Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Tumma ihonväri on uhka työturvallisuudelle

Ihonvärillä näyttää olevan yhteys työturvallisuuteen suomalaisessa työelämässä. Vuosien varrella on tämän tästä uutisoitu tummaihoisten pitämiin ruokapaikkoihin kohdistuneista tihutöistä sekä työntekijöihin kohdistuneista uhkauksista. Viimeksi Lieksassa pahoinpideltiin hiljattain työssään aloittanut taksikuski poliisin mukaan rasistisin perustein.

Onko ihonväri turvallisuutta vaarantava uhka työntekijöille Suomessa? Näyttäisi siltä että on, koska ei valkoihoisten työntämiä lastenvaunuja kytätä eikä herjata muutenkaan. Vaikka kyseessä olisikin maahanmuuttaja, niin se ei näy ulospäin ja se antaa saman turvallisuuden kuin muillekin suomalaisille. Värillä on väliä.

Mielenkiintoista on Lieksan tapauksessa poliisin epäily rasistisesta perusteesta pahoinpitelylle. Viimeisten vuosien aikana on monelta taholta julistettu että meillä ei ole rasismia, on vain maahanmuuttokriittisiä. Jos näin on, niin ainakin Lieksassa tuntuu toimivan jonkinlainen maahanmuuttokriittisten fyysisen toiminnan osasto.

Samalla paikkakunnalla on valtuutettuja, jotka vaativat uusia kokoustiloja koska somalialaiset maahanmuuttajat olivat käyttäneet aiemmin heidän käytössään olleita istuimia. Tuota pitäisi kaiketi kutsua maahanmuuttokriittisten hygieniapolitiikaksi. Se ainakin on huomattavan korkealla tasolla.

Ei ole tumman maahanmuuttajan helppoa tulla suomalaiseen työelämään. Yrittäjä joka palkkaa tumman miehen kuten Lieksassa, saa leiman päällensä sekä palkattu työntekijä joutuu kaltoin kohdelluksi. Toisaalta vaaditaan, että maahanmuuttajien pitäisi työllään ansaita oma ylläpitonsa. Niin tai näin aina väärin päin.

Mikä maahanmuuttokriitikoiden tavoite oikeasti on? Saada pelottelemalla "vääränväriset" lähtemään ulos Suomesta, vai onko kyseessä pelkästään mielipuolinen huvittelu sellaisten ihmisten kustannuksella joiden ihonväri on valtaväestöstä poikkeava ja jotka eivät voi sille asialle mitään?

Lieksalainen taksia kuljettanut mies suunnittelee nyt muuttoa muualle. Ehkä maastamme löytyy joku suvaitsevampi paikkakunta, jossa myös hän pystyy tekemään työtä turvallisemmassa ympäristössä kuin nyt on ollut. Suomen kouluttamien ihmisten pitäminen ulkona työelämästä olisi suurta tuhlausta.

http://mediaseuranta.blogspot.fi/2014/11/yle-somalialaissyntyinen-abdi-e...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Outo tapaus... Eihän maahanmuuttokriittisillä pitänyt olla mitään työtätekeviä maahanmuuttajia vastaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Logiikka ja linjakkuus eivät tosiaan ole ensimmäisiä asioita jotka tulevat mieleen mamukriittisten kirjoituksia ja tekemisiä ihmetellessä.

Mika Samuel Kiekkijev

Eikö kaikki uhkailut/pahoinpitelyt ole yhtä tuomittavia, vai antaako tumma ihonväri tapahtumalle lisäarvoa?

Poliisi tutkii tapausta rasistisena rikoksena ja hyvä niin,tuomio sen mukaan.

Mutta kyllä täytyy ihmetellä miten Helsingin katujengin kantaväestöä kohtaan tekemät pahoinpitelyt eivät ole rasistisia rikoksia.

Entä tapaus, jossa ensin kysytään, oletko suomalainen ja jos olet niin vedetään turpaan ja tekijät ovat tummaihoisia, mutta rasismista ei ole tietoakaan.

En puolusta rasismia, mutta en myöskään kaksinaismoralismia, vaikka se trendikästä olisikin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Poliisin mukaan Helsingin katujengeissä oli mukana myös ns. kantasuomalaisia.

Sitäpaitsi näillä jengeillä ei ymmärtääkseni työturvallisuuden kanssa ollut tekemistä.

Esa Niemi

Yksittäisille väkivaltaisille hulluille on ihan sama kuka siellä ratissa on, sillä taksikuljettajat kohtaavat usein väkivaltaisia ihmisiä. Huumeet, alkoholi ja avohoidossa oirehtivat mielenterveysongelmaiset ovat arvaamattoamia.

Taksikuljettajat kohtaavat väkivaltaa harva se viikko ja kaikki yhtä järjetöntä. Mikä tekee sitten yhdestä tapauksesta yli muiden on joko ylireagointia tai sitten vaalikuumetta.

Taksinkuljettaja saa olla psykologi, pappi, poliisi, terapeutti ja ties vaikka mitä samaan aikaan ja se vaatii paljon, että eri tilanteista selviää ja asiakkaan saa rauhoitettua. Vielä vaikeampaa on jos ei puhuta samaa kieltä tai ei ymmärrä suomalaista illanviettokulttuuria.

Joku vuosi sitten nousi kohu kun vanhus ei osannut kommunikoida vieraskielisen taksikuljettajan kanssa eikä päässyt sairaalaan hoitoon. Tästä viisastuneena vanhus pyysi seuraavalla kerralla suomea puhuvaa taksinkuljettajaa, ja samalla tavalla tietyt piirit riehaantuivat, että rasismi roihuaa kaduilla.

"Vuonna 2001 Suomen Taksiliitto ry oli tehnyt kyselyn liittyen taksinkuljettajien työturvallisuuteen. Tutkimuksessa selvisi, että peräti 86 % taksinkuljettajista oli työuransa aikana joutunut väkivallan tai väkivallalla uhkailun kohteeksi. Tutkimuksessa oli myös selvinnyt, että joka neljänteen oli käyty kiinni ja estetty ajamasta ja joka kuudetta oli uhattu aseella. Tutkimuksen mukaan väkivallan kohtaaminen lisää pelon ja turvattomuuden tunnetta ja vähentää työssä viihtyvyyttä. Tutkimuksen mukaan kuljettajat eivät ole saaneet tarpeeksi koulutusta väkivaltaisten asiakkaiden kohtaamiseen.

Nykypäivänä suurin ongelma ei ole enää ryöstöt vaan pahoinpitelyt, jotka johtuvat asiakkaan ja kuljettajan välille tulleesta erimielisyydestä. Esimerkiksi Ilta-Sanomien uutisessa (5.2.2012) kerrotaan miehen pahoinpidelleen taksinkuljettajan. Mies oli poistettu ravintolasta aggressiivisen käytöksen vuoksi, minkä jälkeen hän oli mennyt taksiin. Taksissa mies oli kuristanut kuljettajaa takaapäin ja rikkonut kuljettajan silmälasit."

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/41900...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lieksan tapauksessa "muistutettiin" jo aiemmin myös somalin palkannutta yrittäjää.

Avaukseeni liitetyn linkin uutisessa kerrottiin taksinkuljettajien pahoinpitelyiden olevan kuitenkin harvinaisia. Omakin esimerkkisi on yli kahden ja puolen vuoden takaa.

On työnantajan asia varmistaa että työntekijällä on palvelutyöhön riittävä kieli- ja ammattitaito.

Esa Niemi

Tuure, käsittääkseni tuo yrittäjä on suurissa taloudellisissa ongelmissa ja ajoi taksiluvan ja hankintasopimuksen vastaisella kalustolla koululaisia. Tästä suivaantuneena vanhemmat tekivät valituksia ja yrittäjä kuittaa näitä rasismisyytöksillä. "Muistutukset" ovat todentamattomia puheita eivätkä todenna mitään, ei puolesta eikä vastaan.

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/?grou...

Meillä on tapana ensin tutkia ja sitten vasta hutkia, vaikka vasemmistolaiseen elämänkatsomukseen se ei välttämättä aina sopisikaan. Odottakaamme siis poliisin tutkinnan tuloksia ja tuomioistuimen päätöstä ennenkuin tiedämme mitä taksissa on lopulta todennäköisesti tapahtunut. Jos oikeus toteaisi rasismia olleen mukana, niin se olisi kerrankin ihan oikea rasismitapaus. Tampereen pizzerian tuhopolton jälkeen näitä oikeita tapauksia on odoteltukin. Se olisi Biaudetin toimistolle historiallinen hetki.

Tuon tutkimuksen mukaan väkivalta ja sen uhka ovat arkipäivää. Hankalien asiakkaiden kanssa saa olla tarkkana ettei mikään provosoi.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2013/11/16/korke...

Työturvallisuuteen tulee siis kiinnittää huomiota muutoinkin, ei pelkästään ihonvärin takia, vaan meidän kaikkien hyvinvoinnin kannalta. Turvallinen työympäristö on täkeä ihan kaikille.

Työnantajan on vaikea tehdä asianmukaista arviota koska mikä tahansa arvio saattaa päättyä iltalehtien ja blogien lööppeihin osoituksena, että rasismia olisi vihdoinkin löydetty ihan todennettavassa muotoa.

Minulla oli taannoin somalitaustainen taksikuski käytössä puolipäivää eikä hän valitettavasti osannut auttavasti suomea eikä tuntenut Helsinkiäkään kovin paljoa. Englantia osasi paremmin, mutta päädyin antamaan ohjeita somaliksi, jota osaan muutaman sanan -> eteen, oikealle, vasemmalle. Hän ei osannut laittaa suomenkielisiä kadunosoitteita eikä ymmärtänyt lausuttuja osoitteita. Lopulta asetin osoitteet puhelimen navigaattoriin ja annoin puhelimeni hänen käteensä ja työpuhelut saivat odottaa. Mietin miten jokin kieliä osaamaton vanhus selviää hänen kanssaan ja muistin tuon rasismikohun suomen kielistä kuljettajaa pyytäneestä vanhuksesta. Sain kuitenkin hyvää tietoa Somalian tilanteesta ja jälleenrakennuksesta, vaikka kaveri olikin Somalimaan alueelta tullut. Kiitin lopulta kyydistä enkä halunnut valittaa edes taksiyhtiöön kun kaveri ainakin yritti enkä halua sotkeentua johonkin lööppeihin päätyvään rasimissotkuun.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Epäilet taksiyrittäjän lausuntojen luotettavuutta. No, osaavathan suomalaiset väännellä asioita siinä missä muutkin. Tämä ei kuitenkaan liity mitenkään tapahtuneeseen pahoinpitelyyn.

Vanhemmat moittivat kuljettajan kielitaitoa. Olikohan koulukyytejä ajanut kuljettaja sama joka pahoinpideltiin, koska somaleja oli palkattu kaksi? Turpaansa saanut kuljettaja oli kuitenkin käynyt peruskoulun Suomessa ja oletusarvoisesti viimeistään siellä opitaan vielä nykyäänkin puhumaan hyvää suomenkieltä.

Sille, että jotkut työnantajat varsinkin pääkaupunkiseudulla palkkaavat alalle sopimatonta työvoimaa ei ilmeisesti mahda mitään. Sekin on työturvallisuuskysymys. Työnantajille ilmeisesti myös rahakysymys, mutta se on toisten kirjoitusten aihe.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #18

Tuure Piittinen:
"Epäilet taksiyrittäjän lausuntojen luotettavuutta. No, osaavathan suomalaiset väännellä asioita siinä missä muutkin. Tämä ei kuitenkaan liity mitenkään tapahtuneeseen pahoinpitelyyn."

En tiedä epäilenkö yrittäjän lausuntoa, mutta aiemmassa tapauksessa yritäjä yritti välttää vastuutaan koululaisista sekä kuljetussopimuksen ehdoista vetoamalla rasismiin.Ihmisten kokemukset ovat varsin subjektiivisia eikä yhden ihmisen näkemyksestä voi tehdä kovin pitkälle tehtäviä johtopäätöksiä ellei kyse ole poliittisesta retoriikasta. Turhien rasismisyytösten esittäminen tekee vain hallaa maahanmuuttopolitiikan suosiolle ja vaikeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä jatkossa.

Minulla ei ole tarkempaa tietoa oliko koulukyytejä ajanut kuljettaja sama, joka pahoinpideltiin, mutta kahdelle kuljettajalle riittää töitä varmastikin jaettavaksi.

Jos kuljettaja tuli Suomeen vuonna 2008 ja 6 vuotta myöhemmin hän on käynyt peruskoulun 9 vuoden oppimäärän suomalaisten laatukriteerien perusteella, niin hän osaa suomea ja ruotsia sekä valinnaista kieltä.

Palkkojen kehittymättömyys on tehokas tapa saada epäpätevää väkeä töihin ja maahanmuuttajien avulla palkkojen kehittymättömyys on mahdollista. Suomessa on miljoona ihmistä vailla vakituista kokopäivätyötä ja maahanmuuttaja voi pääsääntöisesti työllistyä lähinnä dumppaamalla palkkoja sekä työehtoja. Tämä on sikäli jännä aihe, että vasemmisto tukee kehitystä, jota se on perinteisesti vastustanut. Tällä tavoin vasemmisto pelaa mm. EK:n toiveiden mukaisesti ja se on jännää.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Arvasin kyllä että mielestäsi maahanmuuttajaan kohdistettu väkivalta ei ansaitse tulla mainituksi missään. "Taksikuljettajat kohtaavat väkivaltaa harva se viikko..." Katuväkivaltaakin tapahtuu paljon, mutta nähtävästi ainoastaan valkoihoiseen, suomea täydellisesti puhuvaan tietyn puolueen kannattajaan kohdistuva väkivalta on sitä mistä saa uutisoida.

Maahanmuuttajiin kohdistuvat uhkailut, syrjintä ja väkivalta näyttää olevan lisääntymässä. YLE uutisoi äskettäin http://yle.fi/uutiset/eun_ulkopuolelta_tulleet_laa...
... että yli puolet maahanmuuttajalääkäreistä on kokenut syrjintää muun hoitohenkilöstön taholta ja ennakkoluuloja on kohdannut vielä useampi.

Jos maahanmuuttajiin kohdistuvasta väkivallasta pitää vaieta ja siitä pitää sulkea silmät, ei ole odotettavissa mitään korjausta tilanteeseen.

Esa Niemi

Jukka Salakari:
" Arvasin kyllä että mielestäsi maahanmuuttajaan kohdistettu väkivalta ei ansaitse tulla mainituksi missään. "Taksikuljettajat kohtaavat väkivaltaa harva se viikko..." Katuväkivaltaakin tapahtuu paljon, mutta nähtävästi ainoastaan valkoihoiseen, suomea täydellisesti puhuvaan tietyn puolueen kannattajaan kohdistuva väkivalta on sitä mistä saa uutisoida.

Maahanmuuttajiin kohdistuvat uhkailut, syrjintä ja väkivalta näyttää olevan lisääntymässä. YLE uutisoi äskettäin http://yle.fi/uutiset/eun_ulkopuolelta_tulleet_laa...
... että yli puolet maahanmuuttajalääkäreistä on kokenut syrjintää muun hoitohenkilöstön taholta ja ennakkoluuloja on kohdannut vielä useampi.

Jos maahanmuuttajiin kohdistuvasta väkivallasta pitää vaieta ja siitä pitää sulkea silmät, ei ole odotettavissa mitään korjausta tilanteeseen."

Missä esittäisin ettei ansaitse tulla mainituksi missään? Ole hyvä ja kerro.

Jaa, onko tämä nyt jokin vasemmiston vaalikuumenostajaiset, vai mitä tuo tarkoittaa? Kirjoituksesi ei sitä kerro.

Ole hyvä ja osoita missä kerrotaan maahanmuuttajiin kohdistuvat uhkailut, syrjintä ja väkivalta näyttää olevan lisääntymässä?

Artikkelisi ei kerro minkälaista syrjintää on koettu. Kyllä minäkin mietin miten hyvin lääkäri osaa suomea koska oireiden kuvaaminen voi olla vaikeaa jo suomeksikin.

Maahanmuuttajiin kohdistuvasta väkivallasta ei vaieta ja päinvastoin, ne ylittävät uutiskynnyksen varsin helposti. Suomessa katoaa muistisairaita ihmisiä päivittäin kun heidät on jätetty vaille asianmukaista hoitoa. Pakkaseen kuolee vuosittain n. 80 vanhusta eikä niistä edes nouse meteliä. Suomessa maahanmuuttajajengit voivat harrastaa knockout-hakkaamispistepeliä reilun 70 tapausta ennenkuin se ylittää uutiskynnyksen vuodetun muistion takia.

Taksikuskit tosiaan kohtaavat väkivaltaa ja sen uhkaa koko ajan emmekä tunne tapauksen taustoja sen enempää. Minulle maahanmuuttaja on ihminen siinä missä muutkin ja väkivalta on yhtä järjetöntä kohdistuu se keneen tahansa. Se ei liity siihen voiko vastaanottokyvyn ylittävää maahanmuuttopolitiikkaa pitää hallittua politiikkaa järkevämpänä vaihtoehtona.

Kari Ahveninen

Tuure, sinulla nyt kyllä mopo keulii... taitaa olla vassareitten vaalikuumetta?

Tuo tutkimus on kahden vuoden takaa, joten se on tietysti tutkimus sitä edeltäneeltä ajalta, eikä kerro mitään sen jälkeen tapahtuneesta. Mutta ethän sinä tietenkään kiinnitä mitään huomiota kaikkiin niihin muihin taksinkuljettajiin jotka on ryöstetty, uhattu aseella, pahoinpidelty jne. kun naaman väri on väärä? Ja sitä tapahtuu edelleen, aivan liian usein.

Jos oikein kaulii ja kääntää niin kaipa tuostakin rasismia löytää, mutta mites sitten kun ulkomaalaistaustainen ryöstää/pahoinpitelee/tappaa tavallisen kotimaan pottunokan? Siitähän ei rasismia löydy, ei sitten millään. Eihän?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Esa Niemi viittaa kommentissaan yli kaksi ja puoli vuotta vanhaan Ilta-Sanomien uutiseen, ei mihinkään tutkimukseen.

Kirjoituksellani halusin nostaa esiin tummaihoisten työntekijöiden työturvallisuuden enkä mitään muuta. Silloin kun kirjoitan puoluepolitiikkaa mainitsen kyllä puolueen tai puolueet nimeltä. Blogihistoriasta löytyy.

Esa Niemi

Tuure Piittinen.
"Esa Niemi viittaa kommentissaan yli kaksi ja puoli vuotta vanhaan Ilta-Sanomien uutiseen, ei mihinkään tutkimukseen.

Kirjoituksellani halusin nostaa esiin tummaihoisten työntekijöiden työturvallisuuden enkä mitään muuta. Silloin kun kirjoitan puoluepolitiikkaa mainitsen kyllä puolueen tai puolueet nimeltä. Blogihistoriasta löytyy."

Se oli lainaus tuosta opinnäytetyöstä ja siihen sisältyvästä tutkimuksesta. Lainaus liittyi lähinnä, että kuvailtu väkivalta on tyypillistä eikä tuo Lieksan tapaus ole kovin kaukana.

Eikö tummaihoisten työturvallisuus ole varsin hyvällä tolalla jos vastaavia tapauksia ei ole ollut. Yksittäinen hullu ei paljoa välitä kuka ratin takana on. Minua taas kiinnostaa kaikkien työturvallisuus, ei vain jokin rodullisen ominaisuuden perusteella. Olen valitettavasti tällä tavoin värisokea enkä tee eroa muutoinkaan ihmisten eri ominaisuuksien takia koska se olisi loputon tie.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #15

Matkailu maakuntien Suomessa saattaisi avartaa näkemyksiäsi sekä horjuttaa tietynlaista lapsenuskoa suomalaisten kiltteyteen ulkomaalaisia, erityisesti tummempia ihmisiä kohtaan, joka kannanotoistasi heijastuu.

Omilla taustatiedoillamme ja asenteillamme me kaikki tänne kommentteja kirjoittelemme, eikä siitä sen enempää. Paratiisia emme tänne varmasti saa, mutta jos edes säälliset käytöstavat joskus oppisimme. Myös niitä ihmisiä kohtaan joiden ihonväri on erilainen eikä kielitaito ole (vielä) meihin verrattavassa kunnossa.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #19

Tuure,

Olen reissannut monissa paikoin ja olen kutsunut tummaihoisiakin kotiini, joten kokemusta ja taustaa löytyy tältä osin.

Suomi jakautuu jännästi siten, että toiseten kohdalle rasismia ja sellaista osuu toisten kohdalle koko ajan ja toiset kokevat vähemmän. Samaa kertovat myös tilastot tai mikä tahansa muu todennettavassa muotoa oleva mittari. Maailmanlaajuisestikin Suomessa on varsin vähän rasismia ja missään ei ole käsittääkseni saavutettua nollatilaa. Ihminen käyttäytyy julmasti toisia kohdin ja koulu-, työpaikka- tai naapurustokiusaaminen on arkipäivää maailmalla. Monissa maissa taksikuljettajan pahoinpitely ei nouse uutiskynnyksen yli, hyvä jos toisen etnisen ryhmään kuuluvan tappaminenkaan. Meillä on vakavempiakin ja konkreettisia ongelmia omien ihmisten asioiden hoidossa.

Meillä on siis asiat varsin hyvin ja mitä vähemmän etnisyydellä korostetaan erityisasemaa, niin sitä vähemmän se nousee puheenaiheeksi. Mielestäni suurinta rasismia on ollut vaikkapa somalien markkinoiminen koneinsinööreinä tai muutoin superlupauksina Suomen pelastajina. Tällöin ns. "kukkahatut" langettavat heitä kohtaan suuria odotuksia, joita heidän valmiuksilla on vaikea lunastaa. Maahanmuuttoa markkinoidaan edelleenkin liian suurin lupauksin, joita ei kyetä lunastamaan ja se muistuttaa tarinaa keisarin uusita vaatteista. Mikään määrä uusien vaatteiden hokemista ei muuta sitä seikkaa ettei ihmiset näe näitä vaatteita.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kaksi kertaa rasismia, mukaanlukien uhkailua, nimittelyä ja pahoinpitely, kohdistettuna pienellä paikkakunnalla saman vuorokauden aikana samaan työllistyneeseen maahanmuuttajataustaiseen henkilöön ei ole satunnaista känniläisten uhoa. Toiminta haiskahtaa jo rakenteelliselta ongelmalta. Olisiko Halla-ahosta tällä kertaa tilanteen rauhoittajaksi?

Esa Niemi

Markku Toivonen:
"Kaksi kertaa rasismia, mukaanlukien uhkailua, nimittelyä ja pahoinpitely, kohdistettuna pienellä paikkakunnalla saman vuorokauden aikana samaan työllistyneeseen maahanmuuttajataustaiseen henkilöön ei ole satunnaista känniläisten uhoa. Toiminta haiskahtaa jo rakenteelliselta ongelmalta. Olisiko Halla-ahosta tällä kertaa tilanteen rauhoittajaksi?"

Kerrassaan mieletön rakenteellinen ongelma.

Ja lähteesi "kaksi kertaa rasismia" on?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Äläpä hyssyttele.

Lähteeni on Ylen uutisointi.

Taksiautoilijoihin kohdistuu häirintää, uhkailua ja fyysistä väkivaltaa, joista uutisoidaan. Motiivit jäävät useimmiten epäselviksi, mutta en muista lukeneeni tapauksista, joissa kuljettaja olisi valikoitunut uhriksi vaikkapa ulkonäkönsä vuoksi. Lieksan tapauksessa kuvaukset tapahtumien kulusta viittaavat selvästi kuljettajan valikoitumiseen ihonvärinsä vuoksi. Sattumasta ja laskuhumalasta tuskin oli kyse. Tämä kuljettaja on, uutisoinnin perusteella, systemaattisen rasismin uhri. Tumma ihonväri ja etninen tausta ovat se syyt, joiden vuoksi hän valikoitui. Tuure Piittinen löysi kirjoituksensa otsikossa ongelma ytimen.

Taksialan soisi ottavan kantaa häirintään kaikkien taksiautoilijoiden puolesta ja aivan erityisesti rasistista häirintää vastaan. Täysin riippumatta siitä, mihin rikostutkinta tässä tapauksessa johtaa.

Tämän asian hyssyttely ei ole hyvästä, oli motiivi mikä tahansa. Vaikkapa maahanmuuttokriittisyys.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Polkupyörällä kun usein ajelen vantaalaisena Vantaan lentokentänkin ohi, niin usein terminaalin edessä näen värillisiä taksinkuskeja jonottamassa vuoroaan, päästäkseen ottamaan kyyditettävää kyytiinsä.

Pitääkin jäädä seuraavana kesänä katsomaan, että jääkö tummilta hepuilta kyyti ajamatta, että onko suomalaisissa sellaisia, jotka eivät suostu tumman miehen tai naisen kyytiin.

Olavi Mansikka

on. esim minä. odotan rauhassa että kuski on suomalainen. yleensä ei ole kiirettä. ja en koe olevani rasisti. en vain halua ulkomaalaisten kyytiin huonojen kokemusten perusteella. Ja en palaa koskaan kauppaan missä olen saanut huonoa palvelua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen
Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #28

Kiitos. Oppinut olemaan rehellinen. Täytyy myös muistaa ettei taksin ole pakko ottaa kyytiä. samoin kuin asiakas voi valita kaupan voi kauppa valita asiakkaan...

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Kiitos asiallisesta kirjoituksesta. Tunnen monia juuri ammattiin valmistuneita, suomen kielellä koulunsa ja ammattiopintonsa käyneitä maahanmuuttajanuoria, ja kyllä tällainen uutinen kylmää.
Toivonkin että Taksiliitto ottaa asiaan voimakkaasti kantaa, sekä työntekijän että taksinajajan itsensä asiassa.

Esa Niemi

Irma:
"Kiitos asiallisesta kirjoituksesta. Tunnen monia juuri ammattiin valmistuneita, suomen kielellä koulunsa ja ammattiopintonsa käyneitä maahanmuuttajanuoria, ja kyllä tällainen uutinen kylmää.
Toivonkin että Taksiliitto ottaa asiaan voimakkaasti kantaa, sekä työntekijän että taksinajajan itsensä asiassa."

Kuulostaa loistavalta, muista taksikuskeista ei niin väliä, mutta maahanmuuttaja...

Taksinkuljettajien työturvallisuus on heikkoa ja 2000-luvun alussa saatiin vasta turvakameroita. Turvalasejakin harkittiin ja ne olisivat estäneet taksikuljettajien tappoja.

Jokaisella on oikeus turvalliseen työolosuhteisiin ei vain ihmisten eri ominaisuuksien perusteella. Työturvallisuus on edelleenkin ongelma monella alalla samalla kun säästösyistä ihmisten ongelmat moninaistuvat.

Tuomas Järvilaki

Jotkut ovat niin rakastuneet klassisen rasismin olemassa olon yleisyyteen, että sulkevat korvansa "breivikeiltä".
Maahanmuuttokriittiset eivät vihaa tai syrji maahanmuuttajia. Kritiikki kohdistuu heihin, jotka tuovat tundralle isolla rahalla yhden ja jättävät 99 ilman apua, kutsuvat kai suvakeiksi, mokuttajiksi jne. Sanovat, että riittävän monta kertaa tuo yksi ja rampautuu kyky auttaa häntäkään.
Ei breivik (tietenkin hullu) ampunut maahanmuuttajia, vaan mielestään maahanmuutosta vastaavia, vaikka luulen, että pian musistellaan, että maahanmuuttajia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ihmisten auttaminen kotiseudullaan on tietenkin rauhanoloissa se paras tapa. Tällä kehitysavullakin on vastustajansa ja maahanmuuttokriittiset esittivät varjobudjetissaan satojen miljoonien leikkauksia juuri kehitysapumäärärahoihin.

Tuomas Järvilaki

Toisin sanoen maahanmuuttokriittisissä on heitä, jotka ovat Dambisa Moyo'n kanssa yksimielisiä. (kirjoitti "Dead Aid'n, jota Nalle W. siteerasi, mutta media esitti ajatukset Nallen omina. Myy paremmin kuin kaksi britti-tutkintoa tehneen sambialaisen naisen esittämät).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Dambisa_Moyo

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #23

Suomen osalta olisi tietysti kätevää vetäytyä kehitysavusta kokonaan ja jättää kaikki yksityisten yritysten hoitoon. Kuitenkin kehitysapuvarojen käyttäminen esimerkiksi opettajakoulutukseen lukutaidon levittämiseksi sekä perussairaanhoitajien koulutukseen ovat asioita jotka jäävät varmasti pelkästään halpaa työvoimaa tarvitsevilta yrityksiltä tekemättä.

Esa Niemi

"Ihmisten auttaminen kotiseudullaan on tietenkin rauhanoloissa se paras tapa. Tällä kehitysavullakin on vastustajansa ja maahanmuuttokriittiset esittivät varjobudjetissaan satojen miljoonien leikkauksia juuri kehitysapumäärärahoihin."

Miksi ei saisi leikata? Jos tulokset ovat jopa päinvastaiset, niin mitä järkeä sellaisessa on? Edes kehitysmaatutkijatkaan eivät pidä kehitysapua toimivana, vaan lähinnä taloudellisen intressiryhmien rahanjakona. Suorat sijoitukset ovat perinteisesti luoneet vaurautta ja tuoneet kehitystä, Kiina tai Angola tästä hyvänä esimerkkinä. Apu luo apuriippuvuutta, ehkäisee kehitystä ja aiheuttaa väestönräjähdystä, jolloin autettavien määrä kasvaa kasvamistaan. Suorat sijoitukset pitävät väestönkasvua maltillisempana.

Konfliktien aikanakin ihmisiä voidaan parhaiten auttaa etenkin suurina massoina. Ihmiskauppa ja järjestäytyneen rikollisuuden ihmissalakuljetus nimenomaa aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä ja kiihdyttää lähtömaiden väkivaltaa yhteiskuntajärjestystä rikkoen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kaivat, Tuure, hyvin pöntöt koloistaan...

Olavi Mansikka

Ite ihmettelen kun maahanmuuttokriittinen ja varsinainen rasisti sekoitetaan tässäkin blogissa. Kriittinenhän suhtautuu asiaan epäillen. Rasisti taas pyrkii vaikuttamaan maahan muuttajienelämään halveksunnalla sekä fyysisellä väkivallalla. Toivoisi nyt ettei rinnasteta molempia yhteen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olavi, yritän vain sopeutua tilanteeseen koska niin monella arvovaltaisella suulla on sanottu että Suomessa ei ole rasismia. Oikeasti olen kyllä minäkin sitä mieltä, että ihmisten kiusaaminen ihonvärin tai heikon kielitaidon vuoksi on rasismia.

Olavi Mansikka

Otetaan vielä kerran. Nää menee sekaisin koska termejä käytettään ja ovat osin lähellä.

Rasisti = Minkä rodullisen ominaisuuden perusteella tahansa syrjivää käytöstä ilman että edes tutustuu aiheeseen. On käytös joko fyysistä tai henkistä väkivaltaa.

Maahanmuuttokriittinen = Suhtautuu maahanmuutoon kriistisesti siis arvostelevasti niiden aiheuttamien ongelmien takia. Itsellä on mahdollisesti huonoja kokemuksia maahan muuttajista. Ei näe positiivista maahanmuutossa.

Itse kuulun alemanpana olevaan ryhmään. Esim taksin käyttö jota käytän paljon. Tämä perustuu omiin kokemuksiin. Aasialaistaustainen kuski ajeli 110 helsingin sisällä aamulla. Mulla harvoin hermostuttaa mutta tuolloin hermostutti. 3 kertaa tummaihoinen vienyt ihan väärään paikkaan vaikka osoite annettu. sitten aletaan syyttelemään rasistiksi kun kyseenalaistin maksun. Toki asiat selvisi. Näiden kokemusten perusteella esim en itseäni katso rasistiksi vaikka pyrin saamaan suomalaisen kuskin. kerran ainoastaan ollut ihan asiallinen kyyti maahanmuuttajan toimesta. Ja taksia käytän noin 50-100 kertaa vuodessa työni puolesta. Ja ihan tasapuolisuuden vuoksi on suomalaisistakin kuskeistä valitettavaa... vain huomattavasti paljon vähemmän.

Esa Niemi

Minä en oikein tiedä olenko maahanmuuttokriittinen vai mitä koska maahanmuuttoa on kritisoitu iät ja ajat maailmanhistoriassa. Ilman maahanmuuttokritiikkiä meillä ei olisi edes Geneven pakolaissopimustakaan eikä Schengeniä. Tuossa luin juuri jostain, että somalit kritisoivat maahanmuuttopolitiikkaa ja perheenyhdistäminen on ongelmallinen koska somalien perhekäsitys on suomalaisia laajempi. En lähde näe Tuuren kritiikin logiikkaa.

Minä näen lähinnä, että meidän kaikkien yhteinen tavoite on onnistunut maahanmuuttopolitiikka ja Suomessa vastaanottokyvyn määrästä löytyy kutakuinkin 5,5 miljoonaa mielipidettä.

Vastaanottokyvyn ylittävä maahanmuutto on tarkemmin ajateltuna rasismia koska silloin tiedetään ettei näillä maahanmuuttajilla ole muuta kohtaloa kuin syrjäytyminen. Työpaikkoja ei löydy suomalaisillekaan saatika maahanmuuttajillekaan, jotenka syrjäytymisen jatkaminen liukuhihnalla ei ole win-win tilanne maahanmuuttajillekaan. Ihmiset, jotka haluavat hillitä syrjäytymistä aiheuttavaa politiikkaa näyttävät välittävän enemmän näistä maahanmuuttajista. Välittäminen on lähimmäisen rakkautta ja välinpitämättömyys näiden ihmisten kohtalosta on rasismia etenkin massatuotantona. Abdi Osman sanoo ilmaisen rahan olevan rasismia ja saa ihmiset joutilaaksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Maahanmuuttopolitiikka on jo alkuperäisen kirjoitukseni ulkopuolella, mutta sen verran voin mielipiteenäni sanoa että maassa jo olevien ja monien myös täällä syntyneiden ja koulunsa käyneiden kiusaaminen ja syrjiminen ihonvärin perusteella on sivistymättömyyttä. Siinä ei ole enään kyse maahanmuuttopolitiikasta.

Maahanmuuttopolitiikka on sitä mitä tehdään tulevaisuutta varten ja ikärakenteemme huomioiden jonkinasteinen maahanmuutto on välttämätöntä. Osa siitä tapahtuu luonnonmenetelmällä kuten on aina ollut, osa on poliittisten päätöksentekijöiden kontolla. Sillä kohtaa on resurssoinnin, määrän ja tarpeiden syytä kohdata.

Esa Niemi

Tuure:
"sen verran voin mielipiteenäni sanoa että maassa jo olevien ja monien myös täällä syntyneiden ja koulunsa käyneiden kiusaaminen ja syrjiminen ihonvärin perusteella on sivistymättömyyttä. "

Eikö kaikkien ihmisten kiusaaminen tai syrjiminen ole sivistymättömyyden lisäksi sairasta ja täydellistä luuserimeininkiä?

Minun on vaikea ymmärtää mikä tekee vaikka ihon värikoostumuksesta fiksaation kun meissä kaikissa on eri ominaisuuksia, mutta ansaitsemme kaikki oikeuden olla töissä tai vapaa-ajalla turvassa väkivallalta tai syrjinnältä. Tästä huolimatta väkivaltaa on ja sitä tapahtuu myös maahanmuuttajille oli maa mikä tahansa.

Mikä maahanmuutto on välttämätöntä tulevaisuuden tai ikärakenteen kannalta. Kaivoon kannetun veden taktiikka ei takaa vettä kaivoosi pahan päivän varalle. Suomi ei pääosin houkuttele tulevaisuutemme kannalta oleellista maahanmuuttoa, vaan sellaista, joka heikentää kilpailukykyämme ja nostaa kustannustasoa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #37

"Mikä maahanmuutto on välttämätöntä tulevaisuuden tai ikärakenteen kannalta."

Kun Suomesta on lähtenyt verrattain lyhyen ajan kuluessa yli kymmenentuhatta työpaikkaa se on johtanut taloudellisiin vaikeuksiin. Mitä tapahtuukaan, jos väkimäärä lähtee laskuun ja väestön sekä työpaikkojen määrä laskee sadallatuhannella tai peräti miljoonalla ja pienen työtätekevien joukon pitäisi pystyä huolehtimaan ikäihmisistä?

Kaikkien suomalaisten pitäisi ryhtyä elämään Lestadiuksen ja Soinin opeilla vähän äkkiä jos maahanmuutto estetään ja mieli pelastaa kansantalous näivettymiseltä.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #39

Tuure, töiden automatisointi vähentää kuitenkin ihmistyövoiman tarvetta kuten tähänkin asti.

Maahanmuutto ei ole itseisarvo, vaan se on kaivoon kannettua vettä. Työhön päätyvä maahanmuuttaja toteaa samat seikat kuin muutkin, että matala palkka, korkeat verot ja korkeat elinkustannukset ei houkuttele maahanmuuttajia jäämään Suomeen. Maahanmuuttajalle kynnys muuttaa pois Suomesta on lisäksi varsin matala.

Meillä on jo EU/ETA-alueella n. 500 miljoonaa ihmistä vapaan työvoiman liikkuvuuden piirissä ja heitä houkutellaan työpaikoilla, palkka- sekä työehtojen houkuttimella. Kun olemme yksi suuri markkina-alue, niin veden kantaminen kaivoon on turhaa. Meidän ongelmamme ovat työmarkkinapohjaisia eikä maahanmuuttopohjaisia.

Eläköityminen on sesonki, joka kestää pari vuosikymmnetä ja sitten hoitajille ei ole tarvetta. Suomen talous edellyttää kuitenkin eläkkeiden maksamisen rajua supistamista ja työuria aiotaan pidentää siten, että mahdollisimman moni kuolee sorvin ääreen eikä vanhainkotiin. Eläkkeen maksuaikaa aiotaan lyhentää ja automatisointi mahdollistaa ihmisten kotona asumisen mahdollisimman pitkään. Tulevaisuudessa eutanasiakin tullaan varmasti sallimaan ja viimeiset vuodet kituen jäävät monen osalta pois. Harvalle on merkitsevää elää 97 vuotiaaksi jos on esim. 12 vuotta vaipoissa ja dementian eri asteisessa tiedottomassa tilassa. Nykyiset polvet myös haluavat viettää eläkeaikaansa ulkomailla lämpimässä.

Jos noudatamme sokeasti työvoimavaje-ennusteita, niin meillä on 5 vuotaa aikaa hakkia ne 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa. Se olisi taloudellinen itsemurha.

Suomelle paras tai peräti ainoa vaihtoehto ei ole parasta kasvattaa sosiaaliperäistä kuormaa, joka nostaa elinkustannuksia ja heikentää kilpailukykyä. Suomen pitäisi ensimäiseksi keskittyä kilpailukyvyn parantamiseen ja palkata työvoimaa tarpeen mukaan kotimaan, EU/ETA alueelta. Tällä tavoin maahanmuutto on taloudellisesti terveellä pohjalla ja muutoinkin pidemmän elinkaaren maahanmuuttopolitiikkaa.

Globaalisaatiossa sijoitukset hakeutuvat olosuhteiltaan otollisimpiin toimipaikkoihin kunnes joku toinen maa on houkuttelevampi. Työvoima liikkuu työpaikkojen perässä ja tiettyyn paikkaan kiinteä sijoittuminen vähenee. Työkomennukset eri maissa alkaa olemaan arkipäivää yhä suuremmissa määrin eikä ihmisiä voi sijoittaa kiinteästi mihinkään. Sellainen menettää merkityksensä, vaikka osa pysyy, mutta suomalainen lääkäri voi toimia Suomessa tai vaikka Kiinassa työtarjousten ja osaamisen perusteella. Aiemmin Volkswagen konsernin autot tehtiin Saksassa, mutta nykyään siellä sun täällä ja osia tulee vielä laajemmalta alueelta kilpailutusten perusteella. Kiinteät paikat menettävät merkityksensä. Veden kaivoon kantamisen sijaan pitäisi olla innovatiivinen kilpailukyvyn suhteen kuten vaikka Viro E-kansalaisuuden kanssa. Se houkuttelee sijoituksia ja sijoitusten perässä tulee kaipaamiasi (työperäisiä) maahanmuuttajiakin, ja tilanne on kaikille win-win.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #37

Tuure, kiitos, sinulla on arvot kohdallaan.

Esa alkoi taas kerran jaarittelun siitä kuinka värillä ei ole väliä yms. No eipä tietenkään tässä tapauksessa kun mustaa miestä murjotaan:( On kyllä säälittävien paskahousujen käytöstä tuollainen eriväristen vaino.

Sitäpaitsi, jos sillä värillä ei ole väliä miksi jossain Hommaforumilla ei koskaan uutisoida kuin mamujen tekemistä rikoksista? Oma lukunsa ovat nämä miltei viikottaiset nuorten naisten sieppaus- ja raiskausyritykset joiden takana on aina pari tummaa/mustaa miestä pakettiautoineen. Näyttävästi nämä aina uutisoidaan ja FB:ssä jaetaan mutta yleensä koskaan niistä ei tule mitään valmista. Onko tullut alibiksi "musta mies vei/pakotti/teki" sitä sun tätä jos on ollut luvattomilla teillä ja vanhemmat tai poikaystävä tivaa selitystä? Kun täällä on noita tummempia aika vähän luulisi juttujen ratkeavan aika helpostikin. Ennakoin Esaa: seuraavassa viestissä hän varmaan kertoo mustien olevan Suomessa erikoissuojelussa. Ihan varmaan joo, poliisikin on mamulovereita pullollaan?

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #40

Minna, kiitos palautteestasi mutta minulta puuttuu tuo fiksaatio ihonväriin enkä osaa eriarvoistaa ihmisiä sen perusteella. Minä tuomitsen kaiken väkivallan, mutta tiedän ettei nollaa prosenttia saavuteta ihmisluonnolla tai etenkään säästämällä mielenterveysongelmaisista.

Emme vain tiedä mitä taksissa on tapahtunut ja mikä laukaisi tälläisen tapahtumakulun, mutta taksinkuljettajan työturvallisuus on ollut pinnalla jo pitkään. Ihmiset käyttäytyvät humalassa, huumeissa ja mielenterveysongelmissaan arvaamattomasti.

Katsoin Hommafoorumia ja siellä oli otsikoissa mm. tämä taksikuskin pahoinpitely seuraavalla otsikolla: "Somalialaissyntyisen Abdin ei annettu tehdä töitä rauhassa". Väittämäsi ei tämän perusteella saa vahvistusta ja voit olla huoleti.

Vaikea kommetoida miksi jotkin naiset ilmoittavat perättömiä raiskauksia tai autoon kaappaamisia, mutta jos näitä tapahtuisi viikottain, niin kyllä näistä nostettaisiin meteli. Oma villi arvaukseni on avohoitoon sysätyt mielenterveysongelmaiset, joiden jutut ovat monesti huomion hakua kun heidät on unohdettu. Terveydenhuollon piiriin hakeutuvat vastaavanlaisesti oirehtivat tunnetaan mm. seuraavasti:

http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchhausenin_oi...

Tuohon viimeiseen kohtaan minun on mahdotonta kommentoida mitään. Vastaan mielelläni omista kirjoituksistani, mutta en tuntemattoman henkilön ajatuksenjuoksusta. Sori, minä olen huono lähtemään lennokkaisiin juttuihin mukaan, mutta käyn mielelläni läpi konkreettisessa muodossa olevien esimerkkien suhteen. Mitä enemmän uskot omiin aatelmiisi, niin sitä paremmin kykenet pysymään rationaalisessa argumentoinnissa etkä koe tarvetta rakentaa olkiukkoa piiskaamista varten. Minä suhtaudun sinuun kunnioituksella ja toivottavasti kykenet samaan muita keskustelijoita kohtaan. ;-)

Matias Härkönen

Maahanmuuttokriittisyys on vaikea laji. Siinä missä itsekin määrittelen itseni maahanmuuttokriittiseksi, niin en kuitenkaan vastusta maahanmuuttoa kokonaan. Vastustan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka mielestäni kokonaisuudessaan on vahingollista suomelle. Olen omalta osaltani yrittänyt tuoda esille ongelmia, joita itse näin ja koin ruotsissa asuessani sekä mitä kuulen kavereiltani vielä nykyäänkin. Olen myös pyrkinyt osoittamaan, että suomessakaan ei kannattaisi asuttaa kaikkia maahanmuuttajia isojen kaupunkien lähiöihin ghettoutumaan, vaan hajasijoittaa heitä ympäri maata.

Olenko sitten rasisti? Ehdottomasti en. Minulla on useita maahanmuuttajaystäviä, joiden kanssa myös keskustelen avoimesti asioista. Useimmiten olemme samaa mieltä asioista. Ruotsin puolella suurin osa ystävistäni on maahanmuuttajataustaisia. En hyväksy rasismia missään muodossa. En myöskään hyväksy sitä, että kaikki maahanmuuttokriitikot aina leimataan rasisteiksi. Omalta osaltani pyrin vain siihen, että muualla aikaansaadut ongelmat vältettäisiin meillä.

Suomi on omien kokemusteni mukaan paljon rasistisempi kuin esim. ruotsi. Rasismiin viittaaviin ajatuksiin törmää kaikkialla, enkä kyllä itse muista kenenkään tosissan väittävän, etteikö suomessa olisi rasismia. Maahanmuuttokriitikoissa on rasisteja, vasemmistolaisissa on rasisteja ja keskustalaisissa on rasisteja. Koko viiteryhmää ei kuitenkaan kannata leimata.

Mitä tulee Lieksan tapaukseen, niin minusta on selvää että teon taustalla on myös rasistisia ajatuksia. Tällaiset tapaukset nostattavat itselläni tunteet raivon pintaan. Kerrankin kun joku yrittää tehdä töitä, niin estetään se tällaisilla teoilla. Säälittävää käytöstä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvin esitetty. Minusta törkeintä maahanmuuttajia kohtaan on kohdistaa pilkka tai iva sellaisiin asioihin joille he itse eivät voi mitään.

Toisaalta sellaisiakin tapahtumia pidetään rasistisina joita suomalaiset tekevät keskenäänkin, jos toinen osapuoli on vaikka tummaihoinen.

Sosiaalisessa mediassa rasisti sanana on kärsinyt inflaation, johtavat poliitikkomme sensijaan näyttävät kieltävän tai kiertävän koko asian. Henkilökohtaiset irtisanoutumiset ovat pelkkä poliittinen pakkopulla.

Työelämässä on tapahtunut paljon ihan tervettä kehitystä. Viimeiseksi jääneessä työpaikassani oli useampia kansallisuuksia myös värivaihtoehdoilla, eikä tietooni tullut mitään erityistä. Suurin ongelma näyttää olevan palveluammatit, joissa maahanmuuttajat joutuvat kohtaamaan monenlaisia kahjoja. Siellä ne turvallisuusongelmatkin enimmäkseen esiin tulevat.

Esa Niemi

Matias:
"Mitä tulee Lieksan tapaukseen, niin minusta on selvää että teon taustalla on myös rasistisia ajatuksia. Tällaiset tapaukset nostattavat itselläni tunteet raivon pintaan. Kerrankin kun joku yrittää tehdä töitä, niin estetään se tällaisilla teoilla. Säälittävää käytöstä."

Allekirjoitan kirjoittamasi ja puet hyvin ajatuksia sanoiksi.

Tuosta viimeisestä kappaleesta painottaisin, että olemme lööppijournalismin varassa emmekä tiedä mitä tapahtumia taksissa on edeltänyt ennen pahoinpitelyä.

Salon omakotitaloyhdistyksen tapauskin oli lehtiä luettaessa törkeä teko mustaa miestä kohtaan ja Eva Biaudetkin kertoi rasismin taas lisääntyneen. Muistan tuon itsekin kun välttelin Salossa vapaaehtoista asioimista pitkään protestina Salolaisten rasismille.

Omakotitaloyhdistyksen asukkaat säikähtivät noitarovioiden sytyttämistä ja palkkasivat tumman miehen uudestaan. Poliisitutkinnassa selvisi, että koeajalla erotettu tumma mies ei osannut omatoimisesti suorittaa omakotitalotalkkarin töitä ja kantasuomalainenkin olisi erotettu samoin perustein. Jos ruohonleikkurin tai muiden työkalujen käyttö onnistunut edes usean opastuksen jälkeen, niin yhdistyksellä ei ollut paljoa vaihtoehtoja. Julkisuus pakotti yhdistyksen palkkaamaan miehen uudestaan ja hänelle piti palkata ylimääräinen työpari, johon yhdistyksellä ei ollut oikeasti edes varaa.

Ehdotan, että tälläkin kertaa odotetaan poliisitutkinnan valmistumista. Päihtyneen asiakkaan aggressio on voinut laueta vaikka väärään osoitteeseen menemisen johdosta tai mitä lie. Väkivalta on tuomittavaa oli kohteena kuka tahansa ja työturvallisuuteen pitäisi muutoinkin kiinnittää huomiota ja omaan käytökseen yleensäkin. Muutoinkin asiakaspalvelussa olevat saavat vastaanottaa asiakkaiden ongelmia, vaikka asiakaspalvelija olisi täysin syytön näiden ihmisten ongelmiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset