Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Suomen valtionvelka on oikeistolle ideologinen työkalu

Suomen valtion velkaantumisesta on tietoisesti tehty asia, jolla poliittinen oikeisto voi perustella sosiaaliturvan heikennyksiä ja työelämän muutoksia. On tunteikkaasti puhuttu siitä, että haluammeko jättää velan lastemme  maksettavaksi. Itse asiassa kaikille sukupolville velat ovat siirtyneet tähänkin asti.

Vielä koskaan modernina aikana ei ole minkään kirkon kello lyönyt sellaista hetkeä, jolloin olisi voitu julistaa että tästä alkaen Suomella ei ole velkaa. Eikä sellaista aikaa tule niin kauan kuin aurinko paistaa. Ei, vaikka kaikkien köyhien ja sairaiden annettaisiin kuolla puutteeseen ja työnteko tehtäisiin talkoovellillä korvattavaksi.

Pelottelu on ollut oikeiston ase velkakeskustelussa. Suomi oli vuoden 2014 tilastossa Euroopan maista seitsemännellätoista (17) sijalla velkatilastossa. Huomattavasti velkaisempia olivat sellaiset taloudet kuin esimerkiksi Ranska, Iso-Britannia, Itävalta ja Saksa.

Ykkösenä on Kreikka, jonka velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kolminkertainen (!) Suomeen verrattuna. Ranskalla ja Iso-Britanniallakin velkaa on puolitoista kertaa enemmän kuin Suomella. Eikä julkisuudessa kovasti kehutun Ruotsinkaan velkaantumisaste ole kuin noin 15 prosenttiyksikköä pienempi.

Eipä ihme, että brittitutkija Jonathan Portes pitää maamme hallituksen harjoittamaa kuristuspolitiikkaa virheenä.    "Suomen tilanteessa on täyttä hulluutta keskittyä julkisen velan pienentämiseen" Hallittu lisävelkaantuminen jolla saadaan investoinnit käyntiin ja hyvin koulutetun kansan resurssit hyötykäyttöön ovat tiivistettynä ne asiat joita nyt tarvitaan. Tavallisten ihmisten ostovoiman leikkauksilla tehdään sairaasta maasta vain entistä sairaampi.

http://yle.fi/uutiset/brittitutkija_a2-illalle_palkanalennukset_ja_saastokuuri_eivat_auta_suomea/8813499

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Piittisen tarina ei ole totta.

Niinkin myöhään kuin 1980-luvun lopulla Suomen valtiolla ei käytännössä olllut velkaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lehtinen bluffaa. Vuonna 1976 eli neljäkymmentä vuotta sitten velkaa oli 6,1% bkt:stä. Vuonna 1990 oltiin lukemassa 13,8% joten ei silloinkaan missään velattomassa tilassa oltu. Tämän vuosituhannen alin velkalukema löytyy vuodelta 2008, silloin prosenttiluku oli 32,7.

Sen jälkeen Keskusta- ja kokoomusvetoiset hallitukset ovat ovat ottaneet lisää velkaa niin että ennakkotiedon mukaan vuonna 2015 sitä oli noin 63 prosenttia bkt:sta. Tätä lisävelkaa ei ole käytetty järkevästi vaan on harrastettu monenlaista fantsuttelua ja toivotaan toivotaan-politiikkaa.

Maltillinen lisävelka ei vielä johda mihinkään katastrofiin, kunhan rahat käytetään järkevästi suoran ja välillisen vaikuttamisen kautta talouskasvun hyväksi.

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_valtiont...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

En muuten bluffaa.

Pointti on se, että 80-luvun loppuun asti (70-luvusta puhumattakaan) valtionvelka/bkt oli marginaalinen tekijä. Kun velkasuhde oli 10 prosenttia tai vähän sen alle tai yli, ei lainan lyhentäminen, lisääminen tai sen korkojen maksu ollut millään tapaa oleellinen tekijä talouspolitiikassa.

Inflaatio huomioon ottaen voidaan sanoa, että valtionvelka oli residuaali, jäännöstekijä. Sitä oli sen verran, että pystyttiin kirjaamaan millä korolla velkaa nostettiin. Mutta valtion menojen rahoituksen kannalta sillä ei ollut mitään merkitystä verotuloilla kerättyyn rahoitukseen verrattuna.

Tämä kaikki muuttui tultaessa 90-luvulle, kuten tästä kuviosta näkyy:

http://blogs.helsinki.fi/talouttajahistoriaa/2014/...

Sen jälkeen ei pelkästään lainan lyhentämisellä, mutta jo lainan korkojen maksulla on merkitystä valtiontalouteen ja talouspolitiikkaan.

Tänään pelkästään vuosittaiset korkomaksut - pari miljardia euroa - ovat jo lähes koko puolustusbudjetin suuruiset.

Odottakaas vaan kun korot nousevat, niin sitteen...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #9

Ja missä kohtaa rahamarkkinat vapautettiin ? Liikepankit ryhtyivät luomaan rahaa ja pelaaminen "rahoitusinstrumenteilla" alkoi...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Holkerin hallitus aloitti vuonna 1987 eikä sen jälkeen ole tässä maassa talousasioissa kunnollista rauhantilaa ollut. Tämän vuosituhannen alkuvuosina oltiin parhaalla tolalla, kun lamavuosina ja heti niiden jälkeen kertynyttä velkaa pystyttiin lyhentämään.

Pakko sanoa, että Paavo Lipposen mukana katosi jämäkkyys maamme hallinnosta. Monenlaisia toivotalkoita on kyllä sen jälkeen harrastettu. Näyttää siltä, että johtajuuskriisistä ei vieläkään ole täysin päästy vaikka vetovastuu on vaihtunut.

Kataisen ja Stubbin hallitusten kaltaisessa tilassa ei kuitenkaan ainakaan vielä olla, koska hallituspuolueet ovat sentään kannattaneet omiensa esityksiä eduskunnassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Suomi on tunnettu maailmalla maana joka maksaa velkansa. Velattomana ei mainetta ole voitu saada :) Ja aina on jonnekin päin velkaa. Eikä kotimaan inflaatio ulkomaan velkaa syö koska korot.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Eikös nyt ole pää asiallisena tarkoituksena velan kasvun hillitseminen/lopettaminen, siihenkään ei päästä. Velan kasvu on tainnut olla lähes maailmaennätys luokkaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ensin pitää olla rahaa, siis lisävelkaa niihin toimiin joilla velkaantuminen pysäytetään. Ostovoimaa alentamalla synnytetään vain lisää työttömyyttä ja kulutuksen vähetessä myös valtion verotulot alenevat koska erityisesti arvonlisäveron tuotto laskee.

Kunnat kärsivät verotulojen alenemisesta työttömyyden vuoksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sen mitä hallitus säästää suomalaisilta menee tuplasti maahanmuuttajiin koska mitään todellisia kiristyksiä ei haluta tehdä. Talvivaara ja tuulimyllyt ovat kanssa hallituksen suosiossa turhina rahareikinä eli mitään haluja säästöihin ei ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos maahantulijoiden vapaaehtoinen paluumuutto ja käännyttäminen pysyvät sillä tasolla jossa se viime aikoina on ollut, ei maahanmuuttajien negatiivinen merkitys valtiontaloudelle ole isossa kuvassa kummoinenkaan asia. Tosin tuotot ovat kaukana tulevaisuudessa.

Tuulimyllyjen tukirahoitusta en minäkään ymmärrä, mieluummin satsaisin vaikka siihen että tuotannosta poistetut pellot muutettaisiin aktiivitoimin puupelloiksi.

Talvivaara on oma surullinen lukunsa joka maksaa älyttömästi ympäristösyistä vaikka se ajettaisiin alas kokonaan. Sille ei ilmaisvaihtoehtoja yksinkertaisesti ole.

Eero Mattila

Siis oikeasti. Ehdotat, että pitää ottaa lisää velkaa, että voidaan pienentää nykyistä velkaantumisvauhtia. No hohhoijaa..
- Mitäpä jos valtiovalta keskittyisi asioihin jotka heille kuuluu eli perustuslain noudattaminen, kansalaisille perustuslaissa määrättyjen etujen toteuttaminen sekä kansallisten etujen valvominen kansainvälisillä markkinoilla.
- Eli suomeksi sanottuna virkamieskunta pitäisi valjastaa etsimään ratkaisuja ja jos eivät siihen pysty muutamna kuukauden koeajalla kortistoon.
- Nykyisen työsuhdeturvan purkaminen erityisesti virkamiesten osalta olisi hyvin tärkeää. Onhan täysin hullua, että esim. Maatalousviraston johtajan kaltaiset ihmiset jatkavat työssään vaikka eivät selvästi kykene hoitamaan tehtäväänsä. Siis ei lisää velkaa vaan lisää vastuuta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallinnon rationalisointia pitäisi tehdä riippumatta pätkääkään siitä mikä on velkatilanne. Nyt vain pyritään asettamaan vastakkain asioita joilla ei ole keskenään mitään suoranaista yhteyttä.

Minäkin olen sitä mieltä, että hallitustahojen pitäisi kuunnella enemmän kokeneita virkamiesasiantuntijoita kuin eri tahojen lobbareita jotka omista itselleen hyvistä syistään ohjaavat päätöksenteon hillot edustamilleen tahoille.

Kansainvälisten asioiden osalta maamme on tukevasti EU:n ja USA:n talutusnuorassa. Ministereille näyttää olevan tärkeintä päästä samaan kuvaan tai selfieen maailman mahtavien kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset