Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Oleskelulupa

Hallitsijat ovat aikojen saatossa olleet aikamoisia epeleitä keksiessään sääntöjä siitä missä ihmiset saavat elämäänsä viettää. Menemättä ikivanhoihin heimokulttuureihin ja heimosta karkottamisiin, voi todeta, että vielä tänäkään päivänä ihminen ei ole läheskään vapaa elämään ja olemaan siellä missä haluaa. Sääntöjä ja rajoituksia riittää.

Joillakin on unelmana päästä Suomesta työelämän jälkeen muuttamaan johonkin muuhun maahan. Siinä suhteessa EU- sekä pohjoismaat ovat helppoja muuttokohteita. Ei tarvitse juuri muuta kuin muuttaa ja olla ihmisiksi. Entinen työkaverini muutti Brasiliaan, kun nuorena merillä seilatessaan oli ihastunut elämänmenoon siellä. Terveiset Juhanille, jos luet näitä tekstejä. Joku siellä näkyy käyvän näitä minunkin sivuja joskus tavailemassa.

Suomalaisilla on siis periaatteessa jatkuvasti voimassa oleskelulupa joka oikeuttaa asumaan varsin monessa maassa. Jotkut ovat sitä mieltä, että oleskeluluvan käyttäminen Suomessa on liian kallista, ja käyttävät esimerkiksi verotussyistä oleskelulupaansa muualla. Usein on kyse ihmisistä jotka täällä ollessaan ovat ainakin puheissaan olleet kovastikin isänmaallisia, mutta kansallistunne rahalliseen osallistumiseen maamme hyväksi ei kuitenkaan riitä.

Viime vuosina on varsinkin päätöksenteon ylätasolta tullut viestejä jotka on tulkittu niin, että siellä oltaisiin kovasti iloisia jos tietyt ihmisryhmät luopuisivat oleskeluluvastaan Suomessa. Työttömät, eläkeläiset, pitkäaikaissairaat, tummaihoiset ja islaminuskoiset kun saataisiin luopumaan oleskeluluvastaan täällä, niin taatusti monessa paikassa samppanjapullot poksahtelisivat iloisesti. Sen jälkeen käynnistettäisiin taas uusia kampanjoita siitä mitä muita ryhmiä voitaisiin kannustaa jättämään tämä maa.

Vielä toistaiseksi kuitenkin eläkevakuutukset ja sosiaaliturva ovat sellainen vaikutustekijä, että suomalaisten ei tarvitse hakeutua suurin joukoin naapurimaihin kerjäläisiksi. Suuret ikäluokat ja joukko muitakin ihmisiä lähti Ruotsiin nälkää pakoon 1960-luvulla kun työttömyyskorvauksia tai nykyaikaista sosiaaliturvaa ei vielä ollut olemassa. Saman tapainen kehitys lienee hallituksella nytkin toiveissa kun he työttömyys- ja sosiaaliturvaa heikentävät. 

Henkilökohtainen oleskelulupani tässä maassa on voimassa ainakin niin kauan kuin elän ja pystyn laskuni maksamaan. Olisi noloa Suomelle, jos vielä pitäisi mennä rajan yli leipää saadakseen. Kotimaan tarjonnalla leipäjonoissa käyville on kuitenkin rajat. Hyvä että ruoka-apua saa niin ettei kenenkään tarvitse käydä kaupoista hakemassa juoksulimppuja. 

Hyvää ja rauhallista Joulua kaikille lukijoille, sekä herkistyvää omaatuntoa tämän maan päättäjille. Oleskelulupa eduskunnassa on sentään määräajoin katkolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Eläköön ihminen missä haluaa. Omalla kustannuksellaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Juurikin näin.
Sekä nauttikoon vieraan maan antimista täysin siemauksin huomioiden paikkallinen lainsäädäntö.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minulla on oleskelulupa Eestiin ja saan siellä ilmaisen lääkäripalvelun ilman omavastuuta, eikä terveyskeskuksessa ole jonoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tarkasti ottaen eläkevakuutusyhtiöt kustantavat ulkomaille muuttaneiden suomalaisten eläkeläisten elämän. Voidaan toki katsoa, että eläke on työstä ansaittua jälkipalkkaa jonka voi kuluttaa missä haluaa.

Enemmän varmaan työssäkäyvä aktiiviväestö vie turistireissuillaan rahaa ulkomaille suomalaisen yritystoiminnan ulottumattomiin. Toisaalta myös muualla asuvat turistit työllistävät ja tuovat tänne rahaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nykyään ei varmaankaan Kolarinkunnansosiaalisihteeriä karkoitettais Kotimaahansa takaisin, eikä aviopuolisoministeri joutui eroamaan tehtävistään EU-Suomessa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä olen kyllä maksanut yrittäjäeläkemaksuni aivanitse.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #12

On minunkin eläkkeessäni muutaman vuoden siivu yrittäjäeläkettä. Monessa kun on ehtinyt mukana olemaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ja mä en kyllä yhtään ymmärrä miks jonku suomalaisen pitäisi pystyä tai haluta elää ja asua jossain muualla kuin Suomessa. Tai ruottalaisen jossain muualla kuin Ruottisa. Tai jonku pellolaisen jossain muualla kuin Pellossa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tosiasia on, että nykyään harva suomalainen asuu sillä paikkakunnalla jossa on lapsuutensa viettänyt. On nuoria, jotka ovat käyneet peruskouluakin monilla eri paikkakunnilla kun perhe on työn perässä muuttanut aina uuteen paikkaan. Maan sisällä muuttaminen on kuitenkin henkisesti helpompi asia, kuin ulkomaille muutto, kokemusta on molemmista.

Minulle Pello on eläkeläisen "Espanja", koska muutin tänne viettämään eläkepäiviä. Yli 25 vuotta elämästäni olen viettänyt Lapin ulkopuolella, joten näkemystä ja kokemusta elämästä niin Uudellamaalla, Varsinaissuomessa, Hämeessä ja Kainuussa löytyy. Muutama vuosi Ruotsissakin meni siinä kiertolaiselämää harjoitellessa.

Työ on noiden muuttojen yhteinen nimittäjä, minusta ei vain ollut työn loputtua jäämään makaamaan työttömänä millekään paikkakunnalle. Välillä vaihdoin työ- ja asuinpaikkaa oma-aloitteisestikin, ei se joka kerta firma alta mennyt vaikka pari kertaa niinkin kävi. Muutot oma valinta, lähtöpaikka aikanaan Suomen köyhimmäksi kunnaksi nimetyltä Ranualta.

Laaja oleskelulupa on siis hyvä asia. Muutot ilman suurta byrokratiaa valtakunnan sisällä ja monien maiden välilläkin ovat yksilön kannalta hyvä juttu. Muuttoa ovat rajoittaneet lähinnä jotkut kunnat eläkeläisten kohdalla epäämällä heidän vuokra-asuntohakemuksiaan. Oman asunnon hankintaa tai yksityiseltä vuokraamista eivät kunnat ole pystyneet estämään, joten ne ovat joutuneet vastaanottamaan asukkaikseen myös epätoivottuja terveyspalveluita käyttäviä vanhuksia.

Pekka Pylkkönen

Erilaiset yhteisöt edellyttävät erilaisia ihmisiä. Runsasta sosiaaliturvaa ylläpitävä ja sairaista hyvää huolta pitävä yhteisö voi toimia jos kaikilla jäsenillä on kova hinku tehdä työtä. Mitä useampi katsoo oikeudekseen vetää lonkkaa, sen huonommin tuollaiselle yhteisölle käy.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Siinä se on kiteytettynä. "Lonkanvetäjät" nähdäkseni kasvavat olemassa olevissa "paremmissa" olosuhteissa, työhön tottuneet jatkavat pääosin kuten ennenkin vaikka olosuhteet muuttuvat. Mielestäni Suomessa on mennyt niin.

Suomi oli mielestäni tasapainoisimmillaan 1980-luvulla. Sittemmin kun talouden myllerrykset ovat tehneet työllistymisen ja ihmisten elämän vaikeammaksi, ja koko yhteiskunta on alistunut tlanteeseen, on helppo - ja joillakin pakkokin - jäädä sivuun ihmiselle normaalista etenemistiestä yhteiskunnassa.

Päättäjien harjoittama rangaistuspolitiikka aiheuttaa vain katkeruutta, koska oikeasti mikään väylä ei väkisin keksityillä ilmaistöillä avaudu. Tosin eipä tarvitse mihinkään muuttaakaan. Maaseutu kasvattaa mielestäni vieläkin paremmin arvot kohdallaan olevan nuorison kuin kaupungit.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eköhän se 70-luvun puoliväli ollut parasra kansanterveyslakeineen ja lomaltapaluurahoinen, työttömiäkin oli vähän nykyiseen verrattuna.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Päätökset joita tehtiin 1970-luvulla alkoivat täysin vaikuttaa elämänmenoon vasta muutama vuosi myöhemmin. Osa 1960-luvun päätöksistäkin, kuten peruskoulu joka aloitti Lapissa vuonna 1972, eteläisimmässä osassa maata 1977, oli tuloksiltaan mitattavissa vasta 1980-luvulla.

Pisa-tulokset ovat olleet hyviä. Kummallista kylläkin, että poikien tulokset ovat huonontuneet selvästi viime vuosina, kun opetusministereinä on ollut kokoomuslaisia naisia :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Kansanterveyslakiin varoit kantaaottamasta, ollaanko nyt parempaanpäin menossa ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Keskittäminen tuossa sotessa on minusta viety turhan pitkälle, sen verran kai voi sanoa. Muusta en tiedä, kun olen vain lukenut muiden esittämiä arvioita ja mielipiteitä mutta en tunne sisältöjä.

Jos Pellon kokoiselta paikkakunnalta terveyskeskus ajetaan alas ja potilaiden vastaanotto muutenkin kuin yö- ja viikonloppupäivystyksen osalta (on jo toteutunut) viedään Rovaniemelle niinkuin on suunniteltu niin ei asiat ainakaan parane. Nettilääkäreille tulee totisesti kysyntää.

Paluuta vanhaan kunnanlääkärijärjestelmäänkin voisi harkita, jossa kunta maksaisi jonkinlaisen peruspalkan ja asiakkaat pienillä palvelumaksuilla loput.

On mahdollista, että ennen pitkää koko maan yksityiset terveyspalvelut ovat samoissa käsissä, ehkä hämäystarkoituksessa erinimisissä yhtiöissä kumminkin.

http://yle.fi/uutiset/3-9368189

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset