Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Muutama näkökulma

Mediassa on esitelty runsaasti Juha Sipilän hallituksen esittämien palkkaa alentavien toimien vaikutuksia. Hyvä niin, koska kaikkien asianosaisten ja sivullistenkin on hyvä tietää mitä päätökset merkitsevät. Tästä asiasta ei mediaa ole vielä näkyvästi kritisoitu, ei edes hallituspuolueiden taholta vaikka sanotaankin että se joka tietoa lisää se tuskaa lisää.

Yksi näkökulma on mielestäni jäänyt toistaiseksi käytännössä huomioimatta. Se on suunniteltujen toimien nettovaikutus  niin valtion omaan kuin kuntatalouteenkin. Verotulojen aleneminen on selviö, eikä varsinkaan kunnilla ole vieä laskennallista tietoa siitä mitä tulee tapahtumaan.

Työmarkkinoihin suunnitellut toimet laskisivat kuntien verotuloja kaikkien palkkatulojen osalta, niin julkisen kuin yksityisen sektorin. Lisää kuritusta kunnille valtionosuusleikkausten jatkeeksi. Lisämiinusta tulee kerrannaisvaikutuksista, kuten ostovoiman heikkenemisestä johtuvasta talouden hiipumisesta mikä alentaa yritysten verotettavia tuloja.

Mikäli päivähoitomaksuja ei alenneta lastenhoidon palkkasäästöistä huolimatta, joutuvat ne perheet joissa on lapsia hoidossa, kuritetuksi sekä työn että lastenhoitokustannusten osalta. Kun taloutta kerran päädytään kutistamaan, sen tulisi tapahtua kaikilla osa-alueilla jolloin kohtuus toteutuisi paremmin. Tosin kohtuus ei näytä olevan tällä hetkellä tavoitteista aivan päällimmäisenä.

Säästöiksi jäävät niin valtiolla kuin kunnillakin niiden omien työntekijöiden palkkojen leikkauksista kertyvä osuus. Muutamat yksityiset pienyritykset ovat jo julkisesti sanoutuneet irti työntekijöiden etujen leikkauksista pitäen niitä eri syistä hölmöinä. EK:n isoja poikia varten ne on tehtykin, isoissa vientifirmoissa niistä varmaan syntyykin säästöjä enemmän kuin kuluja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Eero Mattila

Meinaatko, että kun veroilla maksetaan julkisen sektorin palkkoja niin verotulot lisääntyvät kun palkansaaja maksaa veroa..?
- Kumpa maailma olisikin näin yksinkertainen. Kaikki vaan valtiolle hommiin, ja kerryttämään verotuloja!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voi olla niin että tulevaisuudessa suurin osa ihmisistä on töissä julkisella sektorilla tuottamassa toinen toiselleen pyykinpesua samalla kun yksityinen sektori on muuttunut harvojen hallitsemaksi ropotti koloniaksi. Yrittäjyyden uusi muoto jäisi johonki tähän väliin.

Toisaalta saattaa käydä että valtiot kutistuvat puolustamaan rikkaiden varallisuutta ja turvallisuutta samalla kun köyhälistö elää slummeissa kädestä suuhun joko näpistämällä ruuan rikkailta tai viljelemällä sen itse jos voivat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Verot ovat kiertävää kamaa. Varsinkin tuloveron jälkeen käteen jääneestä tulosta maksetut välilliset verot.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Järkimiehen järkihuomio. Eilen samaa aihetta hipoen juuri kirjoitin. Eri tavalla, mutta samasta asiasta, http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202230-halli...

Palkat laskevat ja kaikki maksut nousevat. Solidaarisuutta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kun mitkään maksut eivät alene vaikka tulot alenevat, on kyse ihmisten tarkoituksellisesta köyhdyttämisestä eikä talouden tasa-arvoisesti tapahtuvasta supistamisesta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miksihän media ei julkaise tapahtuma ketjuja esim jos laikataan tuosta niin se vaikuttaa tuohon ja tuohon ja se tekee tuota ja tuota. Sen sijaan se jää nyhkimään että joltakin ryhmältä on otettu pois oli se sitten lapset, nuoret, opiskelijat, vähäosaiset, työttömät, duunarit, keskiluokkaiset, varakkaat, eliitti tai kansanedustajat. Mitä jos media onkin edesauttanut siihen että suomi on suossa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Graafiset esitykset ovat ainakin paperimedian puolella lisääntyneet, mutta kokonaiskuvaa kertovia kokonaisuuksia en ole nähnyt ja aikamoinen viidakko se kieltämättä olisikin. Isommista kokonaisuuksista niitä voisi kyllä tehdä ja pienemmistä asiakokonaisuuksista kuten tähänkin asti.

Vaikuttaa tosiaan siltä, että osa kansanedustajistakin lukee asioita koskevat uutiset lehdistä eivätkä omista esityslistoistaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kunnallisveroihin tullee jatkossa kohdistumaan korotuspaineita ...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näin on. Sotekin väijyy taustalla, eikä sen kustannusten maksajasta ole vielä mitään tietoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset