Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kolmen A:n porinat

Kolmen A:n luottoluokitus on puheenaiheena noussut arvoon arvaamattomaan. On luotu kauhukuvia siitä miten Suomen käy, jos yksikin A luottoluokituksessa muuttuu muuksi. Hellanduudeli sentään, miten nuo lukuisat muut valtiot oikein tulevatkaan toimeen vaikka niillä on luokituksessaan kirjaimia kuin seitsemän veljeksen aapisissa.

Ei suomalaisten aivan kamalan huolissaan kannata kansainvälisistä kirjainyhdistelmistä olla. A-kirjainten kokoelmalla yritetään vain saada eliittipoliitikoille paikkoja Euroopan lihapatojen ääreen, eikä ole mitenkään varmaa että toteutuvatko haaveet sittenkään. Huolissaan saavat olla  pyrkyrit jotka luottoluokituksia meriitteinä käyttävät.

Suomella on sitäpaitsi oma kolmen A-kirjaimen kokoelma josta jotkut haluaisivat mielellään luopua. Alko. Alkoholi. Antabus. Antabus on jo yksityisten valmistama, ja kovia paineita on valtion omistaman alkoholituotannon myyntiin. Alkon monopoliasemasta luopumisesta on eräskin märkä uni tietyissä piireissä nähty. 

Kolmannen A:n menettäminen luottoluokituksessa merkitsee ehkä samaa kuin antabuskapseli alkoholistille. Humalassa keekoilu jää pois ja järkevä käyttäytyminen voittaa. Olisiko sittenkin niin, että väen väkisin ylläpidetty kolmen A-kirjaimen kokoelma luottoluokituksessa vain tyhmistää taloudenpitoamme? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yhden prosenttiyksikön nousu korkotasossa merkitsee nykyisellä velkatasolla lähes miljardin vuosittaista lisälaskua. Ei kyse ole pelkästään maineesta, vaan myös rahasta. Markkinat voivat reagoida ärhäkämminkin luottoluokituksen pudottamiseen, koska ne saattavat uumoilla, että jatkoa piisaa, kun pää on saatu auki.

Tietysti muutkin maat pärjäävät AA luokituksella, niin kuin pärjäävät, mutta ne ovatkin sitten joutuneet velkaantumaan enemmän kuin Suomi huolehtiakseen menoistaan, mm. korkeammasta korosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset