Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Postimaksut nousevat - lisääntyykö nyrkkiposti?

Sain viikolla vedenkulutuksen mukaisen tasauslaskun postilaatikkoon mutta ilman postimerkkiä. Lieneekö poikkeavaan jakotapaan ollut syynä uhkaamassa ollut lakko, jonka vuoksi laskut toimitettiin suorajakeluna kuluttajille. Näin ehkä haluttiin varmistaa että kaikki saavat laskunsa ajoissa ennen eräpäivää.

Uutisten mukaan postimaksut nousevat vuodenvaihteessa ja yhtenä syynä mainittiin lisääntynyt verkonkäyttö. Postin toiminnassa näyttää toimivan sama logiikka kuin sähkönkulutuksessa. Kun käyttö vähenee niin hintaa korotetaan, jotta budjetoidut katteet eivät kärsi. 

Vesilaskujen jakelusta tuli mieleeni, että varsinkin taajama-alueilla yritysten kannattaa ehkä siirtyä omatoimiseen jakeluun vaikkapa juuri laskujen osalta. Itella perinee esimerkiksi tuhannen kirjeen jakamisesta ehkä 700 euroa.

Maaseututaajamissa ei välttämättä kilpailevia jakelufirmoja ole, joten tuossa voisi olla ideaa vaikkapa työosuuskunnille yhdeksi toimialaksi? Itellan nykyisten ja varsinkin nousevien taksojen alapuolella pystyy nähdäkseni joku paikalliseen palveluun pystyvä taho toimimaan hyvinkin kannattavasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ari Lotvonen

Pois pois postin tieltä, posti se kulkee keskellä tietä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kotiseudullani posti kannettiin 1950-luvulla kotiin kaksi kertaa viikossa joten kehitysvaraa taaksepäin vielä on.

Martti Laines

Postitoiminta on yksi esimerkki siitä miten Suomessa verotuksella ja veroluonteisilla maksuilla ja monopolistisilla markkinoilla on kaikki tavarat ja palvelut saatu järjettömän kalliiksi.

Verkkokauppatoimituksissa suurten maiden paikalliset postit toimittavat lähetyksen toiselta puolelta palloa jopa halvemmalla kuin vastaava paketti Suomen sisällä. UPS, DHL ja kuriiri saattaa olla ulkomailta halvempi kotiovelle kuin Itella kotimaassa pakettiautomaattiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Linjarahti on pakettipuolella ollut oikeastaan kaiken aikaa kilpailijana Posti/Itellalle. Kokemukseni mukaan se on myös nopeampi kuin Itella. Sittemmin markkinaosuuta ovat vieneet myös R-kioskit sekä SIWA.

Olen itsekin ihmetellyt harrastekavereiden kertomuksia edullisista kuljetusmaksuista, kun he ovat tilanneet varaosia tai elektroniikkaa maailmalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset