Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Hallitus antaa työntöapua Lapin muuttotappioon

Koulutuspaikkojen vähentäminen antaa lisävauhtia nuorten poismuuttoon Lapista. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ikäluokka 15-34 vuotta on ainoa muuton suhteen tappiollinen ikäluokka Lapissa. Hallituksen päättämä koulutuspaikkojen vähentäminen tulee entisestään kiihdyttämään juuri tämänikäisten katoamista ehkä sadoilla henkilöillä vuodessa.

Merkittävää on, että Lappi on muuttovoittoinen kaikissa muissa ikäryhmissä, jopa alle 15-vuotiaissa. Lapsiperheitäkin siis muuttaa vanhempiensa mukana pohjoiseen, lasten joutuessa  aikuistuttuaan palaamaan etelämmäksi opiskelemaan tai työelämään. Ikäluokassa 15-24 onkin eniten muuttotappiota.

Lapin väkiluku on kuitenkin vähentynyt alkuvuoden aikana yli kuudellasadalla hengellä. Syntyvyys ja muuttoliike Lappiin päin ei siis riitä paikkaamaan nuorten poismuuton ja kuolleisuuden aiheuttamaa lukumääräistä vajetta. Positiivista on, että pohjois- ja tunturilapin alueilla muuttoliike on kaikkien ikäluokkien osalta positiivinen. 

Haasteet keskittyvät siis lähinnä maakunnan keskisille ja eteläisille alueille. Vaikka koulutuspolitiikan osalta päättäjien nuija osui lappilaisiin negatiivisesti, niin työpaikkojen säilyttämiseen ja uusien luomiseen kannattaa energiaa käyttää. Kun siinä onnistuu, niin entistä useampi etelään työhön tai opiskelemaan pakotettu nuori palaa takaisin.

Muuttovoitto ikäluokasta 35 ylöspäin kertoo muuttohaluja takaisin olevan olemassa. Toki joukossa on uuslappilaisia sekä ulkomaalaisia, mutta se ei tietenkään ole paha asia. Jokainen toimen ihminen joka löytää paikkansa Lapista on varmaan tervetullut, olipa sitten uusi tai paluumuuttaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset