Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Valtuustojen pienentäminen kasvattaa suurten puolueiden ylivaltaa

Uusi kuntalaki tulee vähentämään valtuustopuolueiden määrää monissa kunnissa, jos valtuustot pienennetään lain sallimaan minimikokoon. Hyödyn korjaavat luonnollisesti nykyiset suuret ja keskisuuret ryhmät. Pienet valtuustot uhkaavat myös kaventaa paitsi alueellista edustavuutta, yksipuolistaa myös lautakuntien puoluerakennetta. Yleisesti ottaen demokratia kärsii.

Lapissa suurimmat mullistukset tapahtuisivat Ylitorniolla ja Ranualla, joissa valtuuston paikkamäärä uhkaa pudota 27:stä kolmeentoista. Edellisten kuntavaalien perusteella jotkut ryhmät katoaisivat kokonaan valtuustosta ja Keskustan ylivalta vain kasvaisi. Samansuuntaista kehitystä tapahtuisi myös muualla, varsinkin etelässä suurimman hyödyn korjaajia olisivat useimmin muut puolueet kuin Keskusta.

Pellossa on nykyisin 21 valtuutettua, uusi valtuusto olisi 13-paikkainen. Voimasuhteet ovat tällä hetkellä Keskusta 11, muut puolueet 10. Mikäli valtuusto supistuu kolmentoista valtuutetun kokoiseksi, niin viime vaalien tuloksen perusteella Kokoomus putoaisi 4,4 prosentin ääniosuudella kokonaan pois valtuustosta ja voimasuhteet Keskustalle olisivat todennäköisesti 8-5. Eduskuntaankin saa Pellon Kokoomuksen kannatusprosentilla useita kansanedustajia.

Lautakunnat ovat luku sinänsä. Hallintorakenneuudistuksen jälkeen Pellossa on kaksi vahvaa, yksitoistajäsenistä lautakuntaa. Jos lautakuntien kokoonpanot päätetään uusien valtuustojen perusteella tarkasti laskutikun mukaan, niin lautakunnista ei liikenisi kuin pari-kolme paikkaa muille puolueille. Tämä tietenkin edellytyksellä, että mitään merkittävämpiä kannatussiirtymiä ryhmien välillä ei tule tai paikallisesti muuta sovita.

Valtuustojen kokoonpanojen supistamisella saavutetaan jonkin verran säästöjä hallintokuluihin. Demokraattinen vaikuttaminen sekä alueellinen edustavuus vaarantuvat ja monissa maakuntien Suomen kunnissa yksipuoluevalta vahvistuu, joissakin tapauksissa saattaa synnyttää jopa uuden "isäaurinkoisen" johtaman valtaklikin. Tässä ei ole kysymys normien purusta vaan vahvistamisesta.

Demokratialla on aina hintansa, myös yksipuoluedemokratialla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Se kasvoi jo silloin, kun määräenemmistö säännökst poistettiin kuntalain muutoksessa, Kepu päättää suurimmassa osassa maamme kunnissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt näyttäisi tulevan muutama kunta lisää kepuhegenomiaa. Eikä Kokoomuskaan aivan ilman jää, vaikka pohjoisessa todennäköisesti tippuukin joidenkin kuntien valtuustoista. Kokoomus keskittää politiikallaan myös omat luottamushenkilönsä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vaaaain kepulla on valtaa maakuntien valtuustoissa ja maakunnissa ja näillänäkymin tulee säilymäänkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset