Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Pakolliset ja vapaaehtoiset verot

Kun uutisia ja nettipalstoja lukee, syntyy helposti käsitys että kukaan ei haluaisi maksaa veroja. Ei kaikkia veroja ole kuitenkaan pakko maksaa, osan veronmaksukohteistaan voi jokainen valita itse. Lähinnä syömiseen ja asumiseen kuuluva verotus ovat sellaisia joita ei pääse pakoon. Jos yrittää, voi käydä kuin heimoveljen hevoselle että juuri kun oppii olemaan syömättä niin kuolee.

Energiaverotusta perusteltiin varsinkin takavuosina sillä, että sillä tavoin saadaan ihmiset säästämään pääasiassa öljyä ja sähköä. Niistä päivistä näiden hinta on noussut reilusti muutenkin kuin veronkorotusten vuoksi. Turha kulutus pois, julistettiin. Kuinkahan kylmässä sen kuuluisan Pihtiputaan mummon pitää  mökissään asua, että tyydyttää verottajan toiveet?

Markkinatietoiset puunmyyjät ovat myös reagoineet tilanteeseen ja nostaneet puun hintaa öljyn ja sähkönhinnan tahtiin. Moni rahantarpeessa oleva tai metsiensä kunnosta huolehtiva metsänomistaja on tajunnut harvennusmetsiensä arvon. Saahan siinä puunmyyjä omaan katteeseensa senkin erotuksen minkä valtio vie korotettuina veroina muista energiamuodoista.

Autoiluun kohdistuva verotus on pitkien välimatkojen Suomessa kestopuheenaihe ja se on viime vuosina ollut jatkuvien muutosten kohteena. Tämän päivän autokauppa yskii, mainoksissa luvataan talvivarusteet kaupan päälle melkein autoon kuin autoon kun liikkeet yrittävät epätoivoisesti saada kauppaa aikaiseksi.  Valtion odotukset autoveron tuotosta näyttävät jäävän tavoitteesta. Eikä ihme.

Täysin vapaaehtoisesti maksettavia veroja ovat tupakka- ja alkoholivero. Kaiken lisäksi monet maksavat niitä vaikka krapulan lisäksi muutkin sairastumisriskit ovat nykyään jo tiedossa. Mitäpä tuohon sanomaan muuta kuin että oma valinta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Heliste

Kirkollisvero on bapaahtoinen vero. Se nostaa Suomen veroasstetta yli prosentin.

Minusta kirkkoon kuuluvilla ei ole oikeutta valittaa korkeista beroiste

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä huomio ja totta. Joissakin tapauksissa ympäristön paineet voivat tehdä kirkollisverosta "puolipakollisen" mutta se on toisen jutun aihe.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

" Valtion odotukset autoveron tuotosta näyttävät jäävän tavoitteesta. Eikä ihme."

Mukava aloitus Tuure.

Eräs vapaaehtoinen vero autoiluun liittyminen on ylinopeus.

Jokainen joka jää kiinni ylinopeudesta on eräänlainen vapaaehtoisen veron maksaja. Sakko on valtiovallan määräämä maksu (vero) rikkomuksesta. Ylinopeutta ajava harvoin on rikollinen. Yleensä ne ottavat riskin ehtiä jonnekin nopeammin sakosta (vero) huolimatta.

Tietenkin viina ja tupakka ovat ilmiselvästi vapaaehtoista veronmaksamista, mutta perunasta olen toista mieltä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itse kuulun niihin nynnyihin, joka ei ole eläissään saanut parkki- tai muitakaan liikennesakkoja. Ne ylimääräiset verot ovat vielä minulta maksamatta, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Onneksi perunanenästä ei (vielä) veroteta erikseen :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Myös eläkemaksu on veroluonteinen maksu, joka näyttää jälleen kerran nousevan ja palautus aikanaan näyttää enemmän kuin epävarmalta.

Myös vakuutusmaksut ovat osittain eräänlaisia pelkoveroja, joilla eräät instanssit näyttävät pärjäävän kohtuullisen hyvin. Autojen kohdalla ovat nostaneet ainakin varaosien hintoja sellaiselle tasolle, että omasta pussista ei tulisi mieleenkään maksaa, vaikka välillä pakko on, pysyäkseen työmarkkinoiden käytettävissä ja iloisena veronmaksajana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pakollinen liikennevakuutus on mielestäni asiaa, mutta pelkokerroin aiheuttaa vapaaehtoisen vakuutuksen hankkimisen auton arvon myötä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun uutisia ja nettipalstoja lukee, syntyy helposti käsitys että kukaan ei haluaisi maksaa veroja"

Kaikkea viitsitkin lukea, monien tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat maksaa veroja mikäli nämä kohdistuvat veronmaksajille tarpeellisten palvelujen järjestämiseen. Oleellista on että hallitus tuhlaa verorahoja kaikkeen turhuuteen kuten puoluetoimintaan, järjestötoimintaan, lähialuetukeen, kehitysapuun, konsulttien ja turhien työryhmien palkkohin ja kuluihin, oopperaan, konsertteihin ja valtavaan määrään joka ei kuulu yhteiskunan tehtäviin. Nyt on priorisoinnin paikka, eli määritellään mitkä ovat valtion oleelliset tehtävät jotka verovaroin kustannetaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä kyselyissä vastaajat tukevat veronmaksua palveluiden vastikkeena. En tiedä mistä sitten löytyvät ne valittajat jotka täyttävät keskustelupalstat ja lehtien kommentointisivut aina senjälkeen kun jotain veroja tai maksuja on korotettu tai edes suunniteltu korotettavaksi.

Ehkä ne ovat niitä nuoria terveitä ja kauniita sinkkuja joilla on työtä eivätkä vielä tarvitse yhteiskunnan hyvinvointipalveluita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En tiedä...."

Et sitten pysty kuvittelemaan että veronmaksajat eivät halua maksaa hallituksen turhia menoja, mutta hyväksyvät veronmaksun jos sille saa katetta vaikkapa terveydenhoidossa, Oletan kohta ettet edes halua muuta kuin vääristellä jos et vastaa varsinaiseen asiaan vaan vedätät vierestä. Esimerkinomaisesti energiaveroilla vedätetään kansaa maksamaan suurempia tuloja energiayhtiöille joista räikein on tuki tuulimyllyille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Kun veroista valittaa pitäisi tehdä se niin älyllisesti että kertoisi mitä toimintoja tai palveluita karsittaisiin jotta korotuksia ei tarvitsisi tehdä. Yleensä kuitenkin vain haukutaan veronkorotuksia.

Esimerkiksi Kelakorvattavien lääkkeiden omavastuuosuuksia on korotettu ja joitakin lääkkeitä pudotettu kokonaan korvattavien piiristä. Jokainen voi itsetykönään miettiä sitä että olisiko säästöjä voitu hakea muualta. Katainen-Urpilainen kaksikon johdolla näin on kuitenkin päätetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset