Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Elämä kaulankasvattajan naapurissa

Ruotsi kasvattaa kaulaa Suomeen, otsikoi Turun sanomat valuuttakursseja ja kilpailukykyä koskevan juttunsa. Kruunun heikentyminen tietysti vahvistaa Ruotsin asemaa markkinoilla, kulutuskysyntä rullaa ja työttömyyskin on paremmassa kuosissa kuin meillä. Palkankorotuksistakaan ei tarvitse ihmeemmin tapella.

Jos kuvaannollisesti katsotaan, että Suomen ja Ruotsin välillä on kaula, niin viisaampi pää on kyllä Ruotsin puolella. Jos tämä meno jatkuu pidempään, niin Haaparannan pakolaisten maahantuloliikenne muuttuu yksipuoliseksi suomalaisten maastamuuttoliikenteeksi - jälleen kerran. Tai sitten maahantulijat ja maastalähtevät tervehtivät rajalla toisiaan.

Vaikka maamme tilanne on mikä on, niin silti keskustelu täällä on pyörinyt talouden kannalta vähämerkityksisissä asioissa. Ei tämän maan taloutta nosteta tai lasketa vänkäämällä sukupuolineutraalista avioliitosta tai saivartelemalla Olli Immosen fb-postauksista. Ei myöskään tunteilemalla venäläisten Suomessa tekemistä tontti- ja mökkikaupoista.

Joko viimein loppuvuodesta poliitikot pystyvät saamaan aikaan jotakin sellaista, että kansalaiset saisivat oikeita heidän talouttaan aidosti koskettavia puheenaiheita? Leikkauksia, kokeiluja, energiapolitiikkaa. Ainakin tämän meneillään olevan mielenvikaisia piirteitä saaneen pakolaiskeskustelun olisi jo syytä palautua sille kuuluviin mittasuhteisiin.

http://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoitukset/813430/Ruotsi+kasvattaa+kaulaa+Suomeen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Näinhän se on. Pakolaiskriisi ja vaikka homoavioliitto ovat kuitenkin tunnetasolla paljon mielenkiintoisempi aihe kuin budjetin painotukset.

Talousasiat näyttelevät aina vain tärkeämpää osaa elämässämme, mutta niistä rakentavasti keskustellakseen on syytä olla syvä ymmärrys markkinatalousmekanismeista. Sitä meistä harvalla on.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sitä syvää ymmärrystä löytyy tuskin moneltakaan poliitikolta, virkamieskunnan varassa hekin pääasiassa ovat. Virkamiehet on valittu poliittisin perustein, joten monta pätevää osaajaa on päätöksenteon ulkopuolella. Kenties ne parhaat.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Ihan mahdollista. Useimmat kuitenkin vierastavat kasvottoman virkamiesvallan kasvua. Jollain tapaa on siis ymmärrettävää, että virkamiehiksi valitaan ihmisiä jotka pystyvät tekemään päätöksiä myös poliitikkojen antamista lähtökohdista eikä vain päinvastoin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Myöskin lobbareilla on päätöksentekijöihin oma vaikutuksensa. Siellä jokainen ajaa oman intressipiirinsä etua, mikä ei välttämättä ole sama kuin kansakunnan etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset