomalaiset. Heidät yllätti  ulkomailta tullut heinäsirkkaparvi joka vei 426 paikkaa valtuustoista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Vaikka menetti niin silti perussuomalaiset on huomattavasti suurempi kuntapuolue kuin vihreät ja vasemmistoliitto. Ja tietysti eduskunnan toiseksi suurin ja vaikuttaa myöskin hallituksesta käsin valtakunnan asioihin...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On totta, että samalla kannatusosuudella vasureilla on vähemmän valtuutettuja kuin persuilla. Se johtuu siitä, että persut menestyivät pienissä kunnissa hieman paremmin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuure, näyttäis siltä ettei sinun ääniosuutesi nostanut paljon vasemmistoliiton kannatusta, mutta otetaanhan se marjakin maasta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Vaaliliitto demareiden kanssa johti varmaan jonkin verran äänten keskittämiseen. Osin tästä johtuen listan läpimennyt kärkinelikko on aivan omilla ääniluvuillaan. Voinpahan sanoa että äänestämäni henkilö tuli valituksi ;) Muualta muuttaneena seniorikansalaisena en mitään ihmeitä odottanutkaan, mutta tulipa koriin kuitenkin pari marjaa.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei kai liene epäilystäkään, kuka on vaalien todellinen voittaja. Eikös näissä vaaleissa valittu kunnanvaltuutettuja.

Niitä sai Keskusta 2823, SDP 1696, Kok 1492. Vieläkö jollain on epäselvää mikä puolue on voittaja ja hallitsee näitä markkinoita. Ei osuusprosentit hoida kunnan asioita vaan valtuutetut.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On varmaan hienoa kun voi tuntea olevansa voittaja 254 paikan menetyksen jälkeenkin. Pääministeri Sipilän tunnelmat eivät olleet yhtä aurinkoiset.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Eikös näissä vaaleissa ollut kaikilla puolueilla tavoitteena saada mahdollisimman paljon VALTUUTETTUJA itselleen. Millä argumentilla voi kiistää, ettikö Keskusta ollut tässä kisassa täysin ylivoimainen voittaja. Valtuutettuja 2823, seuraavalla SDP:llä 1696.
Eihän kunnan asioista päätä äänestysprosentit, vaan valtuutetut. Sama tilannehan on eduskunnassa. Kansanedustajien määrällähän siellä toimitaan ja käytetään valtaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Ville Niinistö päättivät pelata pokeria. Sipilällä oli pelirahaa miljoona, Orpolla 800 000, ja Niinistöllä vain 200 000. Peli kulki niin, että lopetettaessa Sipilällä oli 850 000, Orpolla 650 000 ja Niinistöllä 500 000.

Tossavaisen logiikalla Sipilä oli voittaja, koska hänellä oli eniten rahaa lopetettaessa. Ja rahallahan niitä osakkeita ostetaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #7

Kyllähän näitä asioita voi vatkata miten itsekukin haluaa. Mutta on päivänselvää, että jokaisen puolueen tavoitteena näissä vaaleissa oli saada mahdollisimman monta valtuustopaikkaa. Tästä ei liene kellään eriävää mielipidettä.
No vaalien tulos oli: Keskusta 2823 paikkaa, SDP 1696 paikkaa, KOK 1492 paikkaa.
Kuka noiden lukujen perusteella pärjäsi parhaiten?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nooh, kepulandian puolella pienillä paikkakunnilla homma hoituu vielä kuten ennenkin hirvimetsän jälkeen saunassa sopien. Sinne ei vihreillä tms ole sijaa. Onneksi päättävät sentään pienemmistä rahoista.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Voittaja on se, joka hyppää korkeammalle, hyppää pisimmälle, juoksee nopeimmin.
Näissä vaaleissa voittaja on se puolue, joka sai eniten ääniä ja eniten valtuustopaikkoja. Nämä "skabat" jakautuivat valtakunnallisiin ja kunnallisiin mittelöihin. Kunnalliset kisat kussakin kunnassa asuville ovat paljon tärkeämmät, kuin maanlaajuisilla äänimäärillä ja kuntapaikoilla spekuloinnit.
Seuraavat eduskuntavaalit näyttävät koko kansalle miten koko maa makaa, ja missä se "suuri valta" piilee.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olet oikeassa siinä, että valtakunnallisesti yhteenlaskettu tulos prosenttiosuuksina on enemmän viihdettä, koska jokaisen kunnan oma tulos vain merkitsee.

Lännen media näkyy muuttaneen kuntavaalituloksen eduskuntavaalitulokseksi, mutta itse pidän sitä vain heikosti suuntaa-antavana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset