Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Leikkauslistat leikkuriin

Kehitys kehittyy ja herne alkaa elämään pikkuhiljaa kovimmankin kapitalistin päässä. Sinnekin alkaa mennä jo sellainen viesti perille että kysyntälaman aikana talouden hoitaminen leikkauksilla ei ole oikein vaan tarvitaan kysyntää elvyttäviä toimenpiteitä. Siis suomeksi sanottuna ostovoiman kasvua kansalaisille työllisyyden kasvun ja tietyiltä osin korkealle vedetyn välillisen verotuksen alentamisen kautta.

Talouspolitiikan takinkääntäjien lista on vaikuttava. Aalto-yliopistosta heitä löytyy kolme, professori Pertti Haaparanta, Sixten Korkman ja Matti Pohjola. Helsingin yliopistosta toisiin ajatuksiin on tullut Juha Tervala, Tampereen yliopiston Matti Tuomala sekä Danske Bankin Lauri Uotila. Työllisyyttä parantavat investoinnit velkarahalla kelpaavat nyt jo näillekin herroille. Jussi Ahokas ja Lauri Holappa esittävät raportissaan neljän miljardin pakettia.

Vasemmistoliiton ajamaa elvytyslinjaa aletaan pikkuhiljaa ymmärtämään myös talouspiireissä, vaikka melkoista rautalangasta vääntämistä se on ollut. Oikeistopuolueet tuskin luopuvat jättimäisistä leikkauslistoistaan kun ovat ne kerran esille tuoneet, mutta se ei haittaa jos kansa vaaliuurnilla ne tuomitsee. Vasemmistoliitto ei ole poliittisesti oikealla mutta on tässä asiassa ollut alun pitäen oikeassa.

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3351923/toinen-aani-velkakellossa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Miksi kenellekään ei kelpaa säästöt, jotka eivät vaikuta suoraan yhdenkään suomalaisen elämään ainakaan negatiivisesti?

-kehitysavun leikkaus, parhaimmillaan liki miljardi euroa.
-maahanmuuton rajoittaminen, jopa 500 milj. euroa
-EU jäsenmaksujen reilu tinkiminen, vähintään 200 milj. euroa.
-autoveron hallittu alentaminen, myynnin lisääntyessä tuloa valtiolle miljoonia euroja.

Pelkästään näillä saataisiin vähintään miljardin verran pelimerkkejä ja sitä miljardia ei tarvitse lainata mistään. Se on ihan omaa rahaamme!

Varat otetaan kuitenkin mieluummin vähäosaisilta ja nimenomaan suomalaisilta vähäosaisilta!

Vasemmistoliitto on talousasioissa vielä enemmän pihalla kuin monet muut puolueet. Suomen talous ei kohene sillä, että lainatut rahat jaetaan palkkoina EU:n sisäisille halpatyöntekijöille, kuten virolaisille ja puolalaisille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eihän elvyttävä investointitoiminta estä millään tavalla muuta talouden järkeistämistä. Lainaraha on nopeasti käytettävissä, valtiontalouden muutokset kulkevat kalenterivuosissa. Ja nyt alkaa olla jo kiire, sen verran pitkään poliittinen johto on pähkäillyt väärien lääkkeiden parissa.

Edit: Otsikon kirjoitusvirhe korjattu.

ulf fallenius

Elikkä taksi ja ravintola parturi shoppaus rahaa heille jotka tarvitsee ne alat muuten työllistää satoja tuhansia mutta ei kohta enää.Sitä kutsuisin elvytykseksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mukavaa että et tällä kertaa tyrmää yhtä blogissa esitettyä vasuri-ideaa :) Veron alennuskohteet ja -määrät ovat aina neuvottelukysymyksiä. Paitsi jos vasurit jäävät oppositioon niin sitten varmaan jäävät nekin neuvottelut käymättä.

ulf fallenius

Sellainen elvytys joka laajasti lisää työllisyyttä eikä loppupeleissä vie rahaa yhteisestä kassasta vaan lisää sitä on paikallaan joskus se vaatisi vaan veronalennuksen.Mutta tällisiä epävarmoja miljardihankkeita en lähtisi velaksi rakentamaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lapin osalta minusta olisi järkevää rakentaa rautatieyhteys länteenpäin joka avaisi reitin Ruotsin poikki Atlantin rannikolle Narvikiin. Tässä asiassa olen Arktisen selvitystyön tehneen Paavo Lipposen kanssa samaa mieltä.

Toinen asia on Soklin kaivoksen avaaminen. Sen malmin kuljetusratkaisuksi on jo päätetty maantiekuljetus Kemijärvelle. Siellä ei ole kuitenkaan sellaista maantietä joka kestäisi raskaat malmikuljetukset. Tämä väli olisi hyvä peruskorjata ja tarpeellisilta osin uusia nyt kun talous rämpii ja työttömyys on korkealla. Hintakin voi olla halvempi.

Edellämainitut hankkeet eivät veisi lähellekään sitä ensimmäistäkään miljardia, kysymys on vain siitä halutaanko toimia terveen maalaisjärjen kertomalla tavalla.

ulf fallenius

Tämä on just tätä täsmä elvytystä mikä koskee liian pientä osaa kansaa en kannatta. Jos elvytetään niin sen täytyy olla niin että se hyödyttää kaikkia silloin siinä on volyymiä ja valtio saa rahansa takaisin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niin, pohjoisen liikennehankkeista Helsinki hyötyisi varsin vähän, ainakin Pisararataan verrattuna. Pohjoisen parantuneet liikenneyhteydet palvelisivat lähinnä malmikuljetuksia ja turismia. Toki niistä toiminnoista tulisi verovaroja valtionkin kassaan, mutta etelän ihmisen järki riittää vain Pisaroihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset