Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Listavaali ei ole mikään mörkö

Eduskunnassa oli taas vaihteeksi puhuttu listavaalista. Asenne listavaaliin tuntuu olevan vähintäinkin ennakkoluuloinen, jopa täysin tuomitseva. Tällaiseen ei ole mitään syytä, vaan listavaaliin tulisi suhtautua siinä kuin mihin muuhun vaalitapaan hyvänsä. Kaikissa on heikkoutensa ja vahvuutensa.

Länsinaapurissamme Ruotsissa on käytössä listavaalijärjestelmä. Ainakin jos ajatellaan EU- ja rahapolitiikkaa, niin sillä järjestelmällä on saatu paljon paremmat päättäjät kuin meillä. Hallinto ei muutenkaan vaikuta ajelehtivan sellaisessa saamattomuuden ja epätietoisuuden tilassa kuin täällä.

"-On erittäin tärkeää, että meillä on nykyinen vaalijärjestelmä, jossa kansanedustajat ovat itsenäisiä suhteessa puolueen johtoon ja hallitukseen, koska he ovat kiitollisia vain kansalle ja heillä on oma mandaattinsa. Siksi pitkiä listoja ei pidä ottaa käyttöön, Sasi sanoi."

Jopa taas tuli vanhalta parlamentaarikolta varsinainen rimanalitus. Eikö kokoomuslainen Kimmo Sasi muka tiedä millaista sisäistä taistelua, panettelua ja mielistelyä nykyjärjestelmässäkin puolueiden sisällä tapahtuu? Puoluekuri ei myöskään anna mahdollisuutta olla kansalle kiitollinen yhtään enempää kuin listavaalissakaan.

Ruotsin korkeampi äänestysaktiivisuus on harmittava fakta niille jotka kannattavat rahan vaikutusvallan säilyttämistä eduskuntavaaleissa. Listavaali toisi enemmän politiikkaa politiikkaan, koska ehdokkaiden ei tarvitsisi korostaa itseään vaan puolueensa ajamia asioita. Eivät suomalaiset äänestäjät ole syrjäytyneet itseään koskevasta päätöksenteosta, turhautuneet kylläkin.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/listavaali%20eduskunta-17588


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Kalevi Wahrman

Asioiden merkitys kasvaisi listavaaleissa.

Demokratian kehitykselle olisi merkitystä tasauspaikkojen ottaminen mukaan, tarkoittaisi, että 200:sta kansanedustajan paikasta 1 prosentilla saisi 2 edustajaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos järjestettäisiin kansanäänestys vaalitavasta, antaisin erityisesti viimeisten kahdenkymmenen vuoden kokemuksiin perustuen ääneni listavaalille.

Jos haluan sirkukseen, niin ostan lipun ja kulutan siellä muutaman tunnin. En kuitenkaan halua elää poliittisessa sirkuksessa vuodesta toiseen 24/7 kuten nyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Listavaali ei ole mikään mörkö"

Ei välttämättä mutta poliitikkojen valehtelu sitä kyllä on.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Henkilövaali houkuttaa löysiin puheisiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suomessa kansanvalta vaaleissa on hyvällä tasolla, itse asiassa parempi kuin missään neljästä naapurimaastamme, ja vastustan ankarasti edustuksellisen demokratiamme kaventamista millään tavoin. Listavaalien ohella on ehdotettu myös eri suunnista europarlamentaarikkojen ja presidentin valinnan siirtämistä eduskuntaan, milloin milläkin verukkeella. Toki nykyisessä järjestelmässä on vähäisiä puutteita, joita voisi korjata, esimerkiksi korkeat piilevät äänikynnykset pienissä vaalipiireissä.

En laita oman puolueeni, Piraattipuolueen, huonoa vaalimenestystä Suomen vaalijärjestelmän syyksi, vaan näen, että meidän on itse työskenneltävä paremman uskottavuuden eteen. Meillä on jo nyt etuna vahvat ja päivänpoliittiset kannanotot tietoyhteiskunta- ja kansalaisoikeuskysymyksiin. Ohjelmien olisi toisaalta oltava nykyistä hieman kattavampia ja harkitumpia ja sekä eduskunta- että kunnallisvaaleihin on kyettävä menemään paljon laajemmin listoin kuin viime vuosina on toteutunut.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kansanvalta pitää nykyään sisällään vaalitilanteessa paljon myös ehdokkaita tukevien rahavaltaa joka ei ole tasapuolista.

Ruotsin neljän prosentin äänikynnystä pidän melko korkeana, tosin meillä se on esimerkiksi Lapin vaalipiirissä yli kolme kertaa suurempi.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kyllä kansan pitää saada valita edustajansa eikä jonkun puoluepolitrukkien hyvä veli-kerhon. Moni nykyinen järkevä poliitikko ei olisi koskaan päässyt eduskuntaan listavaalin kautta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Montako järkevää ja lähipiirin arvostamaa kyvykästä pyrkijää jää eduskunnan ulkopuolelle hömpötyskykyjen puuttumisen vuoksi?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Heitän aivan toisenlaisen ehdotuksen. Siirrytään suoriin henkilövaaleihin ja tehdään koko Suomesta yksi vaalipiiri, josta valitaan 200 eniten ääniä saanutta henkilöä. Tällöin jokaisella ihmisellä olisi yksi tasa-arvoinen ääni ja 200 eniten ääniä saanutta henkilöä valittaisiin eduskuntaan. Mikä voisi olla demokraattisempaa?

Kalevi Wahrman

Yhtä hyvin voitaisiin pitää missikisat ja sitten gallupilla valita edustajat näistä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Listavaalien ongelma taas on se, että niissä pieni klikki ihmisiä puoluetoimistolla päättää mihin järjestykseen ehdokkaat laitetaan. Tätä kautta he saattavat suosia omia vanhoja kavereitaan ja pistää nuoremmat ja energisemmat ehdokkaat viimeisiksi. Tätä kautta on hyvin selkeä riski siihen, että listavaalit lisäisivät harvainvaltaisuutta ja kaventaisivat demokratiaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #14

Höpö-höpö, puolueet nostavat kyllä ajoissa nuoria kykyjään listan alkupäähän. Esimerkiksi ensimmäisenä suomalaissyntyisenä Ruotsin valtiopäiville valittu Lahja Exner oli valituksi tullessaan 42-vuotias. Pitää huomioida, että hän oli maahanmuuttaja ja siinä mielessä lähti takamatkalta syntyperäisiin ruotsalaisiin nähden.

Nykyisessäkin eduskunnassamme on koko joukko iäkkäämpiä ensikertalaisia edustajina.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #16

Ilmeisesti suomalaisen vasemmiston on vaikea saada ehdokkailleen tarpeeksi suuria vaalibudjetteja suhteessa heidän oikeistolaisiin kilpailijoihin. Kun tämä kerran ei onnistu niin pyritään sitten kasvattamaan puolueiden valtaa vaaleissa suhteessa kansaan.

Viime kädessä vasemmisto pyrkii tätä kautta kaventaa oikeistolaisilla ehdokkailla olevaa taloudellista etua. Ongelma on se, että tämä listavaalikavennusehdotus heikentää tavallisten äänestäjien valtaa tuntuvasti, sillä listavaalissa äänestäjien sijaan puoluepukarit laittaisivat ehdokkaat paremmuusjärjestykseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Kärkiehdokkaat nimetään alueellisesti Ruotsissakin. Lisäksi on mahdollisuus äänestää erikseen henkilöä, ainakin Norrbottenin vaalipiirissä. Muistaakseni edellisvaaleissa yksi kansansuosikki ohitti äänimäärällään listajärjestyksen ja tuli valituksi pudottaen vastaavasti yhden listalle laitetun ehdokkaan pois.

Pieni joukko ihmisiä kuitenkin lopulliset päätökset meilläkin tekee. Viimeksi on julkisuudessa ollut Perussuomalaisten ehdokasasettelu EU-vaaleihin, siellä sääntöihin merkitty jäsenäänestys kierrettiin ja puoluetoimisto tekee valinnat.

Pitkien listojen kokoonpanossa on sentään valtaa maakunnissakin. Lisäksi listan on oltava alueellisesti kattava myös kärkipäältään, tai muuten äänestäjät kaikkoavat. EU-vaaleissa Perussuomalaiset jättivät Lapin tyhjäksi ehdokkaista tehden näin tilaa keskustan Paavo Väyryselle joka on varmaan PS:llekin mieluisa ehdokas.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset