Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Mielenosoituksia konevoimalla ja ilman

Perjantaina saimme eri medioista nähdä livenä miten osoitetaan mieltä 2010-luvun tyyliin. Bussilasteittain Helsinkiin saapuneet mielenosoittajat kantoivat banderolleja ja julisteita, pitivät ääntä ja osa oli pukeutunut kuin karnevaaliin konsanaan. 

Tunnelma oli aivan erilainen, kun maanviljelijät osoittivat mieltään 1990-luvulla. Silloin paloi heinäpaalit, lunta kipattiin kuormittain kadulle, kaadettiin turva-aitoja eikä noudatettu muutenkaan poliisin kanssa sovittuja asioita. EU-lippujakin varastettiin, liekö päätyneet pirtteihin seinävaatteeksi.

Yhdessä mielenosoituksessa sianruhoa raahattiin eduskuntatalon rappusilla ja poliisiautoa potkittiin oikein urakalla. Jälkeenpäin kuullun mukaan maanviljelijöiden etujärjestö MTK olisi maksanut aiheutetut vahingot. Hyvä jos joku maksoi.

Vauraamman väen mielenosoituksissa konevoima jyllää, kun taas pelkän käsiensä työn myyvät matkaavat linja-autoilla ja kantelevat julisteita. Ei auttaneet hevosvoimat lähinnä keskustalaisista ja kokoomuslaisista koostuvien viljelijöiden mielenilmaisuissa, EU:ssa ollaan.

https://www.youtube.com/watch?v=j1alEa7CsCc

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/05/28/eu-mielenosoitukset

https://www.youtube.com/watch?v=3GjzONKnTsE

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ranskassa viljelijät viskelevät mielenosoituksissa poliisia potaateilla ja kippaavat lantakuormia governementin rappusille - Suomessa jos työläinen osallistuu perusteltuun ja maltilliseen mielenosoitukseen, niin jo on laht...eikun porvari huutamassa kurkku suorana "LAITON LAKKO! LAITON LAKKO!" :)

https://www.youtube.com/watch?v=U-RVg-25z40

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lietelanta tuskin on optimaalinen pinnoite asvaltilla, ainakin hajuhaittoja tulee. Yksi tapa purkaa ylituotanto-ongelmia tuollaiset mielenosoitukset varmaankin ovat.

Vaikuttaa siltä, että suomalainen "jalkamiesmielenosoittaja" on täällä pelottavampi hahmo työnantajille kuin traktoreiden hevosvoimat Ranskassa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessahan mielenosoitukselle ja lakolle pitää hakea hallituksen alaiselta virastolta joka viimemetreillä päättää kuinka levoton ja pitkä kyseinen tapahtuma saa olla. Lakon ja mielen osoituksen tulee toki täyttää tapahtuman vaatimukset esim pitää olla viihdettä ja vierailijoita sekä poliitikkoja ja julkkiksia puhumassa lavalla. Niin kuitenkaan ei voida tehdä että muureille eikä barrikadeille nousta hetken mielijohteesta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomessa ja pohjoismaissa ei olla läheskään yhtä herkkiä lähtemään mielenilmauksiin tai lakkoilemaan kuin etelämpänä Euroopassa. Saksa, Ranska, Espanja ja Italia esimerkiksi ovat meihin verrattuna aivan omassa sarjassaan.

Ehkä harvinaisuuden vuoksi meillä varsin vaatimattomatkin mielenilmaukset nousevat suureen julkisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset