Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Yritystuet ja leikkauslistat

Yritystuet ovat kasvaneet viidessä vuodessa noin 70 prosentilla. Tukien saajien taholla varmasti puhutaan positiivisesta kehityksestä. Tämäkin kehitys vain on täsmälleen päinvastainen kuin poliitikot lupasivat. Puhuttiin kauniisti tukiviidakon rönsyjen siivoamisesta säästöjen saamiseksi, mutta rönsyt ovat vain vahvistuneet. Yhteiskunnallinen tilanne on toki muuttunut ja osa tukien korotuksista on hyvinkin perusteltuja.

Osakeyhtiöiden ja muiden juridisten henkilöiden tukiasiat on siis huomioitu viime vuosina mallikaasti. Huonommin menee henkilötunnuksen omaavilla fyysisillä henkilöillä. Tasavallan presidenttiä myöten kannustetaan poliitikkoja tekemään leikkauslistoja kansalaisille menevien tukirahojen vähentämiseksi. Näin tulee varmaan myös tapahtumaan. Tämän asian kohdalla ei tarvitse odottaa, että lähivuosina henkilökohtaiset tukimäärät nousisivat 70 prosenttia kuten yritystukien kohdalla kävi.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/01/05/poliitikot-vaittivat-haluavansa-leikata---todellisuus-yritystukien-maara-noussut-yli-70-prosenttia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika rohkea väite lehtijutussa:

"Ja jos kysytään, voidaanko ilman yritystukia toimia, niin vastaus on ei. Luulen, että kansainvälisessä vertailussa kävisi ilmi, että muutkin maat tukevat, ja tällaisina murrosaikoina tukien merkitys on suuri."

Minä taas luulen ja kokemuksesta myös tiedän, että ilman yritystukia voi toimia. Tietysti jos joku on eri mieltä, niin voin antaa tilinumeron johon voitte tunkea veronmaksajien rahoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näyttää olevan niin että mitä suurempi yritys, niin sitä syvemmällä käsi veronmaksajan taskussa on.

Sitten on näitä humpuukimaakareita "Häkämiehen kavereita" jotka saivat Arktos-hankkeeseensa yli kuuden miljoonan tukiaiset eikä käytännössä tapahtunut juuri mitään, jos ei lasketa mukaan leasingmersulla autoilua pikkutakissa ympäri maata ja vielä Ruotsinkin puolella.

Markku Laaksonen

Yritystuista voidaan luopua, korvata ne veroeduin siltä osin kuin tarvetta on, koulutus, oppisopimus ym. vastaava. Muut yritysten panostukset vaativat vastaavan tulon hankinnan, satsauksen menot ovat vhennyskelpoisia ja investointeja voidaan suosia verotuksellisesi.
Etuna olisi vähemmän byrokratiaa, Ely, Alma, ym. koneistojen lakkauttaminen.

Malliesimerkki on maataloustuet, joilla tuetaan pientilojen tehotonta muka bulkkituotantoa. Se on johtanut vinoutuneeseen maatalouden rakenteeseen, jossa ei edes pyritä tuottavaan toimintaan ilman tukia. Muilla pkt-ytityksillä ei ole vastaavaa asemaa, vaan kilpailevat paikastaan markkinoilla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Luulenpa, että vaikka yrityksillä olisi täysi verovapaus ne olisivat käsi ojossa tukia kinumassa. Nykyinen tilanne on monille yrityksille edullinen, koska tukia voi saada enemmän kuin ne maksavat veroja.

Maataloustuet ovat pääosin EU:n hellässä huomassa eivätkä senkään vuoksi vertailukelpoisia mun yritystoiminnan kanssa. Kaikki sieltä kuitenkin kannattaa repiä mitä saatavissa on, koska omia jäsenmaksurahojahan ne ovat.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Mielenkiintoista, että vasemmistoliitto kannattaa tulonsiirtoja yritysten omistajille. Tämä siitäkin huolimatta, että yritystuet eivät pitkällä aikavälillä hyödytä yhteiskuntaa millään tavalla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mitään tukiautomaatteja ei pitäisi olla kuten nykyisin. Sen sijaan hankekohtaiset tuet kertaluonteisina ovat esimerkiksi työllisyyssyistä mielestäni perusteltuja, sekä yrityselämää(kin) tukeva koulutus. Yrityksillä näyttää olevan myös taitoa höynäyttää päättäjiä tukiasioissa kun niikseen tulee. Tai olisiko mukana esimerkiksi vaalirahoitukseen kytkettyä suhdetoimintaa, mene ja tiedä.

Jouni Nordman

Vasemmisto tuke sen takia, että tuista osa valuu ammattiliittomaksuina liitolle, eli miksi ei silloin sellasta kannatta?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei ole mitään järkeä pitää ihmisiä työttömänä sen vuoksi että osa palkasta menee ammattiliitoille. Eikä kyse ole pelkästään vasemmistosta, samalla tavalla sitä rahaa valuu jäsenistön kautta porvariliitoillekin niiltä jotka ovat niiden jäseniä.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

"Nousua on ollut erityisesti valtion innovaatiorahoituskeskuksen Tekesin maksamissa tuissa. Toisaalta myös suhdanteet näkyvät: palkkatuki ja työllisyysperustaiset tuet ovat nousseet, samoin varustamoille rikkidirektiivin kompensoimiseen tarkoitettu tuki. Laivanrakennusta ylipäänsä on tuettu".

Eiköhän kansa ole ollut yksimielinen tuosta telakkojen tuesta, mutta tuo rikkidirektiivi, kyllä se oli järjetön talouden ollessa tässä jamassa ja mikähän maakunta siitä eniten kärsii ???

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Palkkatukia varten pitäisi perustaa yritysten ylläpitämä rahasto, jotta tuet eivät jäisi veronmaksajien kontolle.

Hankekohtainen telakkatuki on mielestäni hyväksyttävää. Rikkidirektiiviä en tunne sisällöllisesti, mutta kalliiksi näyttää tulleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset