Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ruotsi pelastaa taas suomalaiset

Ennusmerkit näyttävät vahvasti siltä, että Ruotsi tulee taas jälleen kerran taloudessaan törttöilleen Suomen avuksi. Vuonna 2030 ennustetaan ruotsalaisten olevan 30 prosenttia vauraampia kuin suomalaisten, eli tilanne palautuisi siihen mikä tilanne oli 1970-luvulla. Paitsi että suomalaisten eurokurimus jatkuu.

A-studiossa haastateltavana olleen Sixten Korkmanin mielestä Suomea on vainonnut "huono onni". Jos euroon liittymistä pitää arpajaispelinä niin näin voidaan ajatella. Markoilla olisi voitu pelata kotimaassa omaa peliä, euroillapelaamisen hoitavat muut kuin suomalaiset. Omaksi edukseen.

Ruotsalaisilla oli oman valuutan säilyttämiseksi enemmän sisua kuin suomalaisilla, vaikka sisua suomalaisten erityispiirteenä markkinoidaankin. Kolmen kruunun valtakunta  harjoittaa selvästi vakaampaa ja pitkäjänteisempää talouspolitiikkaa kuin Suomi. Eikä ole suurta väliä sillä kuka on vallankahvassa.

Mikäli nyt kaavailtu kehitysmalli toteutuu suunnilleenkaan sellaisena kuin nyt arvioidaan, ei pakkoruotsia kannata poistaa. Kielitaito tulee olemaan kilpailuvaltti muualta tulevia maahanmuuttajia vastaan nykyisten suomalaislasten aikanaan pyrkiessä Ruotsin työmarkkinoille. Insinööri tai siivooja, asuinmaan kieltä pitää osata.

Miten hyvänsä, toteutuessaan kolmenkymmenen prosentin ero elintasossa tulee houkuttamaan monia jättämään Suomen. Siltäkuin nyt näyttää, suomalaiset tulevat kasvattamaan ja kouluttamaan osan Ruotsin tarvitsemasta työvoimasta joka puolestaan vaurastuttaa naapuriamme entistä enemmän.

Alenevan elintason Suomen työttömyydenhoidolle naapurin menestys on tottakai hyvä asia kuten se oli 1960-luvullakin. Ikärakenne ei ainakaan parane nuorten lähtiessä, ellei sitten maahanmuuton kautta synny jotakin uutta työ- ja toimeentulokulttuuria.

Kohdasta 23,00 eteenpäin.

http://areena.yle.fi/tv/1984400

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

ulf fallenius

Mutta kuin pitäisi oppia se ruotsinkieli joka on lopetus uhan alla.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Mikä tämä lopetus uhka on? Etsin googlella mutten löytänyt. Onkohan nimimerkki ulf falleniuksella jotain tietoa mitä muilla ei?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saksassa töitä on eikä Ruotsissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä hyvä talouskehitys synnyttää aina uusia työpaikkoja. Tosin ruotsalaisilla on tällä hetkellä maahanmuuttajareserviä ensihätään, mutta kymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla aivan toinen.

Hyvä jos Saksan työpaikat pysäyttää maahanmuuttajavirtoja niin suomalaiset työnhakijat saavat aikanaan helpomman kilpailuaseman Ruotsin työmarkkinoilla.

Marko Huttunen

Ruotsalaisilla riittää maahanmuuttajareserviä ja lisää saapuu 50 000-100 000 työvoimapulasta pelastajaa joka vuosi. Sitä reserviä on jo onnekkaasti saatu houkuteltua Ruotsiin siinä määrin että viime aikoina on ollut hankalaa löytää kuntia jotka tätä reserviä vastaanottaisivat.
Kuitenkin on niin että tämä naapurimaan rikkaus ei kilpaile suomalaisten kanssa samoista työmarkkinoista,mikäli suomalainen sinne haluaa töihin.

Myöskin sellaiselle joka ei ole Ruotsissa käynyt, voi olla yllätys, että siellä ei ole pulassa, vaikka jokunen vuosikymmen sitten huonosti opittu ruotsi on unohtunut. Itse olen siellä tuoreeltaan ollut useamman vuoden töissä, hoitelin asiani ruotsiksi, kun sitä osaan jollain tapaa, mutta työkavereinani oli myös suomalaisia ja virolaisia jotka hoitivat hommansa englanniksi. Ainoa ero oli siinä, että naisväki yöelämässä piti englantia puhuvia miehiä eksoottisempina kuin ruotsia puhuvaa kolleegaansa.

Saksan työpaikat pysäyttävät valitettavasti vain työperäistä maahanmuuttoa. Huonommin työllistyvä reservi nousee pohjoisemmaksi, onneksemme pääosin Ruotsiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #26

Vapaa-ajalla viihtyminen on varsinkin nuorena oleellinen osa elämää. Itse olin ruotsalaisten ohella eniten tekemisissä saksalaisten ja tanskalaisten kanssa eikä edes mitään rettelöitä saatu aikaiseksi.

Ruotsissaoloni loppuaikoina jotkut luulivat minun tulleen Norrbottenista, johtuen kai suomenkielen vaikutuksesta ääntämyksessäni. En viitsinyt joka kerta oikaista, sanoin vain tulevani pohjoisesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Just näin.
Espanjassa ja Kreikassa kuulemma luetaan myös jo kasvavalla innolla saksaa. Saksan lisäksi meillä pitäisi ainakin raksamiesten opiskella vähän venäjääkin, kun siellä näyttää töitä ammattimiehille riittävän. Hajautusta hyvät ystävät!

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ruotsi on kyllästetty mamuilla, eli käytännössä he yrittävät nakertaa omaa hyvinvointiaan. He pystyisivät alentamaan veronmaksajan kokonaisveroastetta 10-15% helposti, jos heillä ei olisi niin paljon mamuja sossunluukulla.

Valuuttaratkaisussaan ruottalaiset olivat järkeviä, pitivät kansanäänestyksen ja pelastuivat eurosta, tästä tuhovaluutasta, joka myrkyttää kaikki muut eurovaltiot Saksaa lukuunottamatta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ruotsalainen maahanmuuttopolitiikkakin näyttää katsovan pidemmälle kuin ensiviikkoon.

On tietenkin mahdollista että suomalaiset olisivat tumpeloineet markkavaluutankin kanssa. Kun politiikka on sitä että tulo- ja yritysveroja lasketaan aina oli nousu- tai laskukausi niin eihän siitä pidemmän päälle hyvä seuraa.

Välillisiä veroja on taas korotettu jo niin paljon, että joillakin sektoreilla valtion verotuotot jo laskevat vaikka tarkoitus on ollut päinvastainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjältä tulee Suomeen asukkaita lähtijöiden tilalle!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eipä haittaa, varsinkaan jos tuovat työt tullessaan!

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitä tekemistä pakkoruotsilla on ruotsinkielentaidon kanssa?

Jos olisi, jokainen suomalainen osaisi ruotsia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei varmaan läheskään kaikkien osalta. Mutta kovimpaankin kalloon jää aina jotain, josta työpaikanhaussa voi olla apua.

Itse hankin perustaitoni intensiivikurssilla Ruotsissa ennen työhönmenoa. Siihen aikaan ei kansakoulussa ollut senparemmin pakko- kuin vapaaehtoisruotsiakaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Toki taidosta voi olla työnhaussa apua, jos hakee töihin Ruotsiin. Se on sitten eri asia, pitääkö Suomen kouluttaa vastoin ihmisten omia toiveita heitä sitä varten, että nämä menevät töihin Ruotsiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Työnhakumielessä ongelma on sama kaikissa kielissä. Sitä kun ei pienenä tiedä mitä isona tarvitsee.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #11

Kun ei pienenä tiedä mitä isona tarvitsee, pitää jokaiselle pakkosyöttää ruotsia, jotta he pääsisivät Ruotsiin töihin?
Asiaan on olemassa järkevämpikin ratkaisu: Voidaan tutkia, mitä isot tarvitsevat ja yrittää saada tarjonta vastaamaan kysyntää. Tekniikan alalla tilanne on se, että tarvitsisimme nopeasti ihmisiä jotka osaavat jotain muuta kieltä kuin ruotsia ja englantia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #12

Tuskinpa tarvitaan suurtakaan tutkimusta siihen, että ainakin venäjän, saksan, ranskan ja espanjankieltä osaaville ammatti-ihmisille olisi käyttöä eri puolilla maailmaa. Ongelma on kuitenkin edelleen se, että kun pienenä ei tiedä. Kieltenopetusta ammattiopintojen yhteydessä voisi olla tarpeen laajentaa muuhunkin kuin "pakkoenglantiin".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä ainakin aikoinani hain Ruotsiin töihin englantia puhumalla, ja hyvin meni!

Kohta tulee 25 vuotta täyteen täällä hunajan ja meden maassa!

Ruotsiissa on hyvä "svenska för invandrare" koulutus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Oli ainakin ennen, 360 tuntia intensiivikurssia kielessä ja sitten ammattiopintoja ruotsiksi. Neljä kuukautta riitti hyvin siihen, että tulkkia ei enään tarvinnut. Omaehtoista kielenopiskelua oli tietenkin vapaa-ajalla senkin jälkeen.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Annoitko vihjeen salaliittoteoreetikoille: Hoidetaan maan talous pahaan kuraan ja pelastus löytyy ruotsista työllisyyden muodossa joka on peruste pakkoruotsin säilyttämiselle.

Linkittämässäsi ohjelmassa ei mainittu kertaakaan ruotsin olevan menestyvämpi koska heillö on oma valuutta. Markoilla pelattaessa tilanne saattaisi olla jopa huonompi suomen kannalta.

Oma veikkaukseni on ettei ruotsistakaan löydy työtä kuin koulutetuille, motivoituneille ihmisille. Mikään työttömien reservi siitä ei siis olisi tulossa. Suurinosa ruotsiin lähtijöistä taisi olla juuri kouluttamatonta porukkaa seuduilta joilta ei töitä löytynyt.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Heh, ei pakkoruotsi ja Ruotsin valtiontalous ihan käsi kädessä kulje:) Sijoitin asian lähinnä letkautuksena ylikierroksilla käyneen pakkoruotsikeskustelun vuoksi. Itsekin kannatan pakkoruotsin vähentämistä suomalaisalueilla, en kuitenkaan kokonaanlopettamista. Ainakin yksi vuosi pitäisi olla.

Olet oikeassa siinä että maailma on nyt erilainen, toki myös ihmisten koulutustaso. Aikanaan autotehtaiden liukuhihnoille meni suomalaisia teknikoita tai merkonomeja, jotka kielitaidon ja työkokemuksen karttuessa nousivat sitten työnjohtotehtäviin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ssksasta löytyy ehkä sittenkin enämmän töitä kuin Ruotsista?

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Saksa vetää tällä hetkellä esimerkiksi kaikki suomalaiset insinöörit jotka vaan suostuvat lähtemään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä jos Nokialta potkutsaaneet insinöörit pystyvät sijoittumaan uudelleen. Vaikka sitten Saksaan.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Surullista, jos tuo on meidän roolimme tässä maailmassa.

Jospa seuraavissa taloussykleissä osaisimme sitten opetella niitä muitakin kieliä että vientiteollisuus vetäisi paremmin. Ettei taas pitäisi opetella ruotsia, jotta saa muuttaa Ruotsiin.

Tekee mieli nostaa kytkintä lopullisesti ja lähteä vaikka Australiaan. Ihan sama tilannehan se Suomen kannalta on eikä minulla olisi kohdemaassa sen kummempia oikeuksia suomenkielisenä kuin Ruotsissakaan. Eikä tulisi pönkitettyä tätä mekanismia mistä tässä puhutaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielestäni aivan lähitulevaisuudessa tehtävistä päätöksistä riippuu se, että toteutuuko mainittu kolmenkymmenen prosentin elintasokuilun rakentuminen Suomen ja Ruotsin välille. Talouskehitykseen vaikuttaa tottakai myös se että tuleeko eu-sitoumuksista meille maksettavaa, ja jos tulee niinkuinka paljon. Omaakin velkaa kun olisi hyvä päästä lyhentämään.

Tällä elämänkokemuksella ykkösvaihtoehtoni Suomelle olisivat nyt Norja tai Ruotsi. Ei se Skåne mikään paha maakunta ollut, murteesta huolimatta :)

Jari Teräväinen

Meinaako Pirttinen että Ruotsi tarvii taas tekevää maahanmuuttajaporukkaa maahansa ?:)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä siellä tekeviä maahanmuuttajia oli silloin vuosikymmeniä sittenkin, muitakin kuin suomalaisia. Työpaikalla oli kansallisuuksia varmaan kymmenkunta, eniten kreikkalaisia ja jugoslaaveja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset