Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Pellolle uhkasakko ruotsinkielisestä päivystyksestä

"Pello suomenkielisenä kuntana ei voi tarjota tulkin avulla päivystyspalveluita tai muita terveydenhuoltolain mukaisia palveluja Ruotsin Övertorneålla, katsoo Lapin aluehallintovirasto (Avi)."

Tuossa yllä se on, byrokratian uusin kukkanen ja esimerkki siitä miten hyvin toiminut palvelu pyritään suomalaisten viranomaisten toimesta ajamaan täysin epäolennaisella syyllä alas. Kaikki lääkärit eivät Övertorneålla osaa Suomea, jolloin tulkkina toimii hoitohenkilökunta jossa suomentaitoisia riittää. Tämä ei jatkossa kelpaa Aville eikä sosiaali- ja terveysministeriölle joka myös on asian takana.

Kuinka ihmeessä esimerkiksi ulkomailla matkailevat suomalaiset saadaan hoidettua, koska tulkin avulla sielläkin joudutaan usein toimimaan?  

Aluehallintoviraston ja ministeriön logiikalla tajuttomana hoitoon tulevia potilaita varten pitäisi olla mykät lääkärit.

Ilmeisesti Tornionlaakson kuntien yhteispäivystys on liian hyvin toimiva suomalaiselle byrokratialle, koska on aivan selvää että jos nykyinen järjestelmä ei olisi toimiva ja potilaille mieluinen vaihtoehto niin siitä olisi luovuttu jo aikoja sitten.

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194962102074/artikkeli/pellolle+200+000+euron+sakon+uhka+avi+vaatii+paivystyspalvelut+suomen+kielella.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jäi sanomatta, että ruotsalaisia käy vastaavasti Suomen puolella päivystyksessä ja Avin painostuksesta nyt sekin loppuu. Övertorneån terveyspalveluiden pakkosuomettaminen ei varmaan Suomen byrokratialta onnistu.

Jukka Mäkinen

Onkohan yksikään Avi koskaan onnistunut tekemään yhtäkään onnistunutta päätöstä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Paljon on kyseinen virasto ainakin julkisuudessa mikä on harvoin merkki hyvästä hallintotavasta. Päivystysasian kohdalla se on ainakin täysin pihalla, vaikka ymmärränkin viraston halun keskittää kaikki mahdollinen Rovaniemelle.

Jukka Mäkinen

Taustalla tässä päätöksessä on tietysti se, että siitä tulisi ennakkotapaus. Mikäli tällainen peli hyväksyttäisiin pohjoisessa, niin samoilla perusteilla voitaisiin vaatia etelän ruotsinkielisiä hyväksymään tulkkien avulla hoidetut palvelut, ja sellainenhan ei herrakansalle käy. Siksi RKP'n käskystä Lapin Avi toimii lappilaisten edun vastaisesti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sosiaali- ja terveysministeriö toimii hyvänä taustatukena, saattaapa olla jopa alkuunpanija.

Nolointa on, että päivystyssopimuksen irtisanomisen myötä Suomen puolella rajaa asuvat ruotsalaiset ja ruotsinkielentaitoiset suomalaiset palveluntarvitsijat joutuvat selkeästi heikompaan asemaan kuin he nyt ovat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lehtitietojen mukaan Pellon muuttuminen kaksikieliseksi poistaisi ongelman; sitten riittää päivystys toisella kielellä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Joo, eipä ole kuulunut moitteita. Kerran olen itsekin käynyt Övertorneån päivystyksessä eikä ollut moittimista tulkin käyttämisestä. Olen sitä mieltä, että on parempi hyvä tulkki kuin puutteellinen kielitaito lääkärillä. Vuosia sitten oli sellainenkin sijaislääkäri Pellossa.

Olisi parempi jos päivystys olisi oman paikkakunnan terveyskeskuksessa sillä vieraalla paikkakunnalla terveyskeskuksissa ei ole potilastietoja jotka saattaisivat olla tarpeellisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä menetin kolme vuotta sitten puolen vuoden lääkekorvaukset Pellossa ulkomaalaisen sijaislääkärin vuoksi. Tulkki lääkärin apuna olisi ollut tarpeen. Hyvännäköinen nainen hän kyllä oli mutta valitettavan puolikielinen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tiedot menevät jo Kanta-arkistoon.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Lääkäreitä on niin vähän ja liksat tähtitieteelliset, että intialaiset ja pakistanilaiset tänne: kyllä käsimerkein pärjää pitkälle eikä potilas johda lääkäriä harhaan googletuksella löytämillään jutuilla. Virolainen perearsti saa 1500€ ja vastaa kännykkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset