Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Älä matkusta Turkkiin

Turistimatkat Turkkiin on syytä unohtaa monestakin syystä. Päällimmäisenä niistä on maan turvallisuustilanne. Siellä saattaa paukkua yöllä tai päivällä, pyhänä tai arkena. Kohteet ovat ihmisuhrien kannalta sattumanvaraisia. Turisti tai paikallinen, ei mitään väliä. Henkeään kaupalle sinne menee.

Toinen asia on maan harjoittama politiikka. Ei ole mitään syytä olla rahoillaan tukemassa tuollaista hallintoa. Jos ihmisellä on pakottava tunne päästä viemään rahojaan ulkomaille, niin kohteeksi voi valita inhimillisemmän hallinnon ja pienemmän riskin kohteen. Onneksi sellaisiakin vielä löytyy. 

Keihäsmatkojen 1960-luvun ajoista on maailma muuttunut paljon. Kauppapaikkojen huijarit ja taskuvarkaat ovat pieni murhe verrattuna tämän päivän tapahtumiin. Mikäli levottomuudet jatkuvat tai vielä laajenevat nykyisestään, voi meilläkin moni huomata että suomalaiset lihapullat on syytä syödä kotimaassa. Kylpylässä tai erämaassa, ihan miten vain jos kotoaan haluaa pois päästä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201701012200047862_ul.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei taida turvallista matkakohdetta enää. Missä tahansa voi tapahtua mitä vain. Esim euroopan maissa.

Ja jos viime yönä on suomessa tapahtunut jotain poikkeuksellista saamme lukea siitä ehkä viikon parin päästä, kun some on toiminut ja median pakko jotain sanoa. Näin kävi viime vuonna.

Toivottavasti mitään ei ole tapahtunut. Mutta katellaan pariviikkoa sellainen on suomen luotettava media nykyään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Silmävaurioita kotimaan suojalaseja käyttämättömät jääräpäät ja kotitekoisten räjähteiden rakentelijat saavat kyllä aina aikaan. Ovat myös uutisissa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä ne ovat.

Mutta viime uudenvuoden kaltaiset tapahtumat helsingissä ja esim kölnissä pyrittiin salaamaan. Emme siis voi oikeasti luottaa siihen, että saamme kaikki tiedot tapahtumista. Mitä sellaisia tapahtumia on, joista emme tiedä mitään tämän takia.?

Joillekin tämä sopii mainiosti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Eiköhän niistä ole oppirahat maksettu. Tiedä sitten ovatko kotimaiset perättömistä raiskauksista ilmoituksia tehneet ottaneet opikseen. Ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Suomi on siirtynyt uutisoinnissa neuvostoaikaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #9

Luulen, että siitä neuvostoajasta ei ole päästy lainkaan. Usko on sokea. Minä uskoin, mutta olen joutunut pettymään. Enää ei mene läpi.

Pekka Iiskonmaki

Eikös mm. Jethro myy asuntoja koko ajan Turkissa?

Pieni historiallinen katsaus on paikallaan. Miten ulkomaat ovat kohdelleet Turkkia?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Turkin_historia

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ettäkö suomalainen ostaisi asunnon Turkista? Se pitäisi jo lailla kieltää. Itse olen jo vähintään kymmenen vuotta puhunut Turkkiin matkustamista vastaan sen huonon ihmisoikeuksien polkemisen takia ja uuden johdon myötä tilanne on entisestään pahentunut.

Turkki markkinoi vielä noin vuosi sitten varsin aktiivisesti lomamatkoja. Meillekin tuli esitteitä, että muutamalla satasella oltaisiin päästy Turkkiin viikoksi ja siihen hintaan kuului myös hyvätasoinen hotelli, lentomatkan lisäksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Turkin alueella ja lähiseuduilla on ollut historian aikana levottomampaa kuin esimerkiksi meillä. Kuitenkin sillä on ollut etsikkoaikansa ja kun siitä tuli YK:n jäsenvaltio vuonna 1945 sekä Naton jäsen vuonna 1952 seurasi rauhallisempi jakso.

Sittemmin tilanne on taas kärjistynyt ja voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että YK ja Nato ovat jäsenvaltioidensa yhteiskuntarauhan kannalta täysin nollatason toimijoita. Ne eivät turvaa rauhaa, eivätkä puutu mitenkään jäsenvaltioidensa asioihin jos niissä ei ole mitään hyödynnettäviä luonnonrikkauksia.

Pekka Iiskonmaki

#4
Vai uskoo Kaija lain voimaan. Minä en.

Jokainen saa tehdä rahoillaan mitä haluaa. Antalya/Alanya on kauniit kaupungit. Olen käynyt Turkissa lomilla n. kymmenen kertaa.

Viimeksi taisi olla vuonna 2004.

Nykyisin voisi suositella vaikka Gruusiaa tai Aasiaa.

Useille suomalaisille riittää piipahdus Euroopassa. Lähin eurooppalainen maa on Viro. Siellä on sitä, mikä Suomeen ei ole rantautunut Euroopasta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Georgia, aiemmin Gruusia on mielenkiintoinen alue. Asukkaita likimain saman verran kuin Suomessa, mutta sielläkin on levottomuuksia koska Venäjä miehitti osan Etelä-Ossetiasta. Taannoin näkemäni tv-dokumentti jätti kuitenkin positiivisen yleiskuvan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU:n laajentumiskomissaarina toimiessaan Olli Rehn teki vuosikausia
hartiavoimin työtä, jotta EU saisi uuden jäsenmaan Turkista.

Monikulttuurisuuden lisäyksen unioniin olisi taannut 78 miljoonan muslimin hyväksyminen osaksi EU-kansaa.

Onneksi Olli Rehn epäonnistui tässäkin tehtävässään.

Pekka Iiskonmaki

#12
Suomi on täynnä erikoista väkeä. Olli taitaa olla kebabin ja pizzan ystävä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei ole liikaa vaadittu, että kansakunta oppii elämään rauhassa ennenkuin se kelpuutetaan suuremman yhteisön jäseneksi. Turkin maantieteellinen asema on kuitenkin vaikea, se on myönnettävä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

1980-luvun puolivälissä päätin, että en milloinkaan osta mitään turkkilaista enkä matkusta maahan. Harkitsen käsitykseni muuttamista, jos 1) Turkki tunnustaa tekemänsä (= osmanien tekemän/teettämän) armenialaisten ja assyrialaisten kansanmurhan sekä korvaa jälkipolville, minkä kykenee: maaomaisuus ja kiinteistöt takaisin oikeille omistajilleen ja rahallinen korvaus, vaikka tapettuja ei saadakaan takaisin: armenialaisia murhattiin noin 1 500 000 ihmistä ja assyrialaisia 200 000 - 500 000, 2) Turkki vetää miehitysjoukkonsa ja saarelle siirtämänsä turkkilaisasutuksen pois Kyprokselta ja saari saa kokonaisuudessaan itsenäistyä - nythän pohjoisosa on Turkin miehityksen alla ja pohjoisosan kreikkalaiset häädetty kodeistaan pois sekä omaisuus konfiskoitu, 3) koko Turkin miehityksessä oleva Kurdistanin osa saa itsenäistyä, aluksi kenties itsehallintokehityksen kautta, 5) Turkin muut vähemmistöt saavat oikeuden omaan kulttuuriinsa ja kieleensä, lähinnä lazin ja (uus)assyrian kieliä puhuvat, 5) Turkki lopettaa vihamielisen suhtautumisensa Kreikkaan, 6) vetää miehitysjoukkonsa Irakin Kurdistanin alueelta ja lakkaa puuttumasta Syyrian asioihin, sillä ei mitenkään kuulu Turkille, syntyykö Syyrian pohjoiseen itsehallinnollinen Rojava, jonka väestöstä suurin osa on kurdeja, mutta osin myös assyrialaisia, armenialaisia, turkmeeneja ja arabeja, 7) nykyhetkestä puhuttaessa Turkkia hallitseva AKP luopuu vallasta, itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin toimet koetellaan Haagissa ja maa saa viimein demokratisoitua, sillä ainakin jonkinlainen demokratia on aidosti edes yrittänyt viritä sisäsyntyisesti (ulkoapäinhän demokratiaa ei voida mihinkään tuoda).

Onpa sitten osasta tai kaikesta listaamastani samaa tai edes sen suuntaista mieltä, on selvää, että vallitsevissa oloissa kenenkään ei pidä kantaa rahojaan Turkin diktatorisen nykyhallinnon tueksi. Matkailu, maan teollisuustuotteiden (mm. koneita ja vaatteita), Turkista tuotavien hedelmien ostaminen - kaikki tuo mieluiten globaalisti seis. Jopa diktaattori ymmärtää yskän, kun rahaa ei ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pakko peukuttaa, vaikka olisin tyytyväinen jos edes tämän päivän ajankohtaiset asiat saataisiin kuntoon. Tosin se ei taida olla mahdollista ilman joidenkin historian tapahtumien oikaisemista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kannatatko Jouni myös Venäjää koskevia pakotteita?
Ymmärtääkseni puolueesi ei kannata.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Janne, kaikki kirjoittamani on omia käsityksiäni asioista (riippumatta IPU:n linjauksista). Henkilökohtaisesti en kannata Venäjää koskevia pakotteita, vaikka maassa kaikki ei olekaan erityisen demokraattista, mutta Venäjä on mielestäni silti perin kaukana Turkin todellisuudesta, jota synkempää maailmalta saa hakea suurennuslasilla. Venäjän pakotteilla saamme mielestäni ongelmia ensisijaisesti itsellemme.

(En voi tietää, mutta pidän mahdollisena, että ilman pakote- ja vastapakotelinjauksia Venäjä ei välttämättä olisi löytänyt yhteistä säveltä Turkin kanssa ja tiedämme, että YPG ei olekaan mukana Kazakstanin Astanan rauhanneuvotteluissa. Vaikka Venäjä käyttää toisia pelinappuloina kuten muutkin suurvallat kyynisesti tekevät, maalla on jossain määrin ymmärrystä kurdien asioihin, edellyttäen että nuo intressit eivät ole Venäjän intressien kanssa ristiriidassa. Kalkyyli olisi voinut kääntyä toisinkin, mutta nyt Syyrian pohjoisosien ainoa kulttuurien yhteiseloa ja maallista demokratiaa ajava voima on pois pelistä: kenties piankin massiivisen hyökkäyksen kohde.)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #20

Kiitos vastauksesta. Käytännössä diktatuurissa elävä Venäjä miehittää naapurimaita ja vaikenee tekemistään kansanmurhista, pidättää ja tappaa omia kansalaisiaan poliittisin perustein. Näin ollen pidän vähän tekopyhänä perustella Turkille yhtä ja Venäjälle toista, kun boikotit olisi perusteltavissa täysin samoin asiaperustein molemmille.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #21

Sinulla on oikeus omaan käsitykseesi, listaamasihan on todellista (kansanmurhalla viitannet mm. Tsetseniaan). Perustelin käsitykseni ja - ehkä huomasit - totesin, että Venäjä ei ole erityisen demokraattinen. Totesin myös, että pakotteitta ja vastapakotteitta Venäjä ei välttämättä olisi siinä, missä on nyt. Toimia ns. oikein ja/tai kaukoviisaasti eivät aina ja kaikessa kulje suoraan käsikädessä. Sinänsä voisimme tietyin perustein asettaa pakotteet etenkin Kiinalle, berbereitään polkeville Marokolle, Algerialle, Libyalle, Tunisialle - esittääkseni pari esimerkkiä perin monista mahdollisista.

En tiedä, seuraatko Turkin ja sen ympäristön uutisointia muualta kuin kotimaisista (ja sellaisista jotka toistavat Turkin hallinnolle sopivaa (dis)informaatiota) lähteistä. Tutustu mm. seuraaviin kurdilähtöisiin uutistoimistoihin (Aleppo on julmaa katseltavaa, ja niin ovat loputtomat Kurdistanin kaupungit, joita Turkin armeija johdonmukaisesti hävittää, mutta tästä YLE ja HS eivät uutisoi):

http://www.anfenglish.com
http://www.basnews.com/index.php/en/
http://www.ekurd.net
http://www.rudaw.net/english

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #23

En minä kiistä tai vähättele Turkin "ongelmia" tai sen tekoja, yhtään.

Vaikka ajatuksesi ovatkin omiasi, kuten sanoit, niin puolueesi on kovin putinistinen ja minun on vaikea olla ajattelematta kantaasi tätä taustaa vasten. Näkemyksesi siitä että ilmeisesti oma mediamme toistelee Turkin hallituksen (dis)informaatiota tukee edellä kirjoittamaani.

Itsekkäästi Suomen kannalta Venäjän pakotteilla on suurin merkitys. En tiedä toista eurooppalaista maata, jolle olisi tärkeämpää saada kansainvälinen tuomio ja pakotteet sille, että Venäjä hyökkää ja anastaa maa-alueita liittoutumattomalta eurooppalaiselta naapurimaaltaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #25

Uutisointi ja Turkki ympäristöineen: en tarkoita pelkästään kotimaamme viestimiä vaan yhtälailla kansainvälisesti tunnettuja sellaisia. Kyseessä eivät ole ainoastaan kurdit, oletettavasti noin tai yli 40-miljoonainen kansa tätänykyä, vaan monet muutkin kansat, joiden kotimaat ovat toisten miehittämiä. Viime mainittu muuten pätee myyös moniin Venäjän kansallisuuksiin, osa niistä sellaisia, että kykenisivät muodostamaan oman enemmän tai vähemmän selkeän kansallisvaltionsa ja johon niillä luonnollisen itsemääräämisoikeuden perusteella olisi ja on oikeutensa. Kurdeihin rinnastan etenkin Pohjois-Afrikan berberit, joita on kymmeniä miljoonia (tosin monet pitkälti pakkoarabialaistettuja) ja samoin kestopogromien sekä turkkilaistyyppisen sulauttimesn kohteena, mutta kriisi noissa maissa ei tällä hetkellä ole niin akuutti. Myöskään heitä ei kansainvälinen viestintä juuri muista. Kun on valtiollinen kokonaisuus, uutisoidaan, ja niin Turkki näkulmineen pääsee kovasti esiin. Venäjää tekemisineen en puolustele, se kantakoon vastuunsa omista tekemisistään. Mitä pakotteisiin tulee, Unionimme olisi vapaa ottamaan Suomen tarpeet huomioon ja kernaasti menetetyt taloudelliset vaikutukset ja väestömme koko huomioonottaen, nythän Suomi sai murusia verrattuina Baltian maiden menetyksiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #28

Sympatiani ovat täysin kurdien ja itsenäisen Kurdivaltion puolella tässä. Mikä ei tarkoita, että kurdien uutisointi olisi sen tasapuolisempaa kuin vastapuolen, tai länsimedioiden. En allekirjoita ajatusta, että länsimaisen median näkökulma olisi lähtökohtaisesti Turkin hallituksen.

Olen myös kanssasi siitä, että kansainvälinen viestintä ja uutisointi on "pienten" kansojen kannalta vääristynyttä, konfliktit unohtuvat jos niistä koskaan uutisoidaankaan. Unohtuivat ne Ukrainankin taistelut kun ne arkipäiväistyivät ja kohta ei kukaan juuri muista tai välitä, että maassa on sota ja itäosissa miehitystilanne.

Edelleen se pointti oli pakoitteissa ja boikoteissa. Vaikka niistä kärsivät aina ensin tavan ihmiset, vasta viimeiseksi diktaattorit, Suomen näkökulmasta Putinin lähipiiriin iskeminen taloudellisesti on tärkein kansainvälinen toimi tällä hetkellä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #20

Tuleeko Jon Hellevig taas ehdolle?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvää ja Turvallista Uutta Vuotta vielä tässäkin yhteydessä Kaikille!

Tuure otsikoi juttunsa sen verran suoraviivaisesti, että muistutan yhdestä asiasta. Helsingissä järjestetään 20.-22.1. matkailualan messutapahtuma, jonka partnerimaa on... arvatkaas mikä?

Kun messukeskuksen nettisivun hakukenttään kirjoittaa "Turkki", saa toistakymmentä vastausta, joilla vierailijaa opastetaan yksittäisille messuosastoille ja tiettyihin tapahtumiin viikonlopun aikana.

http://matka.messukeskus.com/messuilla/ (klikkaa ensin "löydä")

Vuosi alkoi murheellisesti Istanbulissa, ja matkamessuihin valmistautuvan turismielinkeinon kannalta epäonnisesti myös Suomessa. Entäpä tämä eilinen uutinen:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000502773...

Onko tuoreista uutisaiheista erottuva kolmio "joulupukki - Isis - Istanbul" osoitus siitä, että terroristijärjestö osasi ja halusi uhkauksessaan yhdistää matkailumarkkinoinnin Suomessa ja uudenvuodenyölle suunnittelemansa massamurhan Turkissa? Kun kokemuksesta tiedetään, kuinka pelokkaasti rivituristi reagoi terrori-iskuihin matkakohteissa (esim. Tunisia, Egypti, Pariisi), saattoi matkailualan tapahtuma kaukaisessa Suomessa ottaa aikamoisen taka-askeleen jo kolme viikkoa etukäteen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Terroristit ovat onnistuneet luomaan pelon ilmapiirin mikä pakottaa Suomessakin poikkeuksellisiin toimiin. Turkki on tällä hetkellä toistuvasti tapahtuvien terrori-iskujen vuoksi aidosti turvaton ainakin kaupunkien ja lomakohteiden osalta. On siinä maan matkailuväellä vakuuttelemista kun turvallisuudesta puhutaan.

Paha pitää pyrkiä tappamaan nuorena ja sen vuoksi poliisin resursseista tulisi pitää huolta ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että nimenomaan ennaltaehkäisevään toimintaan on kaikista vaikeinta saada valtiolta rahoitusta. Tämä pätee oli sitten kysymys terveydenhuollosta, syrjäytymisestä tai poliisitoimesta.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Väkivalta vain lisää väkivaltaa. Hulluille julkisuuden antaminen vain aktivoi heitä.
Nasaretilaisen opetusten muistaminen on pitänyt länsimaissa elämän kohtuullisen vapaana ja väkivallattomanakin paria kaistapäistä sotaa lukuunottamatta. Mutta viime vuosikymmeninä täällä on kristillisyys painettu marginaaliin. Suomessakin on alettu uskoa(nyt näköjään jo presidenttiä myöten) Bushien oppia, että itsemurhaiskut loppuvat pommikoneilla ja kansalaisten intimiteettisuojaa riistämällä.
Kyllä sitten ollaan kadunmiehen tasolla jo Jumalaa suurempia, kun täällä mietitään oman matkailun rajoittamista maailman parantamiseksi. Minä ajattelen, että ystävällisesti käyttäytyen matkailija voi pienillä teoillaan ja esimerkillään toimia rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistäjänä. Sillä mielellä olen itse monissa maissa matkaillut, ja metsä on tuntunut vastaavan niin kuin sinne huudetaan, maasta riippumatta. Ihmisyys kun on todellakin samanlaista kaikkialla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #30

Varautuminen pahimpaan ei ole tyhmintä mitä voidaan tehdä.

Tottakai yksilöllä on vapaus laittaa henkensä ja terveytensä vaaraan milloin ja missä päin maailmaa hyvänsä. Se vapaus meillä vielä on, jos vain rahat riittää.

Aivan kunnollisia suomalaisia on menettänyt henkensä maailmalla tai tullut kaapatuksi terroristien toimesta. Parista vapautetusta tuli joksikin aikaa jopa kansallisia julkkiksia ja nimet ovat vieläkin monilla mielessä.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi Vastaus kommenttiin #31

Aivan suhteellisuudentajutonta joskin somessa yleistä höpinää pelotella maailmalla tapetuksi tulleista suomalaisista.
Tosiasiassa Suomessa kuolee 50000 suomalaista joka vuosi, mutta maailmalla väkivallan uhrina tuskin kukaan.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ei pärjäisi nyky-Suomi talvisodassa, jos ei kansa uskalla lähteä edes seuramatkalle Turkkiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä pärjäisi ja uskaltaisi jos Odinin sotilaat pesismailoineen saataisiin mukaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei se minusta ole uskaltamisesta kiinni, vaan vastalauseesta koko epädemokraatiselle maalle, joka polkee kansalaisoikeuksia ja kiduttaa opposition jäseniä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomi-konepistooli kolmella rumpulippaalla sekä paketti Pervitiniä mukaan jokaiselle, niin täältä tullaan Konstantinopoli!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset