Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kemijoen vesistö rakennettava loppuun

Uuden hallituksen aloittaessa piakkoin toimintansa, on syytä ottaa esille myös Kemijoen vesistön loppuunrakentaminen sähköntuotantoon. Menneillä vuosikymmenillä hukutettujen lapinkylien uhri oli osin turha, jos kaikkea sillä aiheutettujen kärsimysten määrää ei ulosmitata saatavana hyötynä. Se on suoranainen velvollisuus.

Valtiolle Kemijoen loppujen voimaloiden rakennustyö ei maksa mitään, koska rahoitus tulee yksityisiltä. Vain muutama nuijan kopautus takavuosina tehtyjen tyhmyyksien korjaamiseksi lainsäädännössä ja lupien myöntämisessä jäisi ainoaksi vaivaksi. Rakennusaikaiset ja myöhemmin sähköntuotannosta saatavat verotulot virtaavat valtion kassaan. On kumma jos ei raha kelpaa.

Myönnän, että odotusarvoni tulevan hallituksen suhteen ovat kovat. Uusi hallitus tulee kuitenkin mitä todennäköisimmin olemaan koostumukseltaan sellainen että se haluaa nähdä Lapin muunakin kuin etelän ihmisten juottolana ja museoituvana maakuntana. Valtion talous on siinä kunnossa, että luulisi maakunnasta veroina tulevan lisärahan kelpaavan.

Tietyt lainmuutokset tarvitsevat myös eduskunnan hyväksymistä. Enemmistöhallituksella ei pitäisi periaatteessa olla ongelmia asian suhteen, jos sopu hallituksen sisällä saadaan aikaan. Kannat vesistörakentamiseen puolueiden sisällä ovat kuitenkin hajallaan, ja änkyröiden määrästä ei tällä haavaa ole tietoa. Suomi ja Lappi tarvitsevat kuitenkin reippaita päätöksiä. Omavaraisuustavoite sähköntuotannossa on myös hyvä pitää mielessä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

No menkööt sitten kuulo, kun on mennyt näkökin. Rakennetaan saman tien Torniojoki myös. Ja Ounasjoki.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt on kyse luonnontilansa jo aikoja sitten menettäneen Kemijoen saatavissa olevien tehojen täysimääräisestä käyttöönotosta.

Mainitsemasi joet eivät kuulu tähän asiaan mitenkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset