Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Virkamiehet johtamaan puhetta eduskunnassa

Eduskunnan puhemiehillä on ollut tapana, että he muutaman kerran vuodessa ovat nostaneet keskusteluun jonkin tärkeänä pitämänsä asian, tai ottaneet harvakseltaan osaa muuten poliittiseen keskusteluun. Nykyinen eduskunnan puhemies  Maria Lohela toimii ikäänkuin virkavastuulla, poliittisesta näkökulmasta katsoen hän on hajuton, mauton ja väritön. Kyse on tietoisesti valitusta linjasta, joka kävi ilmi hänen vieraillessaan Ylen lauantaiaamussa hiljattain. Vaikuttimia voi arvailla jos niin haluaa.

Kansanedustajat kiittelevät Lohelan linjaa, mikä on täysin ymmärrettävää, koska kun valtakunnan hierarkiassa kakkosena oleva puhemies jättää poliittiset vaikutusmahdollisuutensa käyttämättä hän luovuttaa samalla asemansa sallivan poliittisen vallan paitsi oman, myös muiden puolueiden poliitikoille. Kukapa kävisi moittimaan, jos poliittinen kilpailija ei käytä kaikkia olemassa olevia mahdollisuuksiaan.

Edelläolevasta voisi vetää sen johtopäätöksen, että eduskunnassa puhetta voisivat johtaa ennalta nimetyt eduskunnan virkamiehet. Kansanedustajat olisivat ilmeisen tyytyväisiä ja kaikilla kansanedustajilla olisi äänioikeus eduskunnassa, nythän puhemies ei saa äänestää. Myös äänestäjien oikeusturva parantuisi hiukkasen, kun eduskuntaan politiikkaa tekemään äänestetty ihminen ei  istuisi pelkkänä kantaa ottamattomana nuijan jatkona.

Eduskunnan puhemiehellä on myös edustusvelvollisuuksia. Ne voisi hoitaa yksi etukäteen nimetty hallituksen ministeri, esimerkiksi sisäministerille rooli voisi olla sopiva. Näin hallitukseen tulisi tavallaan kolmas hieman edustavampi salkku pääministerin ja valtiovarainministerin lisäksi. Eduskunnan autohankinnoissakin voitaisiin säästää, kun puhemiehille ei enää tarvittaisi erikseen autoja kun seurustelu-upseeri tekisi matkansa ministeriautolla. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Wikipedia kertoo puhemiehen rootelista näin;
"Puhemies istuu istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella ja poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa ja yleensä pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella. Vaikka puhemieskin on valittu kansanedustajaksi jostain puolueesta, hän ei työssään saa syrjiä tai suosia mitään puoluetta. Puhemies johtaa puhetta täysistuntojen lisäksi kansliatoimikunnassa sekä puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat."

Eduskunnan nettisivulla on myös lyhyesti kerrottu puhemiesten tehtävistä. Tehtäväkenttä on määritelty perustuslaissa, jonka mukaan puhemiehet valitaan kansanedustajista ja eduskunnan työjärjestyksessä on lisää määräyksiä tehtävistä.
"Eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit toimitetaan umpilipuin. Vaalissa valituksi tulee kansanedustaja, joka saa enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos kukaan ei ole saanut kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä tarvittavaa enemmistöä annetuista äänistä, valituksi tulee kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut edustaja." http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Puhemiehen tehtävät perustuslain mukaan; http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Taidat olla kirjoituksessasi muuttamassa perustuslakia?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eipä tuo haittaisi vaikka perustuslakia muutettaisiinkiin, jos kansanedustajat kerran ovat niin ihastuneita nykymenoon. Onhan noita perustuslain muutoksen vaativia ehdotuksia kuultu viime vuosina eri asioiden yhteydessä vaikka kuinka paljon. Taisipa joku nykyisen hallituspuolueen edustaja pitää yhteiskuntasopimuksesta keskusteltaessa nykyistä perustuslakia jopa päätöksenteon jarruna.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jokaisesta laittamastasi linkistä käy tällaiselle tavallisen tyhmällekkin ihmiselle selväksi mikä on puhemiehen ja puhemiehistön tehtävä.Eli kuten Tuuren ajatus tuossa olikin,käytännössä he ovat pännän ja paperin pyörittäjiä plus muut tehtävään liittyvät viralliset,lähinnä sihteeriluontoiset tehtävät..ja siis vailla koko vaalikauden sitä poliittista vaikutusvaltaa ja ennenkaikkea vailla vaikutus mahdollisuutta,joka hänellä tosiaankin salissa istuessaan olisi.Puheenvuorojen jakajana ja kello Kallena tai kerttuna toimiminen sujuisi virkamieheltä,ellei peräti eduskunta-avustajaltakin.
Tehtävän käytännön luonteen huomioon ottaen,on jotenkin hieman outoa se,että tehtävä on valtiohierarkkiassa toisena heti presidentin jälkeen ja myös se,että se on kytköksissä vaaleissa saatuun äänimäärään.Koska poliittista vaikutusvaltaa ei siis käytännössä ole olisi aivan sama kuka siihen tulisi valituksi..kaksi sataa valittua edustajaa ja kaksisataa puhemies ja varapuhemies ehdokasta..siitä vaan sitten valitsemaan.

Muuten mitä pahaa siinä olisi,että perustuslakia muutettaisiin,niin,että valittu kansanedustaja voisi tosiaankin hoitaa sitä tehtävää mihin on valittu? Sitäpaitsi saataishen siitä tulla säästöjäkin,kun virkamiehelle ei tarvisi maksaa palkkaan hirveetä seremonaialisää. :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Olenko sanonut perustuslain muutoksessa olevan jotain pahaa? En tietääkseni. Lukivaikeuksia?
Näyttää vain olevan kovin vaikeaa nykyisin eduskunnassa saada läpi mitään lakimuutoksia kun aina oppositio nostaa esille perustuslain, joten kaiketi koko perustuslaki pitäisi päivittää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #4

Eduskunta itse tulkitsee perustuslakia perustuslakivaliokunnan kautta, eivätkä tulkinnat ole aina yksiselitteisiä. Asiantuntijalausunnoista hyväksytään päättäjille mieluisimmat;näin olen uutisointeja tulkinnut.

Puolueetonta perustuslakituomioistuinta ei tähän maahan näköjään saada, koska se heikentäisi poliitikkojen pelimahdollisuuksia. Tämä alkaa kyllä jo mennä ohi avauksen aiheesta eli puhemiehen tarpeellisuudesta mutta tulipahan sanottua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset