Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Terveyskeskusmaksu - arvo vai ideologiakysymys?

Vasemmistoliitto on vaaliohjelmassaan vaatinut terveyskeskusmaksujen poistamista. Tulonmenetys yhteiskunnalle olisi arvion mukaan noin 40 miljoonaa euroa. Valtion kannalta kyse ei voi olla taloudesta, koska jos on varaa työssä käyvien satojen miljoonien eurojen verohelpotuksiin, sekä muistaa hyväosaisia uuden auton ostajia saman suuruusluokan verohelpotuksilla, niin terveyskeskusmaksujen poisto olisi todella pieni pala jonka kyseisistä veronalennuksista olisi tarve tinkiä.

Terveyskeskuskäynnit ovat aiemmin olleet ilmaisia, mutta 1990-luvun laman aikana maksu otettiin käyttöön yhtenä talouden tasapainotuskeinoista. Parempien aikojen koittaessa maksua ei ole  kuitenkaan poistettu, vaikka niin olisi aivan hyvin voitu tehdä. Taloudellista merkitystä maksulla on etenkin pienituloisille väestöryhmille. Kuntien erilaisista käytännöistä riippuu miten se milläkin paikkakunnalla vaikuttaa.

Kun katsoo sitä kenelle verohelpotuksia annetaan ja verrataan siihen miltä ryhmältä peritään tk-maksuja, on helppo tehdä johtopäätös siitä, että maksu säilytetään ideologisista syistä. Vaikka nykyisten  hallituspuolueiden ehdokkaat puhuvat toreilla ja turuilla ääni väristen sairaiden ja pienituloisten  palveluiden ja etuuksien puolesta, niin heidän edustamiensa puolueiden toiminta hallituksessa etujen saannin suhteen kohdistuu  hyväosaisiin väestöryhmiin.

Terveyskeskusmaksun poistaminen olisi arvovalinta, jossa myös pienituloiset saatettaisiin samaan asemaan sen  työntekijäjoukon kanssa jolla on työnantajan tarjoamat ilmaiset terveyspalvelut. Oikeasti perusteltua taloudellista estettä maksun poistamiselle ei ole, on vain päättäjien hyväosaisia hyysäävä ja vähempiosaisia sortava ideologia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pistetäänpäs tämä jakoon.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Byrokratia on aina keskuudessamme. Sen ylläpitoon ei kuitenkaan tarvita terveyskeskusmaksua, sitä on tarpeeksi muutenkin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vähävaraiselle terveyskeskusmaksussa ärsyttävinta on se, että olkoonkin kyseessä pieni vaiva, mutta kun vaivaansa ei saakaan terveyskeskuksesta apua, niin maksu kuitenkin pitää maksaa. Joskus maksun kattaa toimeentulotuki, joskus taas ei.

Minulle on käynyt noin kaksi kertaa korvavaikun ja sisäänpäin kasvaneen varpaan kynnen kanssa, että terveyskeskusmaksu hoidosta meni, mutta vaiva säilyi. Lopulta korvavaikku lähti apteekin lääkkeellä ja omalla avulla, ja varpaan kynnen hoiti kuntoon yksityinen lääkäri ja jalkojen hoitaja lääkäriaseman kovalla maksulla. Mutta viitisen kymppiä olisi työttömyysturvasta säilynyt jos olisin ollut ennalta viisas.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Huonon onnen kera olet ollut liikkeellä. Terveyskeskusmaksu poistamalla saisi kuitenkin ilmaismahdollisuuden. Itse olen kyllä saanut avun terveyskeskuksesta silloin kun olen tarvinnut. Jopa tapaturmassa päältä halki menneen etusormen osasivat ommella kiinni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset