Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Sadan tunnin vuotuinen lisätyöaika.

Työnantajapuoli ja uunituore porvarihallitus ovat yhteiskuntasopimuksen kautta ajamassa duunareille sadan tunnin vuotuista lisätyöaikaa. Näin kunnon työväenpuolueiden ja työllistävien työnantajien kuuluu tehdäkin. Mitään korvausta ei tietenkään lisääntyneestä työajasta maksettaisi.

Voin vain kuvitella, kuinka osa-aikatyötä vastentahtoisesti tekevä ihminen ottaisi ilolla vastaan sadan, tai jopa kahdeksansadan tunnin vuosityöajan palkallisen lisäyksen. Työttömille  kävisi varmaan työmäärän lisäys nollasta 1700 vuosityötuntiin ilman mutinoita.

Valitettavasti näitä työttömiä ja vajaatyöllistettyjä ryhmiä eivät hallitusherrat ja työnantajat kuitenkaan esityksellään ajattele. Pikemminkin he haluavat pitää työttömät  asemissaan teettämällä jo työelämässä olevilla entistä enemmän työtä.

Kaiken kohinan keskellä näyttää unohtuvan se, että hallitus ja politiikot eivät voi työllistää lisää ihmisiä muuten kuin julistamalla poikkeustilan tai sodan. Siksi he yrittävät päästä jo työssäolevien kimppuun niillä keinoin joita politiikalla voi tehdä.

Hallinnon ulkopuolinen työllistäminen on ulkoistettu yksityiselle pääomalle. Kuplatalouskapitalismi ei ole kuitenkaan olemassa tavan duunareita, vaan pientä kansainvälistä voittoja tavoittelevaa klikkiä varten. Ei sitä liikuta työttömien määrä vaan sijoituksista saatavat voitot.

Pörssipelirikkaiden ydinjoukko tarvitsee eri puolille maailman valtioita sellaista johtoa, joka siunaa sen tavoitteet. Nyt aloittanut hallitus taitaa olla ensimmäinen maamme historiassa joka on siinä asiassa aktiivisesti täydellisyyttä tavoitteleva mallioppilas.

Jos vallitsisi  rehellinen markkinatalous ilman lamasta toiseen johtavia kuplia olisi ainakin jonkinlainen vakaus olemassa. Nyt saattaa yksi sana joltakin arvovaltaiselta poliitikolta tai suuromistajalta heiluttaa kursseja ja sotkea maailmantaloutta vakavastikin. Sairasta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Mitä todellisuudessa tuollainen puolentunnin päivittäinen työajan pidennys suurimmalle osalle työssä olevia merkitsisi. On toki aloja, jotka tuosta pitäisi ulos jättää - esimerkiksi hoitotyö. Mutta enemmistö on kyllä sellaista, että lisäajasta ei mitään haittaa olisi. Työajat ovat sen verran lyhyitä ja lomia runsaasti, että omiin hommiin kyllä aikaa riittävästi jäisi.

Rahallisesti en näe tuossa mitään menetyksiä. Harvoille kun kotitöistä palkaa maksetaan. Näen kyllä asian periaatteellisena, mistään saavutetusta edusta ei luovuta - maksoi se sitten miten paljon yhteiskunnalle tahansa. Ammattiyhdistysliike uhraa mieluummin vaikka työpaikkoja, kuin luopuu jostain saavutetusta.

Jos vaihtoehtona ovat rajut leikkaukset tai tuo työajan pidennys, ei kyllä valinnan pitäisi olla vaikeata.

Työssäoloaikani olin pikkuyrittäjänä ja en koskaan viisipäiväiseen työviikkoon ehtinyt. Jotta tuntuu mekkala tuosta mahdollisesta puolen tunnin lisäyksestä työaikaan lähinnä naurettavalta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Käytännössä lienee enemmänkin kysymys lomien lyhentämisestä ja pekkasvapaiden poistosta niiltä joilla sellaisia vielä on. Ainakin osa työnantajista on siirtynyt 7,5 tunnin työpäiviin jolloin pekkasia ei kerry.

Olen kyllä toiminut kuutisen vuotta itseni työllistäjänä, mutta se on siinä mielessä eri asia että ainakin minun tapauksessani oli pelivaraa siinä milloin töitä teki. Vapaudella on arvonsa.

Ruotsissa oli 1960-luvulla 8,5-tuntiset "työpäivät" paperikoulussa, paperitehtaan vuorot olivat 8-tuntisia, päivätyöhön vaihdettuani päivät olivat aluksi 8,5-tuntisia, lyhentyen sittemmin 8h 12min mittaisiksi.

Tärkeämpää olisi mielestäni kuitenkin saada työttömille töitä kuin jo työssä oleville lisätyöaikaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kuinka monta pekkasvapaata työntekijöillä on. Kyllä niitä minunkin työssäoaikanakin oli mutta en niiden lukumäärää muista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Oli niitä minullakin jossakin vaiheessa, mutta en muista montako päivää niitä vuodessa kertyi. Nyt kun kahdeksantuntisten työpäivien tekijöiden määrä on vähentynyt ja työsuhteet pätkittyneet, niin pekkaspäiviin oikeutettujen määrä on laskenut.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitä eroa on hoitotyöllä? Jo nyt siellä tehdään 1500h työvuotts. Kun meikäläisillä se on 1700h paikkeilla. Koko julkinensektori siis kovin vähän. Tervettä porukkaa jaksavat vielä eläkkeellä töihin

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielestäni kolmi/viisivuorotyössä pitääkin olla lyhyemmät vuotuiset työajat. Vuorosta toiseen vaihtaminen ilman palautumisaikaa rasittaa älyttömästi, kun se rasittaa vaikka välissä olisi vapaapäivä tai yövuoron jälkeen parikin. Kokemusta on.

Tein kerran kahdeksan kuukautta pelkkää yövuoroa viisi työtä/kaksi vapaata periaatteella kun sain asian sovittua pomojen ja muiden kanssa. Sekin on helpompaa kuin jatkuva vuoronvaihtorynkytys. Vuorot olivat 8-tuntisia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tekevät muutkin viitävuoroa. Julkisen työntekijöistä, myös suuri osa hoitoalasta tekee aivan normipäivää. Minun mielestäni tällaiset erikoisoikeudet eivät ole enää tätä päivää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #12

Juuri vuorotyötä tekevistä käsipareista on hoitoalalla nytkin puutetta, luuletko että tilanne paranee jos vapaita vähennetään? Toki Sipilän hallitus aikoo ratkaista ongelman laskemalla hoitajavaatimusta 0,4 hoitajaan asiakasta kohden juuri sovitusta 0,5:stä.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Tärkein asia työnantajalle on saada yritys tuottamaan voittoa. Tähän tarvitaan kilpailukykyiset tuotteet. Joko ne suunnitellaan itse (pienyrittäjät) tai kehitysosasto. Valmistettavat tuotteet on myytävä. Jos kauppaa ei synny, se on tarinan loppu. Kun kaupat on tehty, on tuotteiden oltava laadukkaita ja ne on toimitettava aikataulun mukaisesti.
Kun yritys tuottaa voittoa, saa työnantaja korvauksen työstään, keksinnöstään... . Voittoa tuottavalla yrityksellä työpaikat ovat turvatumpia.
Suomessa työnantajan kohtaloksi voi olla joutuminen ns. tukilakon uhriksi. Syyttä. Esim. kevät 2015: Eckerö, Silja ja Viking Line ja koko ulkomaan rahtiliikenne.

Kun kommunistit saivat hallitukseen ministerin, lähti valtion (Trafi) työpaikkoja Sodankylästä Espanjaan ja tiet jätettiin hoitamatta. Kommunistit palkitsivatkin tämän nerokkaan johtajansa äänestämällä hänet Brysseliin.
Eli ei mitään lisäminuutteja. Kaatukoot firma alta. Itsekin pienyrittäjä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Eli ei mitään lisäminuutteja. Kaatukoot firma alta. Itsekin pienyrittäjä."

On hienoa että tunnustat, että ilman työntekijöitä ei ole yrityksiäkään. Vähemmän hienoa on, että työntekijän pitäisi ilman lisäansiota tehdä pidempää työaikaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pienten lasten vanhemmille sata tuntia vähemmän vuodessa aikaa olla lastensa kanssa. Sata tuntia pidempään päivähoidossa lapselle. Suuremmissa päivähoitoryhmissä tietenkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Asialla on tosiaan enemmän yhteiskunnallisia vaikutuksia kuin pelkkä työajan lisääminen. Talouden tarpeet ohittavat ihmisen tarpeet, tässä tapauksessa pienen ihmisen aivan kirjaimellisesti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

En usko, että koko vaatimus on edes vakavasti esitetty. Se on suomalainen tapa avata neuvottelut. Jaettavaa on kuitenkin niukalti.

Minulla on täällä Ruotissa noin 75 tuntia7vuosi työnajanlyhennysyä, jonka voin halutessani ohjata eläkesijoituksiin. Näistä tunneista en hevin luopuisi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pertti, minä kyllä uskon että ihan tosissaan nämä tomppelit ovat. Uusi valta johtaa huumassaan mitä ihmeellisempiin asioihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en usko näin. Kyse lienee vain Jyri Häkämiehen avauksesta neuvotteluihin, jonka Alkio kopio sitten eteenpäin! EK joutunee joustamaan!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Voit olla oikeassakin, ainakin osittain koskapa Sipiä näkyy puhuneen myös 15 minuutin vaihtoehdosta. Pään auki saaminen näyttää kuitenkin olevan tärkeää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset