Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Suomi vie aseita kriisimaihin

Nykyinen hallitus ei näe tarpeelliseksi rajoittaa juurikaan asevientiä taisteluja käyviin maihin. Jo aikaisemmin on kiinnitetty huomiota hallituksen myönteiseen kiinnostukseen aseita ja sotilaallista toimintaa kohtaan. Aseviennin salliminen kriisialueille on looginen jatkumo tälle ajatuskululle.

Aseviennissä päättävinä sektoriministereinä toimivat puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) ja ulkoministeri Timo Soini (PS) mutta käytännössä koko hallituksen pitää hyväksyä tämä menettely. Asekauppa on rahakasta liiketoimintaa, eikä Suomen hallituksen etiikka ole samalla tasolla kuin esimerkiksi Ruotsin ja Saksan.

Mitä suomalaiset saavat rahan lisäksi vastikkeeksi aseiden myynnistä? Ainakin paluukuormissa voi ajatella tulevan pakolaisia, koska aina kun aseiden ja ammusten määrä jossakin levottomuuksista kärsivällä alueella lisääntyy, se tarkoittaa myös niiden käytön lisääntymistä. Tämän seurauksena  ihmisten on turvallisuutensa vuoksi lähdettävä kodeistaan.

Maassamme toimii Rajat kiinni ja Suomin ensin-pellejä, jotka haluavat estää pakolaisten maahantulon. Aseiden myynnistä kriisialueille ei ole kuulunut heidän taholtaan pahaa sanaa. Siinä todellakin toteutuu "Suomi ensin" kun asioita mitataan pelkästään rahalla eikä oteta mukaan eettisiä arvoja pilaamaan propagandaa.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/suomi-on-myynyt-aseita-puolustusministeri%C3%B6n-luvalla-ep%C3%A4vakaisiin-ja-sortaviin-maihin/ar-AAjhkEp?li=AA520v&ocid=spartandhp

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaiset ovat kriittisiä maahanmuuttoa kohtaan, mutta pakolaisuutta lisäävä asevienti kyllä kelpaa.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Suomesta on kasvamassa kaksinaismoralismin ja tekopyhyyden suurvalta. Me hurskastelemme sodasta kärsivien ja terroritekojen uhrien puolesta ja samaan aikaan toimitamme aseita sotaa käyviin ja diktatoorisiin maihin, joista osa vielä tukee tunnetusti terroritoimintaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomi lukeutuu ainakin vielä toistaiseksi Euroopan moukkavaltioihin tässä suhteessa. Valitettavan moni vanha sivistysvaltiokin kuuluu vielä samaan joukkoon, mutta toivottavasti tilanne paranee Saksan ja Ruotsin esimerkin myötä.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Tämän keskustelun voinee lopettaa, sillä pääministeri sanoi juuri radiossa pääministerin haastattelutunnilla, että Suomen linja ei ole aseviennissä muuttunut!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Suurimpaan osaan viennistä osoitelappu on vain vaihtunut EU-maasta lähi-idän levottomiin valtioihin...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ruotsi on maailman kolmanneksi suurin aseviejä per capita (2014 tilasto). Vielä 2013 Ruotsin asiakaskuntaan kuuluivat Saudi-Arabia, UAE ja Pakistan. Ruotsi osallistui NATOn Libyan -kampanjaan 2011 JAS Gripeneillä. Ruotsi on myynyt myös Saudeille tutkanseurantatekniikkaa ja panssarintorjuntaohjuksia, eikä Ruotsi ole millään tavoin maininnut sanaakaan saudien Jemenin-operaatioista. Ruotsillahan oli 2010 solmittu yhteistyösopimus saudien kanssa, 2012 paljastui, että asekauppaa varten oli perustettu valeyhtiö, ja puolustusministeri joutui eroamaan.

Margit Wallströmin seikkailut ja jopa kuninkaan anteeksipyyntö saudeilta muistetaan. Asekauppa jatkunee entisellään.

Ihmeellistä Ruotsin valkopesua, se on aina tienannut aseillaan, ja nyt sen suuri aseteollisuus tarvitsee uusia ostajia, kun omaa armeijaa ei enää käytännössä ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #18

Ruotsin hallitus on vaihtunut ja uutisen mukaan vienti Saudi-Arabiaan on lopetettu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #22

Ruotsi on sanonut irti sotilaallisen yhteistyösopimuksensa Saudi-Arabian kanssa. Tämä ei tietenkään tarkoita välttämättä aseviennin kokonaan lopettamista.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomen toiminta on todellakin tekopyhää. Tosin maailmassa on paljon tällaisia tekopyhiä valtioita. Ollaan niin kovin huolestuneita ihmisoikeuksista, mutta kyllä kauppa ihmisoikeuksia ja jopa terrorismia tukevien valtioiden kanssa kelpaa hyvin monelle valtiolle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vähäisen aseteollisuutemme olemassa olon turvaamiseksi asevienti on välttämätön. Samalla turvaamme myös teknologia työpaikkojen säilymistä Suomessa.

Esim. SAKO oy:n omistava Beretta on ilmoittanut siirtävänsä osan SAKO oy:n tuotantotoiminnoista pois Suomesta, koska Suomi ei myönnä aseiden aseiden vientilupia yhtä helpolla kuin esim. Italia.

Tätä taustaa vasten on aivan luonnollista, että Sipilän hallitus on hieman höllännyt SAKO:n tarkkuuskiväärien vientilupien saantia, jotta SAKO:n työpaikat säilyisivät Suomessa.

Mitä sitten tulee Vasemmistoliiton nuorten motiiveihin, niin historia puhukoon puolestaan!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On selvää, että Suomen asevienti ei ole mitenkään ratkaiseva tekijä kriisialueilla, mutta kaksinaamaisuus kotimaassa on silmiin pistävää.

Olisi pyrittävä solmimaan laaja kansainvälinen sopimus aseviennin kieltämiseksi yhteiskunnallisista levottomuuksista kärsiviin maihin, mutta tässä tilanteessa Suomi ei varmaan ole sellaiseen valmis syistä jotka kerroit.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Hui hai. Suomi tarvitsee rahaa ja työpaikkoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #27

Siinä tapauksessa Suomen olisi viisainta ostaa hävittäjät Ruotsista, koska niiden kokoonpano on luvattu tehtäväksi täällä. Veikkaan kuitenkin, että USA-nuoleskelijat voittavat ja kalliimmat hävittäjät tulevat Yhdysvalloista työllistämättä yhtään suomalaista.

Asevienti kriisialueille pilaa turhaan maamme mainetta, muualle se on luonnollisesti ok.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Saudeihin myytävät kranaatinheittimet eivät ole tarkkuuskivääreitä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Päätös Saudeihin myytävistä kranaatinheittimistä tehtiin jo Stubbin/Kataisen sinipunahallituksen toimesta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mikä meitä Suomalaisia riivaa, osa porukasta haluaa pukeutua säkkikankaaseen ja sirotella tuhkaa päällensä. Tuskin tappaminen loppuu, vaikka emme toimittaisi ainoatakaan asetta.

Lainaus Pohjalainen.fi

" Viennin vahvistaminen on tärkeimpiä kannustimia Patria-kauppaan. Naapuri-Ruotsi vie aseita maailmalle väkilukuunsa suhteutettuna melkeinpä eniten maailmassa. Suomeen verrattuna Ruotsin vienti on noin viisinkertaista. "

Naapuri-Ruotsi on tilastojen mukaan sijalla 7 aseiden viennissä. Väkilukuun suhteutettuna Ruotsi on suurin aseita vievä maa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kaikkihan niitä vie, toiset vaan tajuaa pitää haittavaikutukset oman maan ulkopuolella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Puolustusministeriö joutuu antamaan selvityksen aseviennistä. http://yle.fi/uutiset/3-9247529

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuure Piittinen. Uskotko todella tuohon selvitykseen suomen aseviennistä, meni miten meni, hallituksella on enemmistö.

" Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pyytää puolustusministeriöstä selvityksen valiokunnalle. Kanerva arvioi, että Suomen tulkinnat ovat saattaneet liikkua."

Selvitys puolustusvaliokunnalle kuulostaa lähinnä vitsiltä, hallituksella on enemmistö myös kyseisessä valiokunnassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Joka paikassahan hallituspuolueilla on enemmistö. Selvityspyynnöllä mitataan niin puolustusministeriön kuin valiokunnankin luupäisyyttä, ei muuta. Mihinkään muutokseen en jaksa uskoa, koska pääministeri on ottanut jo valmiiksi nykykäytännön hyväksyvän linjan. Sieltä se ohjeistus kumminkin lopulta tulee.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #15

" Mihinkään muutokseen en jaksa uskoa, koska pääministeri on ottanut jo valmiiksi nykykäytännön hyväksyvän linjan. "

Totta turiset, useissa edellisissä hallituksissa vasemmisto oli mukana , siltikään ei saatu aikaiseksi mitään, mitä vasemmisto on tehnyt?.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Käytännössä sama enemmistö se on ollut vastassa silloinkin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #17

Herää kysymys, pitääkö mennä mukaan hallitukseen jos mitään ei tapahdu. Mielestäni kaikki puolueet marssivat kokoomuksen tahdissa, olisko aika muutta marssijärjestystä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Jos kokoomus pysyy 17 prosentin puolueena seuraavissa eduskuntavaaleissa, se antaa ainakin teoriassa mahdollisuuden tiputtaa puolue hallituksesta. Kahden puolueen (Keskusta, SDP) hallitusta tuskin nähdään, jos eivät äänestäjät yllättävästi villiinny nostamaan niiden kannatusta. Tarvitaan ainakin kolmas puolue, mutta mikä?

Sipilän Keskustakin on kyllä politiikassaan hyvin kokoomuslainen alun maakuntaärähdyksestä huolimatta. Ilman Kokoomusta ja Perussuomalaisia aseviennin etiikkaa ja suhdetta ulkopolitiikkaan syynättäisiin varmaan tarkemmin kuin nyt.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #16

Pääministeri Sipilän ilmoitusen mukaan Suomen aseviennissä mikään ei ole muuttunut ja vientiluvat tarkastetaan tapauskohtaisesti. Kuka uskoo?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomi on liittynyt Venäjän vastaisiin pakotteisiin Krimin ja Ukrainan vuoksi. Nyt olemme laajentaneet asevientiä sellaisiin Venäjän naapurimaihin, joiden suhteet Venäjään eivät ole ongelmattomat. Tämä asia on otettava vakavasti huomioon. Seikkailupolitiikkaan ei ole varaa. Suomi on valinnut puolensa, mutta ei ole pakko ärsyttää naapuria.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi on myynyt SAKO:n tarkkuuskivääreitä myös itse Venäjälle. Joten se siitä!

https://en.wikipedia.org/wiki/Sako_TRG#Users

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuskin venäläiset kokevat tuon lieventävänä asianhaarana kun on kyse sen vihollisille myynnistä? Asemäärät ovat toki pieniä, ammusmyynti on asia erikseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset