Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Konesalikonkurssi Ruotsissa ei pelota

Tämän päivän Lapin Kansa uutisoi paperiversiossaan, että Pohjois-Ruotsissa on bitcoineja valmistanut konesaliyritys hakeutunut konkurssiin. KnCMiner-nimisellä yrityksellä on kolme suurta konesalia Bodenissa, jotka jatkavat vielä toimintaansa, mutta uusi omistaja on haussa.

Pohjoinen on konesaleille otollinen sijoituspaikka, koska ne tarvitsevat runsaasti jäähdytystä. Länsinaapurissa tämä asia on huomioitu hyvin, niinpä pohjoisen Ruotsin alueella on jo kymmenkunta toimivaa konesalia. Ruotsissa on myös alueen yhteinen organisaatio Node Pole joka toimii koko ajan aktiivisesti uusien konesalien saamiseksi alueelle.

Bitcoinvalmistajan konkurssi  ei  hätkäytä, koska se johtuu pääosin sen nuoresta ja muutoksessa olevasta toimialasta. Esimerkiksi Facebookilla on käytössä jo kaksi konesalia pohjoisessa Ruotsissa. Myös valtiovalta suunnittelee tulevaisuudessa tukevansa konesaleja  sähköveron alentamisella, mikä olisi edelleen omiaan edistämään hankkeita. 

Suomessa suurin konesali on Googlella Haminassa. Lappiin asti ei tällaisia ole vielä otollisista olosuhteista huolimatta saatu, koska Kemiin suunniteltu salihanke ei päässyt ainakaan vielä toteutumaan. Eikä täällä ole liioin organisaatiotakaan, joka asiaa ajaisi. Hallituksen digiloikkapuheet on kyllä kuultu, mutta hieman kärjistäen voi toteutuksen sanoa olevan toistaiseksi enemmän oksasilppuritasolla.

Suuria työllistäjiä eivät konesalit ole, mutta näinä aikoina on syytä ottaa marjatkin maasta ja ainahan tuollainen toiminta synnyttää ainakin rakennusaikana alueelle myönteistä taloudellista pöhinää, kuten nykyään on tapana sanoa. Siinäpä viestikapula vaikkapa  keskustalaiselle elinkeinoministeri Olli Rehnille konesalimarkkinoinnin tehostamiseksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sen verran korjaan, jos sallit, että konesalissa ei valmisteta bitcoineja, vaan louhitaan ratkomalla matemaattista ongelmaa, joka muuttuu vaikeammaksi sitä mukaa kun verkon nopeus kasvaa. Louhimiseen käytetään siihen erikoistuneita laitteita, jotka tekevät käytännössä sähköstä bitcoineja.

"Ongelma" tällä hetkellä on seisova hinta ja kasvanut vaikeusaste - vähän kuin kullassa. Aluksi kultaa löysi helposti, nyt se on käynyt harvinaisemmaksi.

Kiinassa sähkö on halpaa. Näin taannoin mineraaliöljyyn upotettuja "louhimia". Suunnittelin jopa itse kokeilevani mineraaliöljyjäähdytystä pc-koneessa, mutta se on toistaiseksi jäissä.

Se pohjoisessa tosiaan on, että puolet vuodesta jäähdytykseen ei paljon kulu. Jotkut varhaisista GPU-kotilouhijoista pitivät laitteitaan pihalla koko talven.

Toinen, mihin konesaleja voinee käyttää, on lämmitykseen. Joku vitsaili, että tehokas PC-näytönohjain en parempi lämmitin kuin halpa sähköpatteri.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos kommentista. Tiesin kyllä, että kyse on laskutoimituksista, ja vieläpä monimutkaisista sellaisista, jotka vaativat paljon tehoa. En katsonut tarpeelliseksi sitä aloitukseeni laittaa koska se ei ollut mielestäni tässä yhteydessä olennaista.

Minulta lämpöongelmat (kone alkoi sammua kesken käytön) olivat todennäköisesti syynä läppärin Windowsin "rikkoutumiseen", toisin sanoen jotkut toiminnot katosivat koneelta. Palautin koneen Windows 8-versioon ja latasin kympin uudelleen. Nyt se on taas ehyt, mutta hankin varmuudeksi jäähdytysalustan. Se näyttää pitävän koneen noin 15 astetta haaleampana.

Ennen lämpöongelmia koneelle tuli näytönohjainpäivitys, mutta en tiedä aiheuttiko se niin paljon lämmittävää lisäkuormaa että turvaraja ylittyi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset