Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Pikku-Kalle ja kuntavaalit

Kuntavaalit lähestyvät, ehdokkaat ovat saaneet numeronsa ja varakkaimpien ihmisten puolueiden edustajat ovat maksaneet kynnysmaksun ehdokkaaksi päästäkseen. Valtakunnassa siis kaikki hyvin, vai onko? Tuskin on, otetaanpa esimerkiksi  otsikkoon nostamani Pikku-Kalle.

Pikku-Kalle oli kodista, jossa puhuttiin arjessa hyvin kansanomaisesti. Kun kusetti, niin mentiin kuselle ja siihen tyyliin. Mutta kun oli vieraita, niin silloin piti käyttää siivoa kieltä. Niinpä Kallelle opetettiin, että vieraiden läsnäollessa ei sanota että kusettaa, vaan pitää sanoa että laulattaa.

Kalle pääsi kerran mummolle yökylään. Hetken sängyssäolon jälkeen hän sanoi mummolle, että nyt laulattaa. Mummo siihen, että ei yöllä kannata alkaa laulamaan, naapuritkin voivat häiriintyä. Vähän ajan kuluttua Kalle sanoi, että kyllä minun on nyt ihan pakko laulaa. Mummo sanoi, että laula nyt sitten ihan hiljaa ja nätisti mummon korvaan.

Virkamiehet ovat usein kunnallisten päättäjien kannalta Pikku-Kallen roolissa. He tekevät kokopäiväisesti työtä, jonka sisältö pitäisi sivutoimisten luottamushenkilöiden ymmärtää ja sisäistää sekä tehdä esityksistä oikeat johtopäätökset. Virkamieskoneistolla on hyvä mahdollisuus lirittää luottamusmiesten korvaan asiat juuri sellaisina kuin he itse haluavat.

Luottamushenkilön tehtävä on useinkin hyvä etsiä ja paljastaa virkamiesten päätösesitykseen asettamia koukkuja. Läheskään aina ei siinä onnistuta, ja silloin kun joku onnistuu on hän sokeasti virkamiehiä seuraavien valtuutettujen silmätikkuna. Sellaisten, jotka pelaavat kokouksissa pelejä tableteilla tai kutovat sukkia. Tai ovat muuten ulalla siitä mitä tapahtuu.

Lienee syytä selventää, että en halua yleistää että aina ja kaikkialla tehtäisiin näin. En myöskään osoita sormella pelkästään kunnanjohtajia, koska nykyisissä kuntaorganisaatioissa on myös muita esittelijöitä joilla on omat tapansa. Kiusausta luottamushenkilöiden korvaan lirittämiseen löytyy asian niin vaatiessa varmaan kaikilta. Valta on tärkeää virkamiehellekin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AnneliNokkosmkiEntinenTolvanen kuva
Aimo Ja Anneli Nokkosmäki

Pikku Kalle tarina oli tuttu.
Varmasti noita lirittelijöitä riittää eikä korvistakaan ole pulaa.
Toisaalta kukapa sitä vallankahvassa aina niin turhan tarkka on,
ainakaan asioissa jotka eivä likeltä liippaa, ainakaan lähivuosina.
Kampanja on alkanut ja vaalipuheet aloitettu.
Toivotaan kovin että se ihan "tavallinen" kuntalainen saisi
paremmat senssit tulevaisuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset